Naslovnica Vijesti Svijet

Muškarac uhićen u Sarajevu: bio je u kontaktu s IS-ovcima

Portal Žurnal blizak sigurnosnim službama objavio je da je riječ o stanovitom Amiru Haskiću
27. prosinca 2017. u 10:20 2 komentara 760 prikaza
SIPA
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL

Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) u suradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) danas su u Sarajevu uhitili muškarca povezanog s terorističkim aktivnostima, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje istražuje taj slučaj.

Austrijska policija Proučavao napade Muškarac iz BiH osumnjičen da je planirao napad na adventski sajam u Grazu

U priopćenju državnog tužiteljstva nije naveden identitet uhićenog osim činjenice da je riječ o osobi mlađe životne dobi.

Portal Žurnal blizak sigurnosnim službama objavio je da je riječ o stanovitom Amiru Haskiću.

Sigurnosne agencije u BiH pribavile su informacije da je uhićeni bio u kontaktu s osobama koje borave na ratištima u Siriji i Iraku i bore se u redovima terorističke organizacije Islamska država (IS).

Uhićeni se u tim kontaktima raspitivao o mogućim načinima odlaska u Siriju i Irak kamo je i sam planirao otputovati kako bi se pridružio teroristima.

Tužiteljstvo BiH ga za sada tereti za kazneno djelo protuzakonitog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim postrojbama. Uhićeni je priveden na ispitivanje, a nakon toga će biti donesena odluka o eventualnom određivanju pritvora.

Iz Tužiteljstva BiH su istaknuli da u suradnji s policijskim agencijama i OSA-om, ali i inozemnim obavještajnim agencijama poduzimaju kontinuirane mjere kojih je svrha otkriti i sankcionirati državljane BiH koji se pokušavaju pridružiti paravojnim ili parapolicijskim postrojbama.

Sigurnosne agencije u BiH su u lipnju u takvom pokušaju spriječile Enesa Mešića. Zakonskim mjerama u proteklih godinu i pol praktično je potpuno prekinut odlazak državljana BiH na sirijska i iračka ratišta.

Pretpostavlja se da je u vrijeme uspona tzv. Islamske države u njezine redove stupilo najmanje 160 vojno sposobnih državljana BiH od kojih je barem pedeset na ratištu i poginulo. 

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

SIPA
1 / 61
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
njemačka policija RIJEŠEN SLUČAJ Policija u BiH pronašla odgovornog za ubojstvo u Njemačkoj otprije 27 godina, kazne ipak neće biti polizei Zabrinjavajuće Nijemci identificirali prijetnju: deseci žena i djece spremni na terorizam NERJEŠIV PROBLEM I Europa strahuje: Najviše prijete 'domaći' džihadisti
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka