Naslovnica Vijesti Svijet

Muslimani proslavili Kurban-bajram te osudili nasilje i terorizam

Muslimani diljem svijeta proslavili su u nedjelju Kurban-bajram, a središnjem slavlju u Meki nazočilo je tri milijuna vjernika dok su vjerski vođe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tom prigodom žestoko osudili vehabizam i radikalni islam.
06. studenoga 2011. u 16:22 58 komentara 12 prikaza
Bajram Zagreb
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Muslimani diljem svijeta proslavili su u nedjelju Kurban-bajram, a središnjem slavlju u Meki nazočilo je tri milijuna vjernika. Muslimanski vjerski vođe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tom su prigodom žestoko osudili vehabizam i radikalni islam.

Šejtan kolo vodio – To nije islam. Islam ne propagira nasilje. Ne može netko pustiti bradu, obući kratke hlače, pročitati jednu knjigu o islamu i reći da sve zna o islamu. Ono što se dogodilo u Sarajevu nema veze s islamom. Ako netko misli da je to islam, onda ja nisam musliman! – bio je oštar u svome nastupu zamjenik muftije dr. Aziz ef. Hasanović i poručio i muslimanima i nemuslimanima da se ne daju zavesti krivotvorinama kojima je podloga nasilje.

U zagrebačkoj džamiji, gdje su na svečani jutarnji sabah-namaz došle tisuće vjernika, glavni imam Aziz ef. Alili pročitao je poruku reis-ul-uleme dr. Mustafe Cerića, koji je također bio žestok u osudi vehabizma i rekao da je šejtan (vrag) ušao u Mevlida Jašarevića (23), koji je pucao prošli tjedan na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

– Alahova moć i pomoć je u zajednici i zajedništvu, jer onaj tko se odmetne od zajednice, šejtan s njim kolo vodi. U istinitost toga mogao se ovih dana uvjeriti cijeli svijet, gledajući odmetnika od zajednice s kojim je, zaista, šejtan kolo vodio usred dana, usred Sarajeva, okrećući ga amo-tamo s kalašnjikovom u ruci, šireći nemir i strah u gradu, koji je preživio sve strahove ovoga svijeta te dovodeći u teško stanje jedan narod, koji je preživio sve teškoće ovoga svijeta. Nema drugog objašnjenja za odmetnika od zajednice osim da je dopustio da ga ulovi šejtanska mreža, u kojoj čovjek nema izbora, već radi kako šejtan kaže – rekao je u bajramskoj hutbi reis Cerić, dodajući da oni koji napadaju muslimansku zajednicu i koji rade na razbijanju zajedništva muslimana u vjeri praveći sebi zasebne džamije zloupotrebljavaju i instituciju namaza, i džamije i džemata te za takve časni Kuran ima samo riječi osude, jer su ta mjesta u službi sijanja razdora.

Idu u pakao, ne u raj

- Oni koji proglašavaju vjernike nevjernicima, rade najgoru stvar, izmišljaju i pripisuju Alahu i Njegovu Poslaniku ono što im ne priliči, novotariju kao zabludu koja ih sigurno vodi u pakao, a ne u raj, kao što to oni tvrde za sebe i svoju skupinu. Umjesto da budu daidže, postavljaju se za suce. Umjesto da sud o našim razlikama ostave dragome Bogu - kako nas uči Kuran - oni ne vjeruju u Sudnji dan i hoće sve račune poravnati sad i ovdje po svojoj pameti - rekao je Cerić.

Svatko ima pravo na svoj put, ako ne ugr

Svatko ima pravo na svoj put, ako ne ugrožava druge

Svatko ima pravo da izabere svoj životni put, ali nitko nema pravo ugrožavati mir i sigurnost naroda, kojeg Uzvišeni Alah opominje da sam sebi ne čini nepravdu, a to znači da savjestan i odgovoran narod mora ustati i zaustaviti one koji su skloni nasilju, kazao je Cerić. “Oni koji pozivaju u Kuću mržnje i nasilja i koji upućuju na krivi put one koji žele da budu na krivom putu - oni su novatori, oni izmišljaju vjeru, a najgora stvar je izmišljati vjeru naspram Alahove vjere”, bio je oštar reis Cerić.

Elipso

  • natürlich:

    Mostarac ,,,SejoSeljak daj se jednom lepo izjasni sta si ti ? Budista ili musliman. \"Bosanci\" su i Srbi i Hrvati Egipcani i Vehabije i t..d.

  • Ljuti Sipak sa Kacine:

    ova ideologija ce postat religija samo onda kad dozvolu da se u meki i medini sagrade crkve i druga religiozna mista za molitve svih vijera kao i u svakom civiliziranim svijetu.

  • -obrisani-:

    taj isti isa je nosio i brkove i dugu kosu, pored brade, ako smo vec dotakli modu antike....nije tesko razlikovati talibane i hruiscane iz aviona sa 3000m.....