Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Muškarac podrijetlom iz BiH bez znanja majke odveo sina u Siriju, obojica poginula

Pozivajući se na neimenovane izvore Dnevni avaz je objavio kako je provjerama Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) potvrđeno da je dječak poginuo u Siriji, a imao je tek sedam godina
17. siječnja 2020. u 12:16 1 komentara 2738 prikaza
Ras al Ain, Sirija
Foto: KEMAL ASLAN/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Muškarac podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, koji se odlučio boriti za terorističku Islamsku državu, poveo je u Siriju i svog tek rođenog sina, čije ime je i danas na međunarodnim tjeralicama Interpola, no nedavno je utvrđeno kako su obojica poginula u Siriji, objavio je u petak sarajevski "Dnevni avaz".

U SIRIJU DOŠAO 2013. Borac Islamske države iz BiH tvrdi: 'Nisam puno ratovao. Dijelio sam hranu braći'

Pozivajući se na neimenovane izvore ovaj list je objavio kako je provjerama Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) potvrđeno da je dječak Ismail Mešinović poginuo u Siriji, a imao je tek sedam godina. Njega je otac Ismar tamo odveo 2013., kada je Ismail imao dvije godine. Dječak je rođen u Italiji u braku kojega je Ismar sklopio s Kubankom Lidijom Solano Herrera.

Ismar je supruzi zatajio planove za odlazak u Siriju, a sina je tamo odveo iz Italije uz obrazloženje kako ide na odmor u Teslić u BiH, gdje mu je živjela obitelj.

Da su i suprug i sin zapravo u Siriji Herrera je doznala 2014. vidjevši njihove fotografije na društvenim mrežama. Za talijanske je medije kazala kako vjeruje da je njen suprug otišao u Siriju na poticaj Bilala Bosnića, samozvanog imama iz BiH koji je u toj zemlji osuđen na sedam godina zatvora upravo zbog novačenja za potrebe Islamske države.

jasmin keserović Izručeni u BiH Džihadisti pokušavaju dokazati nevinost: 'U Siriji uopće nisam bio vojnik ISIL-a, već građevinac'

Nakon toga pokrenuta je potraga, no ispostavilo se kako je Ismar poginuo odmah po dolasku u Siriju, a sin je potom kao siroče bio udomljavan u različitim obiteljima koje su tamo boravile, a bile su podrijetlom s Balkana.

Dječaka je najprije preuzeo Sejid Čolić, Ismarov prijatelj i suprug Mele Horić, koja je nedavno s djecom deportirana u BiH. Čolić je nakon toga također poginuo boreći se u redovima terorista, a Ismail je završio kod obitelji Rejhana Plojovića iz Novog Pazara.

Plojović je 2018. godine izvijestio članove obitelji Mešinović kako su njegova supruga Emina te troje djece, među kojima je bio i Ismail, poginuli u raketnom napadu na Baguz, u kojemu su tada živjeli.

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • ing-12345:

    Ovo su odlične vijesti. Muslimanski teroristi su dobili ono što su i željeli odlazak u raj sa 77 djevica.