Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP obnavlja vozni park: Kupuju 32 nova motocikla i 23 specijalna vozila

Za nadzor teretnih vozila MUP nabavlja jedan specijalni kombinirani automobil za nadzor teretnih vozila s vagama te 22 specijalna kombinirana automobila za nadzor teretnih vozila i obavljanje očevida prometnih nesreća
21. travnja 2021. u 21:26 6 komentara 5071 prikaza
Policajac na motoru
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministarstvo unutarnjih poslova obnavlja svoj vozni park što se tiče motocikala, ali i što se tiče ostalih vozila koja se koriste specijalno za policijske svrhe i teško pristupačne terene. Tako će policijska flota motocikala biti pojačana s 32 nova motocikla, procijenjene vrijednosti 4,59 milijuna kuna bez PDV-a.

UHIĆENA JEDNA OSOBA Policajci u Kaštelima napadnuti sa sjekirom, na teren izašla i interventna

U istom postupku nabave MUP kupuje i 23 specijalizirana kombinirana automobila, a za koje je procijenjena vrijednost 11,8 milijuna kuna. Ukupna procijenjena vrijednost nabave tih novih motocikala i specijaliziranih vozila iznosi 15,5 milijuna kuna plus PDV. Tako će uskoro na hrvatskim cestama nadzirati i upravljati prometom policajci na 18 novih ophodnih motocikala, a koji moraju imati minimalni radni obujam motora od 800 kubičnih centimetara i snagu motora od 80 kW. A policija nabavlja i 12 ophodnih motocikala za nadzor i upravljanje prometom minimalnog radnog obujma od 1200 ccm i minimalne snage motora od 100 kW.

Dva operativna motocikla koja će imati prikrivena policijska obilježja pak trebaju imati minimalni obujam od 800 ccm i snagu motora od minimalno 80 kW. Za nadzor teretnih vozila MUP nabavlja jedan specijalni kombinirani automobil za nadzor teretnih vozila s vagama te 22 specijalna kombinirana automobila za nadzor teretnih vozila i obavljanje očevida prometnih nesreća.

Što se tiče motora, odabrani dobavljač, osim što će morati udovoljiti svim traženim specifikacijama, morat će provesti među policajcima i jednodnevnu školu sigurne vožnje s edukacijom korištenja na motociklu istih performansi kao i ponuđeni, za dva vozača po isporučenom motociklu, neposredno prije same isporuke motocikla ili najkasnije u roku od 30 dana od dana isporuke vozila.

Što se pak tiče vozila za očevid prometnih nesreća, u radnom prostoru tih vozila za obavljanje poslova policijskih službenika trebaju biti dva reda sjedala, s time da je stražnji red okrenut u smjeru vožnje, dok je prednji red sjedala okrenut suprotno od smjera vožnje. Između dva reda sjedala treba ugraditi radni stol, a ispod sjedala pretince za odlaganje spisa. Pored sjedala koje je okrenuto suprotno od smjera vožnje i bočnih kliznih vrata treba ugraditi ormarić koji s prednje strane ima vratašca i ladicu sa sigurnosnim zatvaranjem i gumenim podloškom. Ormarić mora imati s gornje strane prostor za smještaj portabl ink-jet pisača s gumenim podloškom, navodi se među ostalim u natječajnoj dokumentaciji.

INCIDENT U OHIJU VIDEO Za vrijeme izricanje presude za ubojstvo Floyda, policija usmrtila 16-godišnjakinju

Rok za podnošenje ponuda na ovom natječaju je 3. svibnja. MUP je već odabrao dobavljača za 70 novih specijaliziranih vozila za teško pristupačne terene, a procijenjena vrijednost te nabave bila je 12,7 milijuna kuna bez PDV-a. Na tom se natječaju tražio radni obujam motora tih vozila od minimalno 950 ccm, automatski mjenjač i pogon na sva četiri kotača. Na natječaj su stigle dvije ponude, tvrtka SKI and SEA ponudila je 12,4 milijuna kuna, a tvrtka Petran UMT 11,5 milijuna kuna. MUP je odabrao ponudu Petrana UMT-a.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • hebi se:

  ne trebaju im uopće vozila da polove ove lopove na vrhu, mogu i tramvajem do njih, uglavnom svi operiraju u centru grada

 • Avatar Golum
  Golum:

  Kupuju vozila za nadzor prometa a na cestama sve vise ludovsnjs i poginulih koji se ne sankcioniraju .

 • Avatar Maryo
  Maryo:

  Kupite bicikle za policajce da mogu se kretat po gradovima u pješačkim zonama. Treba uvest reda na cestama i više nadzornih kamera da sankcioniraju vozače za prekoračenje brzine, nekorištenje pojasa i korištenje mobitela tijekom vožnje. Više kontrola na cestama i ... prikaži još!i civilnih vozila od strane policije treba.