Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mrsić užasnuo liječnike i oboljele od raka: To je degutantno!


– Dvije stvari traju vječno. Jedna je rak, a druga kolektivni ugovori – rekao je ministar rada Mirando Mrsić
08. lipnja 2012. u 08:00 168 komentara 7 prikaza
'28.03.2012., Zupanijska palaca, Varazdin - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic u radnom je posjetu Varazdinu. Nakon susreta s zupanom Predragom Stromarom sastao se s gradonacelnikom Hab
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'

– Samo dvije stvari traju vječno. Jedna je rak, a druga je kolektivni ugovor kojem je istekao rok – rekao je to Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, ujedno i poznati liječnik KBC-a Rebro, pokušavši svojom izjavom biti duhovit predstavnicima sindikata.

Želio ih je tako obavijestiti o novostima Zakona o reprezentativnosti, prema kojemu neograničeno produljivanje kolektivnih ugovora odlazi u povijest.

Kolektivne ugovore usporedio je s malignom bolešću i pritom, svjesno ili nesvjesno, uvrijedio brojne oboljele građane te mnoge obitelji koje su ostale bez svojih članova upravo zbog te strašne dijagnoze.

"To je degutantno"

– On kao liječnik mogao je kolektivne ugovore usporediti s bilo čime, ali nikako s tako teškom dijagnozom. Ovakva izjava posve je neukusna. Imamo i brojne primjere ljudi koji su se izliječili od te bolesti – rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Izrečena rečenica šokira i brojne liječnike, naročito kada se zna da je izišla iz usta čovjeka kojemu u životopisu stoji da je i i jedan od osnivača Zaklade "Ana Rukavina" te član Glavnog odbora Hrvatske udruge bolesnika oboljelih od rijetkih bolesti.

– Ne mislim da su kolektivni ugovori maligno tkivo, oni su civilizacijska stečevina. Usporediti ta dva pojma meni kao liječniku, a onda i kao građaninu nije prihvatljivo – jasno je poručio i Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, naglasivši kako svatko ima legitimno pravo iznositi svoje mišljenje. Ali, kad je o kolektivnim ugovorima riječ, političari moraju u predizbornim kampanjama izraziti svoje namjere, a ne to činiti kad dođu na vlast.

Izjavu Miranda Mrsića neprimjerenom i uvredljivom smatra i Danijela Petrović, predsjednica Udruge roditelja djece oboljele, liječene i izliječene od malignih bolesti Slap, u kojoj je registrirano četrdeset članova od kojih je četvero izliječeno.

"On mora biti podrška"

– Njegova je izjava strašna. Očito nikada na svojoj koži nije osjetio kako je to teška borba. Grozim se činjenice da je to izrekao liječnik koji prvi mora biti podrška, a na kraju ispada da ni on sam u sve to ne vjeruje. Njegova izjava i usporedba i više je nego degutantna – rekla je te istaknula kako je svjedokinja vrlo dobrih rezultata i izlječenja.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo