Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazna 3000 kn

MUP: 'Ako ne koristite staru osobnu, nećete platiti kaznu'

osobna iskaznica (1)
MUP
24.09.2013.
u 14:34

Osobe se kažnjavaju prema Zakonu o osobnoj iskaznici koji je stupio na snagu u lipnju ove godine

Nakon jučerašnjih napisa o podnošenju prekršajnih prijava protiv građana kojima je istekao rok valjanosti osobne iskaznice, MUP kaže kako se ipak neće pokretati prekršajni postupak protiv osobe kada podnosi zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice bez obzira što je rok valjanosti prethodne protekao više od 15 dana.

Naime, kako objašnjavaju, osobe se kažnjavaju prema članku 5. stavku 1. Zakona o osobnoj iskaznici („Narodne novine, broj: 68/13), koji je stupio na snagu 8. lipnja 2013. godine, ako se utvrdi da se osoba koristila osobnom kojoj je istekao rok valjanosti.

Naime, u tom stavku piše da se osoba ne smije koristiti osobnom iskaznicom ako joj je, između ostalog, istekao rok valjanosti.

– Služenje osobnom iskaznicom kojoj je istekao rok valjanosti je prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 3000 do 4500 kuna. U slučaju isteka valjanosti osoba je dužna u roku od 15 dana od dana isteka valjanosti osobne iskaznice podnijeti zahtjev za izdavanje nove. Prema tome, prekršajni postupak pokreće se protiv osobe kada se utvrdi da se služi osobnom iskaznicom iako joj je istekao rok valjanosti. Ali, prekršajni postupak neće se pokretati protiv osobe kada podnosi zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice bez obzira što je rok valjanosti prethodne protekao više od 15 dana – piše u priopćenju MUP-a.

Kako kaže MUP, svrha pokretanja prekršajnih postupaka je da se osobe ne služe nevažećom osobnom iskaznicom u pravnom prometu s obzirom da je osobna iskaznica osnovna identifikacijska isprava koju moraju imati svi hrvatski državljani stariji od 16 godina koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a kojom se identificiraju u svim poslovima pred tijelima javne vlasti kao i pred drugim ustanovama te pravnim i fizičkim osobama.

Građani su dužni voditi brigu o rokovima valjanosti svojih osobnih iskaznica, dodaje MUP, jer zbog zaštite osobnih podataka nije moguće javno objavljivati podatke o osobama kojima je istekao rok valjanosti osobnih iskaznica (primjerice putem web stranica). Ostale isprave, putovnica, nisu obvezni dokumenti i nisu propisane sankcije zbog neishođenja nove nakon isteka roka valjanosti.

>>Niste izradili novu osobnu u roku? Prijeti vam kazna od 3000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije