Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Egipat vrije

Mubarakov general i islamistički predsjednik sve žešće ratuju

tahrir,egipat,prosvjednici (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.07.2012.
u 07:55

Kad je predsjednik sazvao parlament koji je raspustila vojska, očekivala se reakcija generala Tantawija. No, on je to ignorirao, uvjeren da je vlast u njegovim rukama

Novi egipatski predsjednik sazvao je parlament koji je nekoliko dana prije njegove inauguracije raspustila privremena vojna vlast. Iako se naveliko komentiralo da predsjednik iz redova Muslimanskog bratstva ovim potezom želi baciti rukavicu, odnosno izazvati vojnu vlast na čelu s maršalom Tantawijem, današnje je zasjedanje parlamenta trajalo samo pet minuta.

Pravna pirueta

Predsjednik raspuštenog parlamenta Saad al-Katatni kazao je da zastupnici koji su se jučer okupili u parlamentu ničim nisu prekršili odluku ustavnog suda o raspuštanju zato što na dnevnom redu nije bilo ništa osim kratke rasprave o tome kako provoditi odluku suda. Točnije, on je zastupnicima predložio, a oni su to prihvatili, da parlament zatraži pravni savjet Vrhovnog ustavnog suda o tome na koji način provoditi odluku o raspuštanju parlamenta.

Neki egipatski stručnjaci za ustavno pravo tvrde da je ovim činom parlament de facto predao sve svoje ovlasti predsjedniku Mohammadu Mursiju, odnosno da je oduzeo sve ovlasti prijelaznoj vojnoj vlasti. Očekuje se da će se pravni stručnjaci i Vrhovni ustavni sud o ovom zahtjevu parlamenta izjasniti vrlo brzo. No neki dovode u pitanje činjenicu može li se itko žaliti na odluku najviše sudske instance u zemlji na čije odluke u principu nema žalbi, niti bi te žalbe mogao rješavati ikakav žalbeni sud.

Muslimansko bratstvo, koje je imalo većinu u raspuštenom parlamentu, u iščekivanju odluke o zahtjevu parlamenta krenut će u prosvjedni marš na kairski trg Tahrir kako bi dali podršku predsjedniku i njegovoj odluci da ponovno sazove parlament. Vojno vijeće poručilo je da ima potpuno povjerenje u institucije države i da će u potpunosti poštovati ustav i zakone.

Analitičari kažu da je politička situacija u Egiptu poprilično komplicirana i ustavnopravno na krajnje krhkim nogama.

Nakon pobune i rušenja režima predsjednika Hosnija Mubaraka, na čelo Egipta došla je vojska koja je vlast obnašala predugo, a za to vrijeme nije učinjeno ništa na donošenju novoga ustava, tako da su i parlamentarni i predsjednički izbori održani na temelju staroga ustava, što dovodi u pitanje i parlament, ali i predsjednika Mursija. Analitičari također tvrde da je riječ o zapletenoj političko-pravnoj situaciji bez presedana u povijesti suvremenog Egipta. Sadašnje stanje nazivaju “ustavnim pučem”. Naime, Vrhovno vijeće oružanih snaga uoči Mursijeve inauguracije sebi je osiguralo goleme ovlasti.

Još bez novog ustava

Uz to što je raspustilo donji dom parlamenta, ono je ustavnom deklaracijom lišilo predsjednika svih ovlasti nad vojskom, vojnim zapovjednicima dalo je ovlasti da donose zakone i ovlast da mogu staviti veto na izglasavanje novoga ustava na kojem se zapravo još nije ni radilo.

Stoga ostaje neizvjesno kada će početi rad na tekstu novoga ustava. Neizvjesno je i to kada bi se mogli održati novi parlamentarni izbori i kada bi se konačno mogla stabilizirati vlast u Egiptu. U kontekstu svega ovoga, mnogi analitičari tvrde da sazivanjem parlamenta Mursi zapravo želi samo vidjeti kako će vojna vrhuška reagirati na izazivanje.

Istodobno, on održava dobre odnose s Tantawijem sudjelujući na protokolarnim događajima na kojima predsjednik treba biti prisutan.

Sazivanjem parlamenta kao da želi pokazati da je on ipak predsjednik izabran na izborima koji ima neke izvršne ovlasti. S druge strane, Vrhovno vojno vijeće nije žestoko reagiralo na Mursijev potez, već ga je gotovo ignoriralo, što bi moglo upućivati na to da je Tantawi siguran da je vlast zapravo u njegovim rukama i da bez njega neće biti značajnijih pomaka, pa ni novoga ustava, a bez ustava nastavit će se politički vakuum u Egiptu.

Komentara 6

PA
pajdaš101
08:45 10.07.2012.

Muslimansko bratstvo i demokracija???moš mislit

RB
Robert Bartini Rijecanin
08:59 10.07.2012.

Ako se vojska tako ponasa, red bi bio da Amerika preko State Departmenta, posalje opomenu egipatskoj vojski na isti nacin kako to radu Hrvatskoj ili bilo kojem drugom svom satelitu.

Avatar intimus500
intimus500
09:33 10.07.2012.

+ - 10.07.2012. u 08:59h Robert Bartini Rijecanin je napisao/la: Ako se vojska tako ponasa, red bi bio da Amerika preko State Departmenta, posalje opomenu egipatskoj vojski na isti nacin kako to radu Hrvatskoj ili bilo kojem drugom svom satelitu.. -------- da bi znao pozadinu cijele priče ne bi napisao ovakav komentar :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije