Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisan Dodatak II.

Mrsić: Granski kolektivni ugovor mogli bi biti ukinuti

Mirando Mrsić i Spomenka Avberšek
Foto: Robert Anić/PIXSELL
10.12.2013.
u 13:42

Država time namjerava u 2014. godini uštedjeti oko 900 milijuna kuna

Predstavnici sindikata službenika i namještenika u javnim službama i ministar rada Mirando Mrsić potpisali su Dodatak II. Temeljnog kolektivnog ugovora kojim se na neisplati raznih dodataka u sljedećoj godini namjerava uštedjeti oko 900 milijuna kuna.

Oko 800 milijuna kuna uštedjelo bi se na neisplati božićnica i regresa, a oko 100 milijuna na smanjenju putnih naloga, terenskih dodataka i jubilarnih nagrada. Iako su Dodatak II. potpisali samo predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek i Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvenom osiguranju Antun Guljaš, a na potpisivanju se nisu pojavili predstavnici Sindikata socijalne skrbi i Sindikata kulture koji su ga parafirali prije četiri dana, ministar Mrsić objasnio je da dodatak vrijedi za sve sindikate.

– Dodatak vrijedi za sve, ali s obzirom na to da granski kolektivni ugovori nisu usklađeni s temeljnim, ako se uskoro ne dogovorimo, morat ćemo to zakonski rješavati – najavio je Mrsić mogućnost raskida granskih ugovora ako se uskoro ne usklade s temeljnim kolektivnim ugovorom.

Ministar je izrazio čuđenje što se dva sindikata nisu pojavila na potpisivanju te je rekao da se postavlja pitanje zašto parafirati nešto, a onda to ne potpisati. Spomenka Avberšek također je negodovala zbog nedolaska kolega, a naglasila je da umirovljenici neće dobiti božićnicu ako prosvjeta nije dobila prijevoz i da je u privatnom sektoru božićnica nepoznat pojam, pa je onda potpisivanje ovog dodatka minimum solidarnosti s teškom materijalnom situacijom.

Dodatak II potpisali su i sindikati državnih službenika i namještenika, koji su naglasili da zapravo nisu imali drugog izbora te da ne očekuju da će njihovi članovi shvatiti ali da su to učinili za njihovo dobro. Čelnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Boris Pleša rekao je razlika između sindikata javnih službi ta što njima nad glavom ne visi mogućnost otkazivanja kolektivnog ugovora, što je opasnost koja pritišće sindikate državnih službenika.

- Niti su pregovori bili bajni, niti su odluke bile lagane - rekao je Pleša a njegov kolega Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a poručio je da je dodatak potpisan zbog članova.
- Nitko ne voli gubiti ali smo morali potpisati zbog naših članova. Siguran sam da većina neće razumjeti. Vrijeme je da se svi solidariziramo i da se odreknemo licemjerja i maski koje nosimo - rekao je Lončar.

Da su sindikati pokazali solidarnost prema građanima Hrvatske rekao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske.
- Nema otkazivanja kolektivnog ugovora, masa plaća ostaje ista i neće biti otpuštanja - rekao je Jagić naglasivši da je to najvažnije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije