Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba protiv odluke

Anka Mrak Taritaš: Stožer za civilnu zaštitu treba prestati raditi

Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.05.2020.
u 13:31

A Anka Mrak Taritaš (GLAS) reče pak da je jedan od glavnih preduvjeta za skorašnje održavanje parlamentarnih izbora da Nacionalni stožer civilne zaštite prestane raditi.

Kao i mnoge građane i građanke, tako je i zastupnike i zastupnice u Saboru jučerašnja izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka - da će na skorašnje izbore moći i osobe u samoizolaciji, i to noseći zaštitnu masku - potaknula na današnjoj raspravi na mnoge oštre kritike i komentare koji bi se mogli svesti na jedan zaključak, a to je da Nacionalni stožer za civilnu zaštitu odluke zapravo donosi pod utjecajem politike. Odnosno, da odluke Stožera više nisu zdravstvene i stručne, već političke. 

- Svakodnevno svjedočimo zlostavljanju struke od strane stranke. Struka je rekla da su oni koji su u samoizolaciji i izlaze van skoro pa bioteroristi. Odredila je da su oni ozbiljna prijetnja i počela ih je kažnjavati, a onda je stranka odredila da bi oni ipak trebali ići na izbore. I ona "bit će kako struka odluči" postala je"bit će kako stranka odluči" - ustvrdio je Arsen Bauk (SDP) ističući kako se takvim odlukama i porukama nepovratno urušava autoritet stručnjaka i povjerenje građana u njihove odluke.
- Najveća je opasnost da dobre odluke koje Stožer donosi ljudi počnu gledati s prezirom jer ih smatraju političkim odlukama - poručio je Bauk pozivajući "stranku da prestane zlostavljati struku". 

Tomislav Žagar (HSU) spornu je Capakovu izjavu nazvao opasnom po sigurnosti i zdravlje građana. Pritom je podsjetio da su mnogi građani do sada platili kaznu zbog kršenja propisa o samoizolaciji .

- I sad možemo zaključiti da se Stožer distancirao od zakona i od struke, pa možemo reći i od logike, a jedino se nije distancirao od stranačke pripadnosti, To je opasna poruka - kazao je Žagar. 

A Anka Mrak Taritaš (GLAS) reče pak da je jedan od glavnih preduvjeta za skorašnje održavanje parlamentarnih izbora da Nacionalni stožer civilne zaštite prestane raditi.

- Na izbore možemo samo ako imamo normalnu situaciju i normalno donošenje odluka. Sve dok nam na živote uređuje HDZ-ovo para-tijelo i svaki dan u 14 sati nas o tome obavještava, izbori se ne mogu održati. Nastavi li Stožer raditi, dva tjedna pred izbore može se očekivati i odluka da svi iz samoizolacije mogu na birališta i bez maske, samo ako glasaju za HDZ - kazala je Anka Mrak Taritaš podcrtavši još jednom da je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu preuzeo ulogu i Vlade i Sabora, ustvrdivši da je Stožer donosio odluke s kojima još nismo na čistu je li ih uopće smio donositi, te je ograničavao prava građana, temeljne slobode, bez da je uopće za to imao zakonsku ovlast, a tu je ovlast tek naknadno dobio. 

- Dnevne konferencije za medije, potpuna i stalna prisutnost u svakoj pori javnosti, a politički rad potpuno je blokiran. Ali zato naši narodni heroji, nesebični i sjajni stručnjaci, koji slučajno imaju jednu zajedničku osobinu - svi su članovi HDZ-a - nesmetano žare i pale, odlučuju o našim životima i sudbini zemlje. Razumiju se u sve od poljoprivrede, trgovine i industrije do školstva - ustvrdila je čelnica GLAS-a. 

- Kada je u pitanju struka i kad je u pitanju politika, Hrvatska se uspješno nosi s koronakrizom i primjer je brojnim drugim državama. Da smo slušali SDP, onda struka ne bi upravljala ovom krizom, a onda bi se politika urušila. I to je očito bio cilj SDP-, da se proglasi izvanredno stanje i dvotrećinskom većinom donose odluke, a nakon toga bi Hrvatska završila tamo gdje su završile mnoge druge države koje su upravljanje krizom dale u ruke samo politici - uzvratio je na napade Branko Bačić (HDZ) poručivši cijeloj oporbi da ako se plaši izbora zapravo se plaši preuzimanja odgovornosti za zemlju. 

Komentara 22

DU
Deleted user
12:07 12.05.2020.

Stranka od 10 glasova nešto zahtjeva - pa to nema nigdje , ova gospođa ne zaslužuje toliki medijski prostor samo stvara podjele u društvu i truje narod , a puna joj usta pravde, poštenja i tolerancije - kuš

Avatar southman
southman
12:13 12.05.2020.

hahahaha tražite izbore svaki mjesec u protekle 3,5 godine i onda kad ih dobijete use.ete se kao grlice !

CM
Crni_moj
12:14 12.05.2020.

Predizborne koalicije su moguće u zrelim demokracijama a i tu zapinje. Kod nas bi to trebalo ukinuti jer smo još mlada nezrela demokracija pa bi tako nestale predizborne trgovine a samim tim i dosta korupcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije