Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Može li se u NATO s kurdskom zastupnicom

Turskoj smeta što Švedska pruža utočište kurdskim izbjeglicama, od kojih su neki bivši militanti, a Amineh Kakabaveh je u tinejdžerskim godinama bila kurdska borkinja u Iraku

Komentari 4

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
17:01 14.06.2022.

Amineh je usla u risdag Svedski parlament na listi venster lijeve partije,sa zahtjevima prema Svedskoj vladi da podrzavaju kurde.Ona je izasla iz te stranke sad je nezavisna samo jedan zastupnik je prevaga u parlamentu bez nje nema nista bili bi novi izbori,ali steti sada jako puno Svedskoj nije ona sama ima i jos,sreca brzo su izbori inace dok ona odlucuje nema ulaska u nato sigurno.

VL
RE
realisticki
16:25 14.06.2022.

Već kod prvih slobodnih izbora 19. svibnja 1994. na području Iračkog Kurdiastana dolazi do nesuglasica između dvije največe partije. Vlada je u raspadu i poičinje građanski rat nakon kojega Kurdi dijele Irački Kurdistan u dva dijela. Stvaranjem novog poredka u Iraku, Irački Kurdistan postaje samostalna jedinka u Iračkoj federaciji. Bez odobrenja Iračke vlade 2017 Kurdi kroz referendum pokušsvaju Irački Kurdistan proglasit samostalnim. Kroz činjenicu da Kurdi pretendiraju na područja u Siriji, Turskoj, Iraku i Iranu možemo ih smatrati potencijalnim stvaraocima ratnih sukoba. Koristi od Kurda mogu imati samo proizvođači oružja i ratne opreme. Kada se radi o Švedskoj, onda treba i znati da je Švedska pomagala i pomaže mnoge režime koji kasnije postaju diktature, i o njihove pomoči bogate se pojedinci diktatori a ne narod. Jedan od takvih promašaja Švedske je bilo pomaganje Roberta Mugabe u Zimbabve, a znamo kako je ta priča završila. Priču oko Kurdistana ćemo još čitati u mnogo nastavaka i preokreta kroz dolazeće godine.

VL
MA
MatanP
14:13 14.06.2022.

Naravno da moze. I treba. I Kurdi imaju pravo da zive i trebali su odavno dobiti svoju drzavu.

VL
KO
koraknaprijed
14:07 14.06.2022.

Svedska je jedna NAJDEMOKRATSKIJA zemlja na svijetu, Turska je jedna od naj NEDOKRASKIH zemalja na svijetu, komentar tu završava.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.