Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI NAZIV?

Mustafa Cerić predložio da se Bajram u BiH preimenuje u – Hižaslav

Mustafa Cerić
Foto: Zvonimir Ćorić/PIXSELL
04.07.2016.
u 13:23

Cerićev prijedlog naišao je na podsmijeh u brojnim komentarima na društvenim mrežama, ali je u neugodnu situaciju doveo je i Islamsku zajednicu BiH u kojoj ne znaju što bi uopće kazali na Cerićeve prijedloge

Treba li muslimanima u Bosni i Hercegovini novi naziv za Bajram, najznačajniji praznik njihove religije, pitanje je koje je uoči obilježavanja ramazanskog bajrama potaknuo bivši poglavar Islamske zajednice u toj zemlji Mustafa Cerić.

On drži kako je zapravo riječ o tuđici koju bi valjalo što prije zamijeniti nečim "domaćim" i tako ojačati autentični vjerski, ali i nacionalni identitet Bošnjaka te njihov osjećaj domoljublja.

Bez posebnog povoda Cerić, koji sada nosi ranije nepoznatu titulu reis emeritus, na svom je Facebook profilu proteklog vikenda muslimanima u BiH predložio da Bajram preimenuju u "Hižaslav" .

Nakon što mu je 2012. godine istekao mandat reis-ul-uleme, višekratno produžavan još od 1993. godine, i nakon izleta u politiku na općim izborima 2014. godine, kada se neuspješno kandidirao za člana Predsjedništva BiH, Cerić se sada odlučio pozabaviti etimologijom naziva Bajrama pa je konstatirao kako to nije ni bosanska, ali ni turska riječ, nego je među muslimane u BiH dospjela iz Perzije pa potom prilagođena turskom jeziku, a u originalu ne znači ništa drugo doli svečanost, svejedno vjerska ii svjetovna.

Arape, primjerice, podučava Cerić muslimane Bošnjake, takav naziv nije ni dotaknuo jer oni svoje bajrame jednostavno zovu "id", što bi u prijevodu označavalo povratak proživljenoj sreći.

– Tragom ove dvije riječi na arapskom i perzijskom odlučio sam naći moguću adekvatnu bosansku riječ za Bajram. I našao sam je: Hižaslav! – oduševljeno je poručio Cerić ostavljajući u čudu brojne korisnike društvenih mreža koji su se toplog srpanjskog ljetnog popodneva suočili s takvim prijedlogom, pretvorivši tako naizgled bizarnu priču u "hit dana".

Cerićeva kovanica temelji se na spoju imenica hiža, odnosno kuća, koju je nazvao "starobosanskom" riječju, te slave odnosno proslave.

To je blagdan povratka domu i iskonskoj sreći pa bi ovakav naziv savršeno održavao njegov puni smisao, drži bivši poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

Predložio je i novi način čestitanja Bajrama. "Neka ti je blagoslovljen Hižaslav", predložio je Cerić  ostavljajući otvorenim mogućnost da se čestita uz riječi:  "Hižaslav šerif mubarek olsun" umjesto dosadašnjeg "Bajram šerif mubarek olsun".

Cerićev prijedlog naišao je na podsmijeh u brojnim komentarima na društvenim mrežama, ali je u neugodnu situaciju doveo je i Islamsku zajednicu BiH u kojoj ne znaju što bi uopće kazali na Cerićeve prijedloge.

Komentara 33

Avatar Idler 3
Idler 3
14:43 04.07.2016.

Hiža....pa tak se pri nam pove ??? Znači i oni su ipak podrijetllom Hrvati, zanimljivo ?!

Avatar Baroudeur
Baroudeur
15:02 04.07.2016.

Buduci da su Bosanci sada Bosnjaci pa zasto nebi taj Bajarm bio prekrsten Hizislav pa onda Bosna ( muslimanski dio ) Hizistan pa onda Bosnjaci bi bili Hizistanci itd. Tako se mjenja i pise povijest...

Avatar maldex
maldex
16:08 04.07.2016.

stara je poslovica: kada pop nema posla, krsti magarce !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije