Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA ZAGREB

Što pokazuje anketa zagrebačke oporbe; Možemo! najjača opcija, Tomašević najjači kandidat

Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju za vrijeme trajanja sjednice Gradske skupštine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
21.12.2020.
u 15:43

Kada se gledaju kandidati za gradonačelnika, Tomašević po anketi ima 30 posto potpore, Bandić je na 15 posto dok je SDP-ov Gordan Maras na 8,5 posto potpore. Slijedi Vesna Škare Ožbolt s 8,3 posto potpore te HDZ-ov Mislav Herman koji ima 7,6 posto

Hoće li ujedinjena zagrebačka opozicija ostati ujedinjena ili će na skorašnje lokalne izbore ipak u više blokova, pitanje je koje bi odgovor moglo dobiti već ovog tjedna. Naime, velika anketa koju je oporba naručila i koju je agencija Promocija u drugom tjednu prosinca i provela na tisuću ispitanika dovršena je, a rezultati, dobiveni kad se odbace neodlučni, i više su nego zanimljivi. Kako neslužbeno doznajemo, Možemo! je najjača politička opcija u Zagrebu, a njen čelnik Tomislav Tomašević daleko najjači kandidat za gradonačelnika koji sigurno ulazi u drugi krug izbora.     

Možemo! tako, kažu izvori, ima rejting od 22,5 posto, dok je SDP druga opcija s potporom od 18,8 posto. HDZ je pak na visokih 18,5 posto, Stranka Milana Bandića nikad lošija sa samo 10,6 posto, Domovinski pokret ima 7,5 posto, Most je na 6,3 posto, a lista nezavisnog Renata Peteka s 1,9 posto popela se na sedmo mjesto i iza sebe ostavila i GLAS i Centar i HSLS… Kada se pak gledaju kandidati za gradonačelnika, Tomašević prema anketi ima 30 posto potpore, Bandić je na 15 posto, dok je SDP-ov Gordan Maras na 8,5 posto potpore. Slijedi Vesna Škare Ožbolt s 8,3 posto potpore te HDZ-ov Mislav Herman, koji ima 7,6 posto. Testiran je i Nino Raspudić s obzirom na to da se u trenutku kada je anketa rađena nagađalo da će on biti kandidat Mosta te je na 6,3 posto, a slijedi ga Renato Petek s 4,6 posto. Zlatko Hasanbegović prema anketi ima 4,2 posto, Boro Nogalo četiri posto, dok je Otto Barić na dva posto potpore.

Zajedno na 46% potpore

Testirane su i tri kombinacije u kojima bi ujedinjena oporba mogla izići na izbore. Kada bi išli svi zajedno s jednom listom, da su izbori danas mogli bi računati, kaže anketa, na 46 posto potpore. U kombinaciji da Možemo! i SDP idu s jednom listom, a na drugoj da idu stranke „građanskog centra“, SDP i Možemo! imali bi 41 posto, a „građanski centar“ plesao bi rizično po rubu sa svojih šest posto. Treća testirana kombinacija ona je u kojoj Možemo! ide sa svojim partnerima kao što je Nova ljevica, Zagreb je naš, ORaH plus Renato Petek i GLAS. Prema anketi dobivaju 29,6 posto. U toj kombinaciji SDP sa svojom listom i svojim partnerima poput HSS-a ima skromnih 16 posto. Drugim riječima, nijedna od tri kombinacije ne odskače previše da bi se moglo u nju uperiti prstom i kazati ta je najbolja

>> VEČERNJI TV Troskot odgovorio Škori zašto je on kandidat za gradonačelnika, a ne Raspudić


 

Ono što je sigurno jest to da Možemo! ne želi ni u kakvoj kombinaciji ići samo sa SDP-om, kao što je sigurno da će u situaciji u kojoj Možemo! i SDP idu odvojeno u kampanji doći do njihova sukoba s obzirom na to da ciljaju na velik dio istog biračkog tijela. Koliko će Tomašević, koji trenutačno uvjerljivo vodi, moći odolijevati napadima sa svih strana, uključujući i one iz SDP-a, teško je prognozirati, ali teško mu može pomoći. Već sada je jasno i u kojem će smjeru napadi ići s obzirom na to da u SDP-u neslužbeno već govore da će Možemo! i Tomašević biti krivi ako Bandić ostane na vlasti zbog njihova taktiziranja. Ono što bi ih također sve trebalo zabrinjavati jest podatak iz ankete da je sigurna izlaznost, koja je ključna da bi se pobijedilo Milana Bandića, niska i iznosi svega 38 posto.

SDP čeka do sredine siječnja

Iz svega proizlazi da će pregovori oporbe, koji su već započeli i koji će se sada i intenzivirati, biti vrlo teški. I ovisit će o nekoliko faktora. Kao prvo, o tome kako će se postaviti Možemo!, koji sada ima „crno na bijelo“ da je najjača stranka u Zagrebu i koji će možda i zaključiti da njihov kandidat Tomislav Tomašević može pobijediti i bez SDP-a, a da paralelno u Skupštini može biti najjača lista po broju skupštinara te se odlučiti na rizik izlaska na izbore bez SDP-a.

S druge strane, pitanje je i kako će se u konačnici postaviti SDP, koji je, svjestan da svog jakog kandidata nema, prvi otvorio karte. Oni su već odavno između redaka poručivali da su spremni podržati Tomaševića, ali da u tom slučaju moraju ići svi zajedno, odnosno moraju svi na jednu listu. I da će tu tražiti partnerski odnos, a to, kažu naši izvori, znači da će Možemo! moći imati i tek nešto više „ulaznih“ mjesta u Skupštinu od njih.

U slučaju da do dogovora na kraju ne dođe, SDP će, kažu naši izvori, istaknuti svog kandidata za gradonačelnika Gordana Marasa i ići samostalno na izbore. Tomaševića će, kažu, čekati najkasnije do sredine siječnja. Ne postigne li se do tada dogovor, kreće s vlastitom kampanjom.

>> VEČERNJI TV Dario Juričan: "Meni je takav gušt kad ulovim Bandića u laži!"

Komentara 179

ZZ
zanovijetalo_zeleno
16:18 21.12.2020.

Ma prekrasno, ovaj lik koji nema dana radnoga staža da vodi najveći grad u RH, ma divno! Još jedan isprdak koji visi na gradskim/državnim jaslama i koji je bez ikakve ideje i vizije za nešto više od sadašnjeg (k)radonačelnika. Svee bolje od boljega! Kad misliš da je sve zlo prošlo (potres, korona, poplave, Bandić...) onda iznikne ovaj "intelektualac", da se čovjek zriga!!! A tko su mu oponenti?! Klaun Maras i ginekolog Herman sa svoja četiri vrla i provjerena potpredsjenika Milas, Barbarić, Župan i Plazonić - dupelisci i prije svega Bandićevi potrčki. Jedan mu prodao sklonište i bio mu posebni savjetnik , drugi si ne može normalno odijelo dati sašiti i rukavi su mu uvijek predugi sa tri i pol razreda osnovne, treći predsjednik UO u HEP-u i naravno (s)pododoban Plenkijev pesek i četvrti najveći od njavećih u Tuđmanovoj mladeži. O Bože ako slušaš, budi brz i precizan! Ovaj grad nema budućnosti, nažalost nema!!!!

Avatar Iwan_Daworković_Gemišt
Iwan_Daworković_Gemišt
16:10 21.12.2020.

Rađe dva Bandića nego pet deka ove oporbe!

ST
stefj
16:22 21.12.2020.

He, he, dobit ćemo Che Guevaru za gradonačelnika. Dovoljno je sjetiti se Kube i na što liči danas, da vidimo što čeka Zagreb... Lopov ili destruktivni revolucionar, e baš ste nam dali izbor...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije