Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Mrzovolja haaške tužiteljice

01.09.2005.
u 19:55

Grčko uhićenje Hrvoja Petrača, koje je hrvatska vlast pokušala tumačiti (i) kao svoj osebujni politički čin, haaškoj tužiteljici Carli del Ponte nije dovoljno. Njezina je stara politička deviza: ili Gotovina ili ništa od Europske unije! Poznatom svojoj mrzovoljom otklonila je svaku mogućnost da bi Petračevo uhićenje moglo biti dovoljno za preporuku Hrvatskoj za EU.

Tako je odmah srezala nade hrvatske vlasti da će Petračevo hapšenje ujedno biti protumačeno i kao novi dokaz Vladine "vjerodostojnosti u ostvarivanju akcijskog plana". Čak ako se u EU to i shvati kao "provođenje akcijskog plana", haaška tužiteljica i dalje ostaje pri prijašnjem da samo Gotovina u Haagu može Hrvatskoj donijeti njezinu prolaznu ocjenu za EU. A sama se pritom opet upustila u političke ocjene. Pa i o Oluji, i Gotivininoj ulozi u njoj, optužujući zapravo Hrvatsku za "selektivno pamćenje". Tom političkom objedom i novom optužnicom protiv Tihomira Blaškića ona iznova obnavlja hrvatsko nepovjerenje prema Haaškom sudu, kao prema "isključivo političkom sudištu" s ambicijom prekrajanja povijesti. Del Ponte se odmah potrudila prigušiti nadanje Vlade RH da će Petračevo uhićenje popraviti hrvatski rejting u Europskoj uniji i kod same glavne tužiteljice.

Bez obzira na to što hrvatska vlast drži da je Petračevo hapšenje put do Gotovine te da bi to ujedno trebala biti i ulaznica za EU, Carla del Ponte kani po svome. Iz reakcije Bruxellesa vidjet će se drži li se Petračevo uhićenje dovoljnim jamstvom djelotvornosti hrvatske vlasti ili će to jamstvo biti priznato tek ako se odobrovolji mrzovoljna haaška tužiteljica. Izgleda pak da ona to neće učiniti sve dok se isto što i s Petračom ne učini i s Gotovinom. A možda ni tada.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije