Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTA OD POVRATKA IMENA

Možemo odbilo vratiti Trg maršala Tita. Gotovac ih napao, javila se i Rada Borić

Foto: Emica Elvedji/Sanjin Strukic/Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
15.11.2022.
u 16:28

Inicijativa za vraćanje Trga maršala Tita potekla je inače od SDP-a kojeg je u to vrijeme vodio tadašnji predsjednik organizacije Viktor Gotovac, u međuvremenu izbačen iz stranke.

Ništa od povratka Trga maršala Tita u Zagrebu. Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Zagrebačke skupštine na današnjoj je sjednici odbio SDP-ov zahtjev za preimenovanje Trga Republike Hrvatske u nekadašnji Trg maršala Tita.

- Ne bih rekla da je nešto odbijeno. U ovom trenutku napravljen je formalni korak u kojem je ime Josipa Broza Tita ušlo u Fond imena, a ime trga neće se mijenjati u ovom trenutku. Znači, ništa nije konačno- kazala je za Večernji list Rada Borić iz Nove ljevice, predsjednica Odbora za imenovanja. Na naše pitanje znači li to da vlast u Zagrebu ipak nije imala hrabrosti promijeniti ime kako je tražio SDP upitala je zar stvarno mislimo da je u ovom trenutku kada se Zagreb mora obnoviti, a ujedno i riješiti pitanje otpada potrebno poralizirati sugrađane. Istaknula je i kako je njihov antiašizam i odnos prema antifašističkoj borbi poznat, ali mislimo da u ovom trenutku Zagreb ima tema koje su važnije za naše sugrađane. 

Inicijativa za vraćanje Trga maršala Tita potekla je inače od SDP-a kojeg je u to vrijeme vodio tadašnji predsjednik organizacije Viktor Gotovac, u međuvremenu izbačen iz stranke. Štoviše, Gotovac je na neki način upravo s tom inicijativom i započeo svoj mandat na čelu zagrebačkog SDP-a, a može se kazati i završio ga kada je nakon izbacivanja središnjicu SDP-a napustio s kipićem upravo maršala Tita. Što misli o odluci Odbora prema kojoj Trg Republike Hrvatske i dalje ostaje Trg Republike Hrvatske Gotovac se osvrnuo danas i na svom Facebook profilu.

Foto: Facebook Leo Nicolier

- O Josipu Brozu Titu se ne moramo slagati. Vjerojatno nikada ni nećemo. Obiteljske traume postoje. Na različitim stranama. Uzrokovane od različitih strana. Uvažavam i poštujem. No osobno smatram šda moramo vrednovati sve one koji su Domovinu gradili, koji su pomogli izgraditi hrvatski dom - napisao je Gotovac te dodao kako oni koji su pred koju godinu, kao oporba, prosvjedovali protiv promjene imena trga i hrabro spominjali Tita i nisu se bojali, sada se pozivaju na "dobrobit građana" i "birokratski se pozivaju na neki prioritet, redoslijed, trice i kučine". Nazvao je to antifašizmom bez antifašističkog sadržaja.

-To je moćno antifašističko paradiranje koje zavređuje zdravicu na Trnjanskim kresovima, gorljiv govor u Lisinskom, ali bez spomena čovjeka koji je taj pokret vodio - zar to ne govori sve o iskrenosti - napisao je Gotovac.

Na žestoku kritiku Gotovac je ubrzo dobio i žestok odgovor upravo od Rade Borić. 

- Nitko meni ne može prigovoriti antifašizam, a kamoli Viktor Gotovac koji je dok su neki od nas pa i ja stali u obranu Trga maršala Tita pio kavu s Zlatkom Hasanbegovićem na čiji je prijedlog Tito i ostao bez trga - poručila mu je Borić. Dodala je i kako bi se upravo Gotovčevo ponašanje moglo nazvati paradnim antifašizmom obzirom da je očito smišljeno upravo s Titom ušao u politiku, a na kraju iz nje i izašao.

Komentara 63

Avatar Kajman
Kajman
16:33 15.11.2022.

„Prije će Sava poteći uzvodno, nego Hrvati dobiti državu“ Titove su riječi koje je izgovorio 1971.g. kojima se najbolje dočarava njegov doprinos i težnja u stvaranju hrvatske države

Avatar spremno zidam
spremno zidam
16:39 15.11.2022.

Da sam ja ovaj Gotovac, hodao bih okolo sa skarniclom na glavi… da ne sramotim djecu…

JO
Joseph1
16:56 15.11.2022.

Mnogo smešni ovi srbojugoslaveni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije