Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Mađari zatvorili granicu s Hrvatskom. Propustili zadnje izbjeglice i razvukli bodljikavu žicu

Botovo
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/35
17.10.2015.
u 07:20

"Smatramo da će ova odluka Mađarske dodatno otežati upravljanje izbjegličkom krizom u Europi", izvijestili su iz Ureda glasnogovornika MVPEI-ja.

Sukladno odluci mađarskog vijeća za nacionalnu sigurnost zatvorena je zelena granica sa Hrvatskom. Do ponoći je većina izbjeglica iz posljednjeg vlaka iz Hrvatske prešla granicu, dok 200-njak njih nije. Mađari su ostatak izbjeglica propuštali sporo preko granice, no sve su ih propustili.

Malo prije jedan sat Mađari su kod Botova preko tzv. zelene granice razvukli bodljikavu žicu i zatvorili granicu, prenosi HRT. Glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs je oko ponoći na svom Twitter profilu najavio da će propustiti sve izbjeglice iz zadnjeg vlaka prije "ponovne uspostave granica Europe".

Njemačka informativna agencija DPA objavila je vijest o zatvaranju mađarske granice, uz službenu reakciju njemačke vlade: Mjere najavljene od mađarske strane sigurno ne rješavaju problem migracijsko-izbjegličkog vala. Za takav potez u ovom trenutku ne postoji nikakva nužnost. Ove su mjere protivne našim brojnim upornim pokušajima za uspostavom EU-solidarnosti, prenosi HRT.

"Izbjeglice i Hrvatsku i Mađarsku smatraju tranzitnim zemljama"

"Mađarska od ponoći zatvara zelenu granicu s Hrvatskom", izvijestili su ranije večeras iz Ureda glasnogovornika MVPEI-ja.

Objašnjavaju kako "to znači prekid mogućnosti da izbjeglice i migranti koji ulaze u Hrvatsku iz Srbije na svom putu prema Njemačkoj, prođu kroz Mađarsku".

Iz MVPEI-ja pišu da izbjeglice i Hrvatsku i Mađarsku smatraju tranzitnim zemljama i ne žele se ni u jednoj od njih zadržavati.

"Ova odluka Mađarske dodatno će otežati upravljanje izbjegličkom krizom"

"Ovaj potez Mađarske, nakon mjesec dana uspješne suradnje na terenu, neće doprinijeti olakšavanju pritiska izbjegličkog vala na Europu. S izbjegličkom krizom Europa se može nositi samo zajedničkim naporima i suradnjom država članica EU, te suradnjom s državama susjedima EU.

Smatramo da će ova odluka Mađarske dodatno otežati upravljanje izbjegličkom krizom u Europi", izvijestili su iz MVPEI-ja.

Slovenske željeznice obustavile željeznički promet na hrvatsko-slovenskoj granici

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za Večernji list je kazao da nema blokade "zelene granice" između Hrvatske i Srbije kod Bapske već je samo uvedeno "štopanje" priliva izbjeglica s obzirom na nove okolnosti i mađarsko zatvaranje granice. To znači da sada puštaju "autobus po autobus" s izbjeglicama koji dolaze iz Srbije te ih potom prevoze u prihvatni centar Opatovac.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Prvi vlak s izbjeglicama očekuje se u Čakovcu u subotu oko podneva na 7. kolosijeku. U Čakovcu nema uređenog prihvatilišta za izbjeglice, pa se ne predviđa njihovo duže zadržavanje. Vlakom i autobusima bit će preko graničnih prijelaza prebačeni u Sloveniju, kao dio Plana C.

MUP je u 21.50 sati izvijestio da je danas do 21 sat u Hrvatsku ušlo 4 986 migranata dok se trenutno u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 756 osoba. "I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 186 093 migranta", priopćio je MUP.

HŽ Putnički prijevoz je izvijestio da su Slovenske željeznice obustavile željeznički promet na hrvatsko-slovenskoj granici.

"Od danas, 16. listopada u 19.43 sati, Slovenske željeznice obustavile su željeznički promet na hrvatsko-slovenskoj granici. Umjesto određenih međunarodnih vlakova putnike će prevoziti autobusi, a otkazani su svi pogranični vlakovi", izvijestili su iz HŽ Putničkog prijevoza. Podsjećaju da je i dalje obustavljen promet međunarodnih i pograničnih vlakova na graničnim prijelazima s Mađarskom.

Stigao posljednji konvoj iz Opatovca u Baranjsko Petrovo Selo

Posljednji konvoj izbjeglica iz Opatovca stigao je u 20.05 sati na granicu u Baranjskom Petrovom Selu te su oko 21.20 sati ušli u Mađarsku bez ikakvih problema.

Oko 630 izbjeglica stiglo je u ukupno 11 autobuse. Najava za sutrašnje ture, doznajemo, naša granična policija nema pa je za pretpostaviti da od ponoći autobusi iz Opatovca više neće voziti u smjeru Mađarske, nego Slovenije.

>>Ostojić: Aktiviramo plan C. Izbjeglice će se transportirati prema granici sa Slovenijom

>>Kolinda Grabar-Kitarović: Od Vlade tražim potpunu kontrolu državne granice

>>'Milanoviću, budite ozbiljni i objasnite što je to Plan C'

>>Vesna Pusić: Plan C ne postoji u Sloveniji, ali kod nas postoji

Komentara 129

Avatar ČEPlN
ČEPlN
21:38 16.10.2015.

PLAN ”C” PRETVORIO SE u WC Milanović: Dogovorili smo se sa Slovenijom! Erjavec: Ništa se nismo dogovorili!

Avatar majmunranko
majmunranko
21:34 16.10.2015.

Zoki, Ostoji, Pusićki i svim ostalima treba pod hitno oduzeti svu imovinu na ime štete koju Hrvatska doživljava kroz još jedan prekid željezničkog prometa.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:33 16.10.2015.

Glavno da je vojvotkinja Vesna Pusić rekla da mi imamo prijateljsku i otvorenu granicu sa "dragim" Srbima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije