Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva pobjeda Bernardića?

Mrsića nitko nije podržao u kandidaturi za šefa SDP-a

Mirando Mrsić i Davor Bernardić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
11.06.2017.
u 08:00

Glavni odbor SDP-a potvrdio sporazum s HSS-om, a suradnju s HNS-om na nacionalnoj razini zabranio

Bivši član vodstva SDP-a i aktualni saborski zastupnik te stranke Mirando Mrsić jučer je na sjednici Glavnog odbora SDP-a pozvao aktualnog šefa Davora Bernardića da podnese ostavku te najavio svoju kandidaturu za predsjednika stranke. Da ima ambiciju i da je spreman preuzeti SDP, kazao je i u intervju u Večernjem listu objavljenom jučer. Njegova kandidatura na Glavnom je odboru naišla na niz kritika, što se i očekivalo s obzirom na to da upravo aktualni predsjednik Davor Bernardić gotovo potpuno kontrolira Glavni odbor.

Tko šteti stranci?

Međutim, znakovito je da ni oni koji se ne smatraju ljudima od povjerenja Davora Bernardića, a koji su bili na Glavnom odboru, nisu stali na Mrsićevu stranu. Poput bivšeg ministra Branka Grčića, koji je u svom govoru pozvao na jedinstvo SDP-a. I iako je šef stranke Davor Bernardić za to vrijeme šutio, neki su jučerašnju sjednicu vidjeli upravo kao prvu pravu pobjedu novog predsjednika u SDP-u. Kako doznajemo od sudionika sjednice, većina je šutjela, ali je više članova Glavnog odbora Mrsiću predbacilo što je između dva kruga lokalnih izbora govorio da stranka “glavinja” te su mu spočinuili da upravo on svojim javnim nastupima najviše šteti stranci. Sam je Mrsić nakon sjednice novinarima kazao kako članovi i građani traže promjene i zahtijevaju da se stranka mijenja, ali i kako je očito da na Glavnom odboru te njihove želje nisu naišle na plodno tlo.

– No, šutnja je završena, građani su svoje rekli na lokalnim izborima, članovi također kažu da se trebamo mijenjati. Ja ću nastaviti i dalje ovo govoriti i očekujem da će iza mene stati svi oni koji žele da SDP bude bolji, da promijeni sebe, ali i da promijeni Hrvatsku – rekao je Mrsić.

Prozivali i Milanku Opačić

No nije jedino Mrsić bio predmet napada na Glavnom odboru. U istupima se spominjala i Milanka Opačić. Prema našim izvorima i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina spomenuo ju je u svom izlaganju. Njemu su posebno zasmetale njezine izjave zadnjih dana da je SDP potjerao HNS u krilo HDZ-a i prije nego su se za to odlučili.

Inače, na Glavnom odboru Bernardić je dobio potporu za sporazum s HSS-om, odnosno za zajednički nastup na novim parlamentarnim izborima kada god oni budu. Prema istom sporazumu, HSS će na zajedničkim listama imati šest “sigurnih” mjesta za Sabor, što je jedno više nego što su dobili od bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića prije posljednjih parlamentarnih izbora. Istodobno je utvrđeno da je HNS prekršio koalicijski sporazum sa SDP-om te je donesena odluka da nema suradnje s tom strankom, na državnoj razini, do daljnjega.

Uoči sjednice Glavnog odbora sastalo se i Predsjedništvo stranke; na njemu je odlučeno da će se održati posebna tematska sjednica na kojoj će se razgovarati o lokalnim izborima te je dogovoreno i da se napravi dubinska analiza lokalnih izbora kako bi se vidjelo u čemu se griješi i što treba popraviti.

Bernardić je jučer na početku Glavnog odbora kazao da je, unatoč financijskim problemima, uz puno manje sredstava ostvaren rezultat koji nije fantastičan, ali koji nije toliko loš.

– Imamo nešto više gradonačelnika i načelnika i imamo razloga za optimizam – vjeruje Bernardić.

Kazao je i kako je u ovom trenutku SDP jedina čista i jasna alternativa u Hrvatskoj, jedina snaga koja Hrvatsku može mijenjati.

– Želja nam je da u moralnoj kaljuži u kojoj se naša zemlja nalazi, zbog političke trgovine neviđenih razmjera, borbe za fotelje, vlasti zbog vlasti, pokažemo da Hrvatska može biti drukčija, da može biti pristojna, radišna, poštena i uspješna zemlja – poručio je Bernardić.

Komentara 34

Avatar navijač
navijač
08:57 11.06.2017.

Istina je da narod traži promjene , pa zato i jeste orjunaško - velikosrpska koalcija u raspadu i

JA
jadrmatic
08:37 11.06.2017.

Miraleme, popušio si, a sad vraćaj onih 10,5 milijuna kuna. Miraleme, vraćaj pare!

DU
Deleted user
08:20 11.06.2017.

Nema straha od Socijaldemokratske Partije. Polako nestaju. Neće jako dugo moći nasrnuti na Hrvatsku, u korist regiona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije