Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#spasi me

Murganić: 'Sve što je Veljača pričala, meni je blisko'

Prosvjed #spasime
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
19.03.2019.
u 08:43

Ministrica Nada Murganić na ovu je temu porazgovarala u HRT-ovoj Temi dana

Prosvjed #spasi me kojeg je organizirala glumica i producentica Jelena Veljača, doživio je rekordnu posjećenost i po svemu sudeći, popriličan uspjeh. Naime, predstavnice inicijative sastale su se s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima gdje su nakon dvosatnog sastanka dogovorili nekoliko mjera. Zatjev o izmjeni kaznenog zakona naišao je na odobravanje vladajućih, a uspostavit će se i linija pomoći za žrtve nasilja te otvoriti sigurne kuće u svim županijama. Ministrica Nada Murganić na ovu je temu porazgovarala u HRT-ovoj Temi dana.

- Ići ćemo sukcesivno, najprije ćemo educirati naše stručnjake, operatere koji se javljaju na 112, u smislu da daju neke osnovne informacije, a onda bismo u jednom prijelaznom razdoblju razvijali taj sustav kroz jačanje onih SOS, 24-satnih telefona koje već provode naših šest autonomnih kuća i tridesetak mreža, odnosno savjetovališta koje imamo u RH. I onda bismo krenuli prema jednom zaista zahtjevnom rješenju, a to je jedinstveni telefon na nacionalnoj razini koji zahtjeva i opremu i dosta visoko educiranih kadrova - kazala je ministrica Murganić.

Kazala je kako se do kraja ove godine treba započeniti s izgradnjom skloništa.

- To su telefoni, kao što sam rekla, vezani za autonomne kuće i skloništa. Skloništa u RH imamo 19, ona su financirana od strane ministarstava, redovnim financiranjem ili po projektu. Ali ono što bi nam isto tako bilo važno, radi dostupnosti, da nam i druge županije imaju skloništa. Nama je najbitnije da nam županije iznađu adekvatan prostor. To oni najbolje znaju, poznaju svoje sredine, a financiranja će se svakako dogovoriti zato što imamo obvezu, mi smo potpisnici konvencije Vijeća Europe. Prema normativima koji se preporučuju po konvenciji nam je potrebno na 10.000 žena da imamo jedno mjesto, stalno, sigurno, na raspolaganju. Mi nismo još dostigli taj broj. Otvaranjem ovih šest skloništa u šest županija približili bismo se tome broju. Ukupno prema izračunima, nama bi trebalo negdje oko 980 mjesta, i mislim da ćemo biti vrlo blizu tome cilju- kazala je Murganić.

Osvrnula se i na to što se Veljača nakon prosvjeda obrušila na nju kazavši kako bi se ministrica trebala osjećati užasno zbog toga što se žrtve nasilja obraćaju njoj na društvenim mrežama, a ne sustavu koji bi ih trebao štititi.

- Što se tiče izjave gospođe Jelene Veljače, ja sam u sustavu 38 godina, sve što je ona pričala i sve patnje tih žena su meni bliske. Ja sam, uz onaj svoj redovan posao, bila godinama i volonterka i partner u ženskoj grupi Korak, u skloništu za žrtve nasilja u Karlovcu, i meni je jedino užasno da bilo tko mora prolaziti ovakve patnje kao što su prolazile ove žene - kazala je Murganić.

>>Plenković na prosvjedu #spasime


 

 

Komentara 7

Avatar javorko
javorko
09:32 19.03.2019.

Veljaca ince poluprosjecan pisac i zapravo medijski exponiran bezveznjak dolazi iz beograd paliti mastu ovim bespolslicarima koji osim poprilno dosadnog zivota ne mogu i ne znaju odrediti sto u drzavi tocno ne valja.pa su odlucili provoditi troturu nekakvih izmiljenih prava i umjesto da imamo polticke ideologije imamo idelogiju prava..

BU
burza
10:14 19.03.2019.

Pnestalo ideja u pisanju pa sad u politiku boli nju briga za zene vazno da se eksponora u medijimanek ide volontirati ali ne tu nebi dosla u medije

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:11 19.03.2019.

400 000 potpisa i nema promjene zakona ,šačica ljudi na osunčanom trgu i mjenja se zakon ....smješna država ...............pozdrav iz osunčane Irske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije