Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprost duga

Mursi moli Merkel za pomoć. Uvjet: Odustanite od islamske diktature

muhamed mursi,angela merkel,portal (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
31.01.2013.
u 08:12

Bild je objavio da predsjednik Muhamed Mursi od Njemačke traži 300 milijuna eura pomoći

I dok su pucnji na prosvjednike i jučer odjekivali trgom Tahrir u Kairu, egipatskog predsjednika Muhameda Mursija u Berlinu je u srijedu uz visoke vojne počasti dočekala njemačka kancelarka Angela Merkel. Muhamed Mursi došao je u Berlin moliti Angelu Merkel da Egiptu oprosti 240 milijuna eura duga upravo u trenutku kada njegovom zemljom vlada kaos i kada policija ubija prosvjednike protiv islamističkog režima.

Sam Mursi proglasio je u ponedjeljak izvanredno stanje u tri grada. Otkako je preuzeo vlast prije 213 dana, Mursi i njegova Muslimanska braća donijeli su islamistički ustav kojim su Egipat približili Afganistanu i Pakistanu, što je zemlju dovelo do izolacije i gospodarskog kolapsa. U proteklih sedam dana na egipatskim ulicama ubijeno je 60 protivnika Mursijeva režima. A ta slika Egipta ostavila je duboke posljedice. Turizam je gotovo zamro jer samo najveći avanturisti i dalje dolaze diviti se egipatskoj civilizaciji.

I strane investicije u Egiptu potpuno su stale pa je Mursi došao u Berlin “žicati” Merkel za pomoć. Bild je objavio da Mursi od Njemačke traži 300 milijuna eura pomoći.

>> Neredi u Egiptu: Mursi proglasio izvanredno stanje

Njemački interesi

Njemačka svoj interes u Egiptu vidi ponajviše u tome što je Mursi najavio velike infrastrukturne projekte: ceste, škole, bolnice... pa bi najjače europsko gospodarstvo rado svoju građevinsku operativu poslalo u zemlju piramida. No njemačka javnost Mursija je dočekala na nož. U Berlinu ispred Bundestaga okupilo se nekoliko stotina protivnika Mursijeva režima među kojima su bili i egipatski kršćani – Kopti koji Muslimansku braću optužuju da ih u Egiptu žele iskorijeniti. “Sada ste na berlinskom Tahriru”, pisalo je na jednom transparentu.

– Mursi se odmah mora distancirati od islamističke diktature, početi dijalog s oporbom i krenuti putom demokracije – poručili su jučer njemački političari. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle kazao je da je Egipat bitan njemački partner i “ključna zemlja za uspjeh političkih promjena u arapskom svijetu”. – S Egiptom treba biti strateški strpljiv jer je zemlja desetljećima bila pod diktaturom i ne može se očekivati da preko noći sve bude u redu – kazao je Westerwelle. – Njemačku i Egipat oduvijek je vezalo prijateljstvo. U našem je interesu da to prijateljstvo nastavimo, ali bez miješanja u unutarnje stvari Egipta – kazao je Mursi nakon susreta s Merkel. – Iz njemačke perspektive bitno je da Egipat poštuje ljudska prava i slobode te da se vodi dijalog među svim političkim snagama. Također morate osigurati slobodu vjeroispovijesti – kazala je Merkel.

Stvara civilnu državu

Protiv Mursijeva posjeta Berlinu prosvjedovali su i Židovi koje je prije prozvao “krvopijama”, “pokretačima ratova” i “potomcima majmuna i svinja”.

– Nemam ništa protiv Židova ni bilo koje druge religije. Kao praktični musliman vjerujem u sve proroke i zalažem se za slobodu vjeroispovijesti – kazao je Muhamed Mursi i istaknuo da “stvara pravnu i civilnu državu koju neće voditi vojska”. Branio je i proglašenje izvanrednog stanja.

– To je privremena mjera koja stanovnike štiti od kriminalaca. Izvanredno stanje prekinut ćemo čim se stvore uvjeti – zaključio je Mursi u Berlinu.

Komentara 5

AA
aabbcc
09:53 31.01.2013.

Mursi traži od Merkel da im oprosti 240 mil. eura _____ Nisu neke pare al covjek se mora upitati sa cijim parama se IGRAJU politicari ?

SR
srbujanovska
12:00 31.01.2013.

mir i prijateljstvo

IR
irani.
09:03 31.01.2013.

Nikada se netreba vjerovati obecanjima i "obecanjima" dubioznih politicara. Prvo trebamo vidjeti konkretne rezultate, onda mozemo popricati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije