Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mrsić: Imamo 21,6 mlrd. kuna i iznad toga ne možemo

Mrsić istaknuo da Zakon o reprezentativnosti nema nikakve veze s pregovorima o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe
09. srpnja 2012. u 10:43 112 komentara 4 prikaza
'15.06.2012., Zadar - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic posjetio je Zadarsku zupaniji te je porazgovarao s volonterima nakon cega je dao izjavu za novinare. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL
Foto: Željko Mršić/Pixsell

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je da je sindikatima upućen prijedlog temeljnog kolektivnog ugovora u koji je stavljeno sve ono što su dogovorili tijekom pregovora.

– U prijedlogu je onaj dio koji smo predložili oko bolje regulacije troškova prijevoza, također smo krenuli u povlačenje zakonskog prijedloga smanjenju dodatka na staž s 0,5 na 0,3 posto, koji je bio u saborskoj proceduri. Isto tako smo dogovorili da se potpiše jedan dodatak tom temeljnom kolektivnom ugovoru gdje ćemo se obvezati da će se sa strane Vlade ona uredba koja u prosvjeti daje povećani iznos plaće za radni staž, dakle ona od 3, 5, 7 i 9 posto koja je protuzakonita, regulirati i da će se na Vladi ponovno donijeti ta uredba – kaže Mrsić te dodaje kako se nada da će u srijedu imati povoljan odgovor od strane sindikata.

Dodaje da su, kada se govori o djelatnostima za koje pregovaraju, od tri sindikata zdravstvene djelatnosti dva suglasna s ovim prijedlozima izmjena temeljnog ugovora, kao i jedan sindikat socijalne skrbi i sindikat u kulturi. Očekuje da će i sindikati iz djelatnosti odgoja i obrazovanja naći svoj način da podrže ove izmjene Temeljnog ugovora.

–  Vlada je jasno rekla, mi pregovaramo o materijalnim pravima, o onome što je na stolu. Ova Vlada ne pristaje na ucjene, ne pristaje na trgovinu, u ovoj Vladi nema posebnih sastanaka u četiri oka, nema dogovora ispod stola, Zakon o reprezentativnosti je sada u saborskoj proceduri i to je mjesto gdje razgovaramo. Zakon o reprezentativnosti nema nikakve veze s pregovorima o materijalnim pravima Temeljnog kolektivnog ugovora – poručio je ministar Mrsić.

Ministar je večeras i na HRT-u još jednom ponovio kako su proračunom predviđena sredstva od 21,6 miljardu kuna i kako taj iznos ne smije biti probijen.

- Mi bi bili neozbiljna Vlada kad bi obećali nešto što ne možeo ispuniti, kazao je Mrsić. Dodao je i ukoliko se ovi rezovi ne naprave doći će u pitanje i sama isplata plaća.

Sindikati su pak i dalje podijeljeni. Četiri sindikata spremna su potpisati izmjene temeljnog kolektivnog ugovora i naglašavaju kako su im najbitnije plaće koje ne smiju ići dolje, te opstanak kolektivnog ugovora.,

Druga četiri sindikata traže pak da se radnicima oduzeta jednokratna prava vrate nakon što se izađe iz krize.

U sindikatu Preporod svjesni da ima zlou

U sindikatu Preporod svjesni da ima zloupotreba s prijevozom

Sindikat zaposlenika u školstvu Preporod upozorio je kako će dogovor sindikata i Vlade da troškovi prijevoza za relacije duže od 50 kilometara sufinanciraju zaposlenik i država pogoditi nastavnike u školama.

 – Nije Hrvatska Zagreb, Split ili Rijeka već niz seoskih mjesta. Negdje ne postoji međumjesni prijevoz, a negdje je jako rijedak. Ne idu učitelji svojim automobilom na posao iz luksuza – kazao je Željko Stipić, predsjednik Preporoda. Kao primjer poslužila je učiteljica Tanja Debeljak koja svaki dan putuje tri sata na posao i natrag od Kutine do Đulovca.

– Mjesečno prijeđem 3500 kilometara, odnosno 2800 kuna, a plaća mi je oko pet tisuća. Imam i kredit za kuću i da mi ukinu prijevoz, u minusu bih bila 500 kuna čim dobijem plaću – kazala je. U sindikatu su svjesni da zloupotreba oko prijevoza ima i slažu se da je kontrola nužna. Ministar rada Mirando Mrsić očekuje da će i sindikati iz obrazovanja naći način da podrže izmjene Temeljnog ugovora. (vk/VLM)

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • zes87:

  onu spomenku bi svaki privatnik poželio za sindikalnu povjereniicu, žena radi za sdp očito

 • Avatar maldex
  maldex:

  Ribić se bori isključivo za svoje osobne interese, veliku ploaću i moć kao sindikalni vodja što nikako ne zeli izgubiti. Nista ndrugo njaga ne zanima, niti rtadnici niti Hrvatska privreda koja umire od sindikalnog zagrljaja.

 • -obrisani-:

  Drugovi, sjetite se kako ste se veselili pjesmi: Druže Tito, ljubičice bela, ti si naše tavane pomela... I zašto se sad ljutite kad mi radimo isto?! Naša misija je uzimati siromašnima i davati bogatima, tako nas je učio Broj jedan!