Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROČIŠTE SUTRA

Možemo: Država nas tuži jer smo na listi imali previše žena

Šest žena iz zeleno-lijeve koalicije govorile za što će se boriti
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
22.11.2021.
u 21:27

Od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene. Ročište je sutra, napisali su

Politička platforma Možemo! objavila je kako ih je Republika Hrvatska tužila jer su na lokalnim izborima u svibnju na listi u Osijeku imali previše žena

Kako su napisali, ovoj će se tužbi glasno suprotstaviti jer to ne rade kako bi ''zadovoljili formu ili zakon, nego zato što iskreno vjeruju da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku''. 

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

''Nevjerojatno, ali istinito: država tuži platformu Možemo! za 40.000 kuna jer smo na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali – previše žena! 

Naime, od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene. Ročište je sutra, a naš stav je jasan: tužba je protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj. 

Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30% žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore. Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi.

Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje.

Ponosni smo na broj žena koji smo imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. Time su pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama. Zato ćemo se ovoj tužbi glasno suprotstaviti. Više o svemu reći ćemo na sutrašnjoj konferenciji za medije koju ćemo održati nakon ročišta na Općinskom sudu u Osijeku'', napisali su. 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
21:37 22.11.2021.

Drugarice očito ne shvaćaju pojam ''ravnopravnost'' ili su samo licemjerne.

MM
Marljivi mrav
05:10 23.11.2021.

Ova stranka "muzemo" baš je prava stranka lažova i obmana! Vidi se tko je u tome najbolji!

TM
tonci.majica
12:19 24.11.2021.

Rodno stanje na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu 2008. godine: Ukupno 135 sudaca. 111 žena, 24 muškarca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije