Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedan mozga

MS Tim Hrvatska uputio otvoreno pismu ministru Kujundžiću

Milan Kujundžić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
19.03.2017.
u 10:05

-Liječenje lijekovima druge linije ne bi smjelo teretiti sredstva bolničkog proračuna jer se navedenim ograničava propisivanje lijekova druge linije bolesnicima kojima je navedeno liječenje neophodno i stavlja bolesnike s multiplom sklerozom u nepravedan položaj naspram ostalih bolesti, stoji u pismu koje u ime 6.000 oboljelih od ove bolesti potpisuje predsjednica MS tima Hrvatska Mirjam Jukić.

U zadnjem tjednu mozga MS Tim Hrvatska uputio je otvoreno pismo ministru zdravstva Vlade RH kao i ravnatelju HZZO-e u kojem su ih pozvali da obrate pozornost na građane koji imaju oštećenja ovog najvažnijeg ljudskog organa. U pismu stoji kako je Hrvatsko neurološko društvo na svojoj sjednici u ožujku jednoglasno donijelo prijedlog novih kriterija za liječenje multiple skleroze koje je potom poslano HZZO-u. I Udruga MS tim Hrvatska je podržala nove kriterije jer su bili mišljenja kako će i oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj napokon dobiti uvjete za početak liječenja kakvi se primjenjuju u razvijenim zemljama. Taj prijedlog je značio i da bi umjesto dosadašnjeg čekanja, koje je nerijetko trajalo i nekoliko godina, jer se moralo imati dva relapsa liječena steroidima, oboljeli bi posebno skupe lijekove trebali dobiti odmah po uspostavljanju dijagnoze. Ti novi kriteriji trebali su ispraviti i nelogičnost prema kojoj prvih šest mjeseci liječenja bolesnicima kojima je potrebna druga linija lijekova ide na trošak bolnica.

-I danas godinu dana kasnije HZZO nije donio nove kriterije pa molim ministra zdravlja kao i ravnatelja HZZO-a da nas se barem danas sjeti te nam odgovori do kada moramo čekati, stoji u pismu MS tima Hrvatska odakle napominju i da su radi brojnih nelogičnosti u liječenju oboljeli od multple skleroze u Hrvatskoj u nepovoljnom položaju.

>> Melodija pjesme Yesterday i ideja 
o Frankensteinu nastale su u snu

Najavljuju i da će prijedlog novih kriterija poslati i ministru Kujundžiću, a da ako u ministarstvu ne znaju što i kako napraviti da se obrate kolegama u Sloveniju.

-Liječenje lijekovima druge linije ne bi smjelo teretiti sredstva bolničkog proračuna jer se navedenim ograničava propisivanje lijekova druge linije bolesnicima kojima je navedeno liječenje neophodno i stavlja bolesnike s multiplom sklerozom u nepravedan položaj naspram ostalih bolesti, stoji u pismu koje u ime 6.000 oboljelih od ove bolesti potpisuje predsjednica MS tima Hrvatska Mirjam Jukić

Komentara 2

BU
Bubalamala
12:14 19.03.2017.

Odakle je Plenković ovog doveo, jer nije znao da ga narod neće.Šta sve nije pokušao da se dočepa vlasti ali ga je narod odbio a sad ga premijer opet vratio. Strava ..!

NE
Neo001
21:04 19.03.2017.

Mnogo bogatije zemlje ne mogu si priuštiti takav nivo zdrastvene skrbi , a naročito onih koji ne brinu niti su brinuli da uplaćuju za svoje zdrastveno osiguranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije