Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PJESNIK MILIJUNAŠ

Mrze je, a moraju joj dati milijune za stihove u kojima pljuje po njima

Hissa Hilal
Reuters
08.04.2010.
u 21:30

Saudijska pjesnikinja koja je u emiratskom reality-showu svojom poezijom uzburkala duhove bila je jedina žena među petero finalista, a u srijedu navečer zauzela je treće mjesto.

Njezini stihovi u četvrtfinalu kad se usudila progovoriti protiv fanatičnih svećenika i njihovih fetvi uzburkali su duhove u svim zemljama Zaljeva i donijeli joj status medijske zvijezde pa je o njoj kod kuće i u svijetu bilo objavljeno više članaka nego o svim sudionicima prethodne tri sezone "Shaer-al-Milliona" ("Pjesnik milijunaš"), reality showa koji se emitira iz Al-Raha Beach Theatera u Abu Dhabiju, a praćen je u svim zemljama Zaljeva. Kao i u prethodnim sezonama, početnih 48 natjecatelja iz osam država borilo se za jedno od pet mjesta u finalu i prvu nagradu od pet milijuna dirhama, malo manje od 7 i pol milijuna kuna; ukupan nagradni fond za finaliste je 22 milijuna dirhama (više od 36 milijuna kuna).

Dok se većina sudionika ograničila na nabati-pjesme o tradicionalnim vrijednostima beduinskog života i prirodnim ljepotama, 43-godišnja kućanica iz Rijada, majka četiriju kćeri, usudila se svoje stihove posvetiti suvremenom problemu i fanatičnom svećenstvu koje svojim fetvama Arape i druge muslimane drži daleko od suvremenog svijeta. U svojem je nastupu recitirala (slobodan prijevod, arapska poezija nije u rimi): "Vidjela sam zlo u očima fetvi, u vremenu u kojem se dopušteno izobličuje u zabranjeno… (fetve) su čudovište koje izlazi iz svog skrovišta (kad god) se digne veo s lica istine". Konzervativne svećenike "koji sjede na položajima moći" opisala je kao "gadnoga glasa, barbarske, bijesne i slijepe… nose smrt poput halje opasane remenom" i rekla da oni "vrebaju poput vuka" one koji bi htjeli mir.

Njezini stihovi donijeli su joj žestoke reakcije i prijetnje smrću radikalnih islamista, ali i odobravanje i obožavanje, naročito žena koje trpe jaram tradicionalnog društva koje se i u 21. stoljeću pokušava držati plemenske strukture. Student Mohammed al-Farraj, učenik šeika Al-Barraka poznatog po traženju smrtne kazne za sve koji dopuste miješanje mušakaraca i žena na javnim mjestima, na pedesetak web-stranica objavio je pjesmu u kojoj se ruga njoj i njezinoj obitelji, nju nazivajući "pohlepnom", a njezine obožavatelje "krdom" te kaže da bi se njezin muž i brat trebali šminkati, staviti čador i ostati doma čuvati djecu nakon što su se osramotili jer su je pustili nastupati u javnosti. Komentari na forumima njegovu protupjesmu proglašavali su "veličanstvenom" i "briljatnom", ali ni to ni nikakve prijetnje nisu spriječile Hissu (po nekim transkripcijama Hassu) Hilal da sudjeluje u finalu, u kojem je na kraju osvojila treće mjesto i osvojila nagradu od 3 milijuna dirhama (oko 4,5 milijuna kuna). Uz nju su, ali ne u gledalištu, bili i suprug i četiri kćeri u dobi između 4 i 11 godina.

Pobjednik natjecanja, čije je finale odgođeno na tjedan dana zbog dana žalosti za šeikom Ahmedom Bin Zayedom al-Nahyanom, poginulim u Maroku, bio je 30-godišnji Kuvajćanin Nasser al-Ajami.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije