Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beus Richembergh:

'Možemo se pretvarati da Hina funkcionira, ali to je laž'

sabor,rasprava,hina (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
26.04.2012.
u 10:58

Hina je prvo u koncepcijskoj i uređivačkoj krizi, a tek onda u financijskoj krizi., smatra predsjednik saborskog odbora za medije i informiranje Branko Vukšić

Saborski zastupnici jutro su započeli raspravom o izvješćima o radu novinske agencije Hine za razdoblje od 1. svibnja 2010. do kraja 2011. godine. U izvješću stoji kako Hina već tri godine posluje s gubitkom, a Upravno vijeće radilo je u nepotpunom sastavu te nije poduzelo potrebne korake da napravi potrebni preustroj. Izvješće Hine nije podržala Vlada, ali ni saborski odbor za informiranje koji je obvezao Upravno vijeće Hine da razriješi ravnateljicu Hine Smiljanu Škugor Hrnčević.

– Hina je prvo u koncepcijskoj i uređivačkoj krizi, a tek onda u financijskoj krizi. Ona mora postati moderan, brz i višeslojan medij, jer se u posljednjih deset godina pojavilo mnoštvo bržih i temeljitijih medija. Hinin servis kaska za vremenom, zastario je, nedovoljno je brz i prodoran, a sve je manje zainteresiranih za pretplatu na Hinu – kazao je predsjednik saborskog odbora za medije i informiranje Branko Vukšić. Zapitao se kada je to Hina objavila intervju koji bi se citirao, kada je prva objavila neku od gorućih tema ili razotkrila neku aferu. Da biste od nekoga kupovali informacije, medij mora odgovarati na mnoga pitanja sve radoznalijih građana, tvrdi Vukšić.

– Je li Hina dokučila koji su to sadržaji koje drugi žele preuzimati. Nije. Ovom vodstvu Hine nedostaje ideje. Hina je potrebna svima, ali drugačija, u dosluhu s vremenom i potrebama javnosti – nastavio je Vukšić te dodao kako Hina treba kao i ostali mediji plaćati PDV po stopi od 10 posto, a ne 25 posto.

HNS-ov Goran Beus Richembergh rekao je kako se ovo izvješće ne razlikuje od prijašnjih izvješća te kako je njegova stranka već godinama upozoravala da su negativni trendovi nešto što treba zaustaviti. – Već četiri godine stanje je u Hini loše, a u mnogim segmentima sve gore. Možemo se i dalje pretvarati da je Hina sustav koji funkcionira, ali to je laž jer Hina jede svoju supstancu – poručio je Beus Richembergh.

HDZ-ova Sunčana Glavak zapitala se zašto Hina ne bi bila dostupna svim korisnicima. Država silnu količinu novca troši na privatne tvrtke koje rade "media-monitoring", iako sve to može raditi Hina. Dodala je kako Vjesnik nije plaćao svoje obveze Hini te kako mnogi mediji kradu njihove vijesti. –- Apeliram na Vladu da razmisli zašto Hina plaća 25 posto PDV-a, a ne deset posto kao ostali mediji. Hina nema dugovanja, radnici na vrijeme primaju plaće i uplaćuju doprinose i njihov problem ne može riješiti samo jedna osoba – kazala je Glavak, na što joj je SDP-ov Nenad Stazić odgovorio kako je HDZ-ova Vlada imala deset godina da Hini smanji PDV, pa to nije napravila, a sada proziva ovu Vladu koja radi tek četiri mjeseca.

IDS-ov Damir Kajin kazao je kako je problem medija u Hrvatskoj ozbiljan te kako će podržati mišljenje Vlade da se ne prihvati izvješće Hine. – Hini treba dati šansu, ali ako ona ima pravo na još jednu šansu, postavlja se pitanje zašto je ne bi imao i Vjesnik – zapitao se Kajin.

Komentara 4

RO
rowokopach
11:16 26.04.2012.

hns - heroj a ne zlocinac!

TR
trofaznijudeomasonskikomunjara
12:09 26.04.2012.

Laž je i da se Goran Beus preziva još i Richembergh.

DE
demokršćanin
13:27 26.04.2012.

H I N A! Neprilagodba novim medijima i načinom rada koji je kod HINE prisutan glavni je problem njezinog opstanka.Ovo se također odnosi i na VJESNIK koji se nije mogao u potpunosti prilagoditi novim mogućnostima izvješćivanja i uopće modernom novinarstvu.Vrijeme leti,dolaze nove tehnologije a staro koje nije u mogućnosti prilagodbe,gasi se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije