Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće

Muški članovi obitelji lani su u Hrvatskoj ubili 11 žena

zene
19.04.2012.
u 17:45

Čak 13.127 od ukupno 20.247 osoba koje su bile žrtve obiteljskog nasilja upravo su žene. U suvremenom hrvatskom društvu one su kontinuirano žrtve nasilja.

Prošle godine 11 žena ubili su muški članovi obitelji što čini gotovo 23% ukupnih ubojstava u tom razdoblju u RH, piše u sažetku izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2011. godinu koje je poslano u Sabor.

Uočeno je i da su žene u istom razdoblju predstavljale 57,9% žrtava kaznenog djela ubojstva unutar obitelji te da je čak 82% ukupnog broja osoba oštećenih nasiljem u obiteljima otpadalo na osobe ženskog spola. Od ukupno 20.247 osoba koje su bile žrtve obiteljskog nasilja 13.127 upravo su žene. U suvremenom hrvatskom društvu one su kontinuirano žrtve nasilja kako svojih supruga, šogora ili sinova, tako i muškaraca s kojma nisu bile ni u bračnoj ni u izvanbračnoj zajednici nego u dužoj ili kraćoj emotivnoj/intimnoj vezi. Iz podataka o kaznenim djelima protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa uočljivo je da su ona u 93,8% slučajeva počinjena nad ženama, iz čega se može zaključiti da se žene i dalje percipira kao seksualni objekt, što najzad rezultira teškim kaznenim djelima kao što je npr. silovanje.

Iako je zamijećeno povećanje broja predloženih zaštitnih mjera poput obaveznog psihosocijalnog tretmana i zabrane približavanja žrtvama nasilja za prevenciju nasilničkog ponašanja, uočeno je da sudovi nisu prihvatili ni polovicu zaštitnih mjera koje su bile predložene.

Spolno diskriminirane i na poslu

Važno mjesto u izvješću zauzela je i analiza pritužbi vezanih uz radni odnos. Najveći broj pritužbi (čak 94,7%, od čega su  56,25% podnijele žene). Visok je i postotak pritužbi koje se odnose na spolno uznemiravanje na radnom mjestu ili tijekom procesa zapošljavanja koji iznosi 42,5% ukupnog broja podnesenih pritužbi. Podnosile su ih isključivo žene.

Znatna je i segregacija žena i muškaraca prema djelatnostima na tržištu rada. Muškarci i dalje dominiraju u 13 od 20 područja djelatnosti. Riječ je o djelatnostima koje se tradicionalno smatraju "muškima“ kao što su građevinarstvo, rudarstvo, opskrba vodom, električnom energijom, odnosno plinom te gospodarenje otpadom i sanacijom okoliša kao i prijevoz i skladištenje. Od sedam područja u kojima žene čine većinu, ta je dominacija izrazita u djelatnostima koje se tradicionalno smatraju "ženskima“ kao što je područje osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, odnosno područje zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

U svijetu profita muškarci i dalje zauzimaju vodeće pozicije. Samo 19% žena članice su neke od uprava i samo 9% žena na čelu je uprave. Neznatno veći udio (20%) otpada na žene koje su članice nadzornih odbora i 11% na čelu odbora iako žene u RH čine većinu visokoobrazovanog stanovništva.

Položaj trudnica i dalje u iskoraku s natalnom politikom

Protekle godine pao je broj žalbi  trudnica i žena koje su nedavno rodile zbog spolne diskriminacije u pogledu radno-pravnog statusa. No njihov je položaj i dalje izrazito težak jer su pod prijetnjom raskida stalnog radnog odnosa i gubitka izvora prihoda osjetljivije na rizik moguće viktimizacije na poslu zbog eventualnih pritužbi ili pokretanja sudskog postupka.

Ponižavajuća je činjenica da takve žene, osim poslodavaca, diskriminiraju i državne institucije, prvenstveno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Komentara 15

KU
kukuriku
19:21 19.04.2012.

..dobro \"biti cú blazí\"..., a koliko je muzéva izvrsilo-samoubistvo zbog zéna ??

TO
Toni50
20:03 19.04.2012.

Muški članovi obitelji lani su u Hrvatskoj ubili 11 žena, dok velika večina se ipak nije to usudila ! nema statistike koliko ih je zaslužilo - kaznu .. sada baš smrtnu¨? ok o tome možemo razgovarati !

KU
kukuriku
19:09 19.04.2012.

a koliko je zéna-otrovalo muzéve ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije