Naslovnica Vijesti Svijet

Muslimanski svijet ogorčen: Zaustavite fašistički terorizam

Zaustavite islamofobični fašistički terorizam, poručio je turski lider Erdoğan, a pokolj su osudili i Hamas, Islamski džihad...
15. ožujka 2019. u 22:54 83 komentara 6542 prikaza
Muslimani u Bangladešu osuđuju teroristički napad u Novom Zelandu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/18

Žestoka reakcija stiže iz arapsko-islamskog svijeta na terorističke napade na dvije džamije u gradu Christchurchu u Novom Zelandu. Gotovo svi arapski mediji tvrde da su ti napadi posljedica porasta islamofobije i desnice koja muslimane nameće kao najveću opasnost za njihovo društvo. Jedan od najvećih autoriteta muslimanskih sunita, veliki imam Al-Azhar, Ahmed Al-Tayeb, smatra da je napad na dvije džamije “agresija koja krši svetost Božjih kuća i nepotrebno prolijevanje krvi.”

Večernji doznaje Napadač je prije tri godine boravio u Hrvatskoj te je simpatizer četničkog pokreta

Eskalacija govora mržnje

Imam Al-Tayeb upozorio je da je napad ozbiljan pokazatelj posljedica eskalacije govora mržnje, ksenofobije i širenja islamofobije u mnogim zemljama, čak i u a koje slove kao zemlje u kojima je visok stupanj tolerancije i suživot među stanovništvom bez obzira na vjeru i naciju. Među ostalim, imam Al-Tayeb, koji se nedavno sastao s papom Franjom za njegova posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su potpisali deklaraciju o zajedničkom radu u svrhu smanjenja govora mržnje, naglasio je da bi ovaj kriminalni napad, “koji je prekršio svetost Božjih kuća, trebao biti znak upozorenja da ne smijemo tolerirati struje i rasističke skupine koje čine takva odvratna djela te da se ulaže više napora u podržavanju vrijednosti suživota, tolerancije i pozitivne integracije, bez obzira na religije i kulture. “

VIDEO Detalji terorističkog napada u džamijama:

Ministar vanjskih poslova Indonezije, najnapučenije muslimanske zemlje na svijetu, Retno Marsudi, kazao je da “Indonezija snažno osuđuje ovaj čin ubijanja, pogotovo na mjestu gdje se održava molitva petkom”.

Trenutak uhićenja napadača na džamije u Novom Zelandu Policija ga uhvatila Pogledajte trenutak uhićenja napadača na džamije u Novom Zelandu

Indonezijski veleposlanik na Novom Zelandu Tantowi Yahya rekao je da je u džamiji za vrijeme napada bilo šest Indonežana, troje ih je pobjeglo, a za troje se još ne zna što je s njima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan osudio je napad nazvavši ga “rasističkim i fašističkim napadom koji pokazuje dokle smo došli zbog mržnje prema islamu i neprijateljstva prema muslimanima”.

VIDEO Napad na Novom Zelandu - napadač se snimao tijekom pucnjave

“Vidjeli smo mnogo islamofobičnih napada protiv muslimana i islama koji su se pretvorili u perverziju i smrtonosnu ideologiju. Svijet mora podići svoj glas protiv toga i zaustaviti islamofobični fašistički terorizam”, kazao je Erdoğan.

Višegrad i Srebrenica

Čelnik vladajuće koalicije u muslimanskoj Maleziji Anwar Ibrahim okarakterizirao je napad kao “crnu tragediju koja prijeti čovječanstvu i svjetskom miru”.

“Duboko sam pogođen ovim neciviliziranim činom, koji ide protiv čovječnosti i vrijednosti ljudskih života”, kazao je Ibrahim.

Novi zeland - napadač na džamije Brenton Tarrant Tko je terorist s Novog Zelanda? Zaradio je na kriptovaluti, putovao svijetom i nadao se ratu u SAD-u

Čelnik stranke indijskih muslimana, nevladine organizacije koju vode znanstvenici, Kamal Faruqui, snažno je osudio teroristički napad u Novom Zelandu.

“Antimuslimanski virus širi se cijelim svijetom”, kazao je Faruqui te dodao kako bi se “ljudi svih religija trebali zabrinuti zbog takvog gnjusnog i bezosjećajnog terorističkog čina”.

Veleposlanik BiH u Australiji Mirza Hajrić kazao je da je ovaj zločin “državljane BiH u Australiji i na Novom Zelandu šokirao te im vratio sjećanje na posljednje scene iz Višegrada, a svakako i scene genocida u Srebrenici.”

“Treba reći da je ovaj napadač, koji je slušao četničku pjesmu pred napad bio australski državljanin i bio je poznat kao bijeli ekstremist”, kazao je za Klix.ba veleposlanik Hajrić.

Napad su osudili i Iran, Saudijska Arabija kao i mnoge militantne islamističke skupine kao što su Hamas i Islamski džihad.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Engel
  Engel:

  beskonačno licemjerje "muslimanskog svijeta"... ovo ih je zgrozilo, ali to što islamske terorističe organizacije širom svijeta svakodnevno ubijaju kršćane i nemuslimane (ili kako oni kažu "nevjernike") to im ne smeta.

 • master58:

  Po njihovom ubijanje krscana je opravdano ako nece da predju na islam.Niko od njih nije jaukao na ubistva hriscana svuda po svijetu a narocito na bliskom istoku.Svakako ovaj zlocin nema opravdanje.

 • Avatar YJAK_Y
  YJAK_Y:

  Ako se muslimani osjećaju ugroženi u nemuslimanskim zemljama, neka ne doseljavaju u njih.