Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihi ubojica

Moždani udar poguban i za 300 stanovnika Karlovačke županije godišnje

bolnica2
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/3
30.10.2014.
u 13:07

Cilj je preventivnim akcijama smanjiti stopu obolijevanja i smrtnosti među radno aktivnima, odnosno do 65 godina

Imam problema sa visokim tlakom i moram se redovito kontrolirati. Bio sam među onima koji su nosili lopatu kada se bolnica gradila, a sada sam već godinama u rukama njezinih stručnjaka. Podržavam svaku akciju u kojoj možete provjeriti svoje zdravstveno stanje i dobiti korisne savjete- kaže 77-godišnji Ivan Matić.

Pogađa sve

Jedan je od brojnih Karlovčana koji su se u Općoj bolnici Karlovac uključili u obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara.

Tihi ubojica, kako ga zovu jer je vodeći uzrok smrtnosti i invaliditeta u Hrvatskoj, godišnje ‘ubije’ i 300 stanovnika Karlovačke županije. Zabrinjavajuće je što pogađa sve dobne skupine, od djece do starije dobi.

– Cilj nam je smanjiti smrtnost i pobol među radno aktivnim stanovništvom, do 64. godine. Prevencija je vrlo važna, a poznati su i rizični čimbenici, pretilost, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje... - upozorila je dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Dr. Sandra Jakšić- Jurinjak i dr. Ervin Jančić ukazali su na važnost redovite kontrole tlaka, šećera i masti u krvi, srca.

Ovisni o pomoći

Sanacijski upravitelj bolnice dr. Suad Crnica kazao je da je liječenje i vođenje takve bolesti medicinski težak posao, čiji je ishod dvojben. U dvije trećine bolesnika sa preboljelim moždanim udarom ostaje različiti stupanj onesposobljenosti, a trećina je potpuno ovisna o tuđoj pomoći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije