Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uredba o pričuvnoj policiji

MUP prvi put nakon rata vraća u službu umirovljene policajce

POlicija
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/5
06.09.2019.
u 10:27

Također, 2012. rezervni policajci mogli su biti angažirani 90 dana godišnje, a sada je to produljeno na 180.

Prije svega zbog višegodišnje migrantske krize i potreba pojačanog nadzora državnih granica, MUP planira privremeno zaposliti gotovo 2000 umirovljenih policajaca, koji su i dalje u vrhunskoj psihotjelesnoj formi, navodi se u Uredbi koju je Vlada premijera Andreja Plenkovića dala u javnu raspravu, piše u petak Jutarnji list.

Prema prijedlogu, MUP ima pravo povećati vlastiti policijski sastav za deset posto, a kako je u sustavu trenutačno 18.291 policijskih službenik, znači da se može zaposliti 1829 pripadnika rezervnih snaga, navodi dnevnik.

"Uredba o pričuvnoj policiji" propisuje način organizacije, broj i sastav pripadnika pričuvne policije, kao i uvjete i kriterije za izbor kandidata. Odluku o angažmanu donosi glavni ravnatelj policije, a to su slučajevi "ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kad je ugrožena unutarnja sigurnost Republike Hrvatske, prirodnih i tehničkotehnoloških katastrofa i velikih nesreća, odnosno, pomoći policijskim službenicima pri obavljanju poslova koji zahtijevaju povećani ili trajniji angažman policijskih službenika". 

Tako je zamijenjena dosadašnja Uredba o pričuvnoj policiji koju je donijela Vlada Zorana Milanovića u listopadu 2012.

U MUP-u su naveli kako je, iako je u dokumentu iz 2012. omogućeno angažiranje čak 30 posto rezervnih policajaca, "nakon razmatranja dosadašnje Uredbe ocijenjeno da primjena pojedinih odredbi neće na zadovoljavajući i učinkovit način dovesti do angažmana pričuvnog sastava policije tako da se pristupilo izradi prijedloga nove Uredbe".

Također, 2012. rezervni policajci mogli su biti angažirani 90 dana godišnje, a sada je to produljeno na 180, donosi Jutarnji list.

VIDEO Policija zaplijenila 341 kilogram marihuane na granici

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
12:12 06.09.2019.

kad već mašemo tim brojkama i prosjecima policajaca, treba znati da se mi možemo uspoređivati samo sa bivšom jugom po pitanju policijskog ustroja, a tu smo negdje svi slični, ako ne i isti. ono što kod nas rade policajci, vani rade službe koje oni ne vode pod policijske poslove. gdje vi u toj bajnoj npr. finskoj da u njihove policijske ovlasti spadaju i pritvorske jedinice, protuterotističke, protueksplozivne, osiguranje osoba i prostora... ajd mi recite gdje je mađarskoj pomorska policija na broj stanovnika.... ono, zanima me... kod nas ti dečki ulaze u broj. puno je tora različito kod nas i njih, da bi mogli uspoređivati. tko u npr. njemačkoj osigurava red i sigurnost na stadionima, kad igra bayern recimo...? kako to da kod nas par marica sa specijalnom policijom mora biti na stadionu, kod njih ne, već imaju klubovi, stadioni, svoje privatno osiguranje koje radi posao koji kod nas radi policija?! a kako da budemo jednaki, kad nismo?! gola je istina da nema dovoljno policajaca. ni za cestu, ni za kancelariju. pitajte nekog poznanika koji tamo radi, pa da čujete istinu, ne ovo nabacivanje neprovjerenim podacima. plaće su im male, daleko premale. jel znate vi da u mirovini rudar živi duže nego policajac?

DU
Deleted user
10:43 06.09.2019.

Ionako smo među top 5 država u Europi po odnosu broja policajaca/broj stanovnika odnosno čitajte sami: Zemlje članice EU imale su 2016. ukupno 1,62 milijuna policajaca, što je smanjenje od 3,4% od 2009. Prema Eurostatu 2016. je bilo 318 policajaca na 100 tisuća ljudi s primjetnim razlikama između zemalja članica. Europski prvak po veličini policijskih snaga u odnosu na veličinu zemlje je Cipar, s 572 policajca na 100 tisuća stanovnika. Slijede ga Malta na drugom mjestu s 505 policajaca i Grčka na trećem mjestu s 492 policajaca. Hrvatska četvrta bo broju policajaca u EU Hrvatska je na zabrinjavajuće visokom četvrtom mjestu, s 490 policajaca na 100 tisuća stanovnika. To je čak za 172 policajca više od prosjeka EU koji iznosi 318. Na zadnjem mjestu ove rang-liste je, zanimljivo, Mađarska s 90 policajaca na 100 tisuća stanovnika. Slijede je skandinavske zemlje: Finska sa 137, Danska sa 186 i Švedska s 205 policajaca na 100 tisuća stanovnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije