Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjaci smiruju

Možete jesti meso kloniranih životinja bez straha! Doista?!

'vrt.....zgb.....31.08.2001. mlijecna farma muzinic-krave snimio damir humski'
''
05.08.2010.
u 17:09

Ako je životinja u trenutku klanja bila zdrava, i ako nije bilo manipuliranja gena pri kloniranju, nema razloga za paniku, kaže hrvatska nutricionistica Jasmina Bučko

Samo nekoliko dana nakon što se doznalo da se na policama londonskih trgovina već duže vrijeme nalazi i mlijeko krava koje potječu od kloniranih životinja, britanska javnost doživjela je novi šok. Britanci ne samo da su pili njihovo mlijeko, već su, ne znajući o čemu se radi, jeli i meso čiji su izravni preci klonirani u laboratoriju!

Klon američke šampionke

Britanska Udruga za zaštitu potrošača otkrila je da se meso jednog od bikova čija je majka klon američke krave-šampionke VandyK-Integrity-Paradise, prošloga srpnja našlo na policama za sada neimenovanog trgovačkog lanca, te da je prodano kao klasično konzumno meso, iako niti jedan kupac nije svjestan što je u stvari jeo. Američka krava odabrana je za kloniranje kao životinja izvanrednih proizvodnih sposobnosti, a američki su znanstvenici uz pomoć njene DNK uzete iz kravina uha, praznog jajašca te surogat krave dobili prvi ženski klon šampionke. Ova je životinja potom umjetno osjemenjena, a njeni embriji su izvađeni iz maternice te potom poslani u Veliku Britaniju. Lokalni engleski farmeri svoje su krave potajno iskoristili kao surogat majke ugrađujući im ove embrije u tijelo kako bi dobili telad vrhunskih proizvodnjih svojstava. Prema tvrdnjama udruge Hollstein UK, u Velikoj Britaniji na ovaj način oteljeno je najmanje 105 krava čije se mlijeko uskoro našlo na policama britanskih trgovina, dok je meso bikova počelo dolaziti u mesnice.

Nema opasnosti

Uz činjenicu da nitko od kupaca nije bio svjestan što doista jede i pije, skandal je tim veći što je Europski parlament još prošle godine donio apsolutnu zabranu upotrebe mesa, mlijeka i jaja kloniranih životinja. Ipak, američki znanstvenici tvrde da nema nikakve opasnosti za ljude, a sličnog su mišljenja i hrvatski liječnici i znanstvenici.

-U nutricionističkom smislu, meso kloniranih krava i njihovih potomaka ne razlikuje se od prirodno uzgojenih životinja , pa je u potpunosti sigurno. Ako je životinja u trenutku klanja bila zdrava, i ako nije bilo manipuliranja gena pri kloniranju, nema razloga za paniku, kaže hrvatska nutricionistica Jasmina Bučko navodeći da će konzumacija mesa kloniranih životinja vjerojatno za deset ili dvadeset godina postati uobičajena stvar. Slično misli i jedan od vodećih hrvatskih znanstvenika, akademik prof.dr.Miroslav Radman.

-Klon životinje vrlo je sličan jednojajčanom blizancu i nema nikakve opasnosti jer su geni potpuno isti kao kod originalne životinje. Kloniranje se u proizvodnji biljaka koristi već desetinama godina, a ovdje nema velike razlike. Veći problem predstavlja upotreba hormona i antibiotika u stočarstvu, no o tome nitko ne govori, kaže dr. Radman.

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
17:27 05.08.2010.

Hehe! Vrlo zanimljivo i priznajem da mi je teško povjerovati kako se to meso i mlijeko \"slučajno\" našlo na policama! Slažem se jedino da to nije nikakva otrovana hrana! Naravno ukoliko je davalac čist!

MA
Mayhaelo
18:19 05.08.2010.

U redu, neka se hrane čime god žele, ali ja definitivno očekujem da će na pakiranju mesa nastalog od kloniranih životinja pisati \'\'KLONIRANO\'\' - tako da komotno mogu zaobići.

OB
-obrisani-
17:23 05.08.2010.

ovdje se neradi dali ima opasmosti, već o tome da je velika većina protiv gmo-a dakle moćnici koji samo gledaju profit tu hranu pod svaku cijenu žele progurat kao nešto dobro i poželjno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije