Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

Mussolini ostaje počasni građanin Varesea

Benito Mussolini (1)
Milestone Media/PIXSELL
07.06.2013.
u 11:19

Nakon velike svađe gradskog vijeća na kojem se vodila žestoka rasprava, koja se mogla pretvoriti i u fizički obračun, o prijedlogu za ukidanje počasne titule dane čelniku Fašističke stranke 1924. godine, sve je ostalo po starome.

RIM – Talijanski fašistički premijer Benito Mussolini ostaje i dalje počasnim građaninom Varesea, grada od 80.000 stanovnika na sjeveru Italije. Nakon velike svađe gradskog vijeća na kojem se vodila žestoka rasprava, koja se mogla pretvoriti i u fizički obračun, o prijedlogu člana Demokratske stranke Luce Contea za ukidanje počasne titule dane čelniku Fašističke stranke 1924. godine, sve je ostalo po starome.

Luca Conte je za svoj prijedlog o ukidanju počasti dane Mussoliniju imao i potporu Nacionalne udruge talijanskih partizana. Pošto je „povijesno, moralno i politički negativno ocijenjen lik Benita Mussolinija“ treba mu oduzeti i počasno građanstvo Varesea, stajalo je u prijedlogu. U raspravi nije prevladala ta opća svjetska ocjena Mussolinija, već lokalno-interesna. Dakako, da su tu lokalnu-interesnu stranu zastupali članovi stranaka desnog centra. Naime, Mussolini je, kao premijer, dodijelio Vareseu status pokrajine.

U Italiji se već godinama vodi rasprava o svrsishodnosti pokrajina, u nas su to bili kotari, a prethodna vlada Marija Montija načinila je popis pokrajina koje bi, radi štednje, trebalo ukinuti, a među njima je i Varese.

Mussolini je Varese podigao na status pokrajine i grad proglasio glavnim gradom istoimene pokrajine, a Monti nam ukida taj status. Zar ćemo Mussoliniju oduzeti počasno građanstvo i dati ga Montiju, bilo je jednostavno, ali očito učinkovito, objašnjenje onih koji su branili počast danu Duceu. U žestoku raspravu morale su se uključiti i snage reda koje su razdvojile člana Sjeverne lige Giulija Moronija i člana Demokratske stranke Stefana Crespija od nastavka polemike šakama. Gradonačelnik Varesea, član Sjeverne lige, Attilio Fontana, napustio je dvoranu u kojoj se vodila rasprava, a to su učinili i Giovanni Chiodi i Matteo Giampaolo iz pokreta Narod sloboda čelnika Silvija Berlusconija.

Prijedlog da se Mussolinju oduzme počasno građanstvo Varesea pao je sa 16 glasova „protiv“ toga prijedloga i 11 „za“.

- Oduzeti počasno građanstvo Mussoliniju bila bi odluka protiv povijesti- kazao je član pokreta Narod sloboda Giacomo Cosentino, a član Sjeverne lige Andrea Porrini je objasnio kako je „sud o diktatorima jedna stvar, a počasna titula Mussoliniju koji je Varese proglasio glavnim gradom pokrajine Varese, druga stvar“.

Inače, u Italiji gotovo da nije bilo mjesta koje Mussoliniju nije udijelilo počasno građanstvo, koje u mnogima još vrijedi. 

>> Berlusconi pohvalio Mussolinija: Učinio je puno dobrih stvari

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije