Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počasti

Možda su napokon na redu istinski branitelji iz Domovinskog rata

junaci (2)
Foto: vl
1/6
21.03.2010.
u 21:45

Neke momke poznajem osobno, o nekima sam čuo, no svima je zajedničko junaštvo bez mrlje u vojnoj karijeri, kaže Fred Matić

Inzistirat ću na odličju “Junak Domovinskog rata” jer svaka zemlja ima svoje junake – riječi su Predraga Freda Matića, savjetnika predsjednika RH za branitelje, kojima je, u jučer objavljenom intervjuu Večernjem listu, najavio jedan od svojih prvih poteza.

Svjestan dosadašnjih manipulacija u vezi s odličjima, taj umirovljeni brigadir HV-a ističe da će imena nositelja odličja “Junak” zasigurno izazvati polemike i prijepore, no smatra da ih ne treba biti više od 20-ak. U četiri imena, barem zasad, potpuno je siguran, a to su Davor Jović, Petar Bajan, Tomislav Jakovljević i Petar Stipetić.

Samo istinski junaci

– Neke od tih momaka poznajem osobno, o nekima sam čuo od drugih, no svima je zajedničko junaštvo bez mrlje u vojnoj karijeri – rastumačio je svoj izbor Fred Matić.

S obzirom na to da, osim za potonjeg, hrvatskog generala, najšira javnost do jučer nije čula, tko su hrvatski branitelji koji će, bude li se o tome pitalo savjetnika predsjednika, uskoro ponijeti najprestižnije vojno odličje? I što im znači “nominacija” iz Ureda predsjednika RH?

– Iznimno sam počašćen, no nije mi jasno kako sam se ja tu našao, siguran sam da postoje zaslužniji od mene. Pa svi smo zajedno ratovali – prva je reakcija 39-godišnjeg Vukovarca Tomislava Jakovljevića, koji ističe da broj odličja nije presudan, koliko kriterij – da ga dobiju istinski junaci.

– Volio bih da se ne dogodi da odličje opet dobiju “i Kurta i Murta”. Imam Red kneza Domagoja, ali ima ga i Vladimir Zagorec. Svi branitelji čeznu da se napravi reda i zato je važno je da “Junak” bude dodijeljen za djela te da o tome postoji konsenzus branitelja, da o tome odlučuje kritična masa moralnih autoriteta – upozorio je Tomislav, koji danas živi u Zagrebu i od umirovljenja 2005. svoje dane posvećuje dvojici sinova. Njegove stavove dijeli i Petar Bajan, koji kaže da je svojedobno i Stjepanu Mesiću i Jadranki Kosor predlagao imenovanje junaka.

– Upozoravao sam da su si razna gospoda podijelila odličja i da ispada da se rat vodio na Trgu bana Jelačića, zbog čega su pravi branitelji izjednačeni s lažnima, a njihova odličja obezvrijeđena – kaže Petar Bajan, branitelj koji je prošao sva ratišta, zbog čega već nosi dva najviša odličja za junaštvo.

“Mnogi su dali više”

Ništa manje iznenađen viješću s Pantovčaka nije ni Davor Jović iz Vrgorca, negdašnji diverzant 4. gardijske brigade.

– Velika mi je čast. Dva puta sam ranjen, puno sam dao Hrvatskoj, ali mnogi su dali i više. Zaista mi godi ideja o tom odličju, ali nisam ja sam oslobodio Hrvatsku – skroman je 54-godišnji Jović, negdašnji prvak bivše države u full contactu. Danas vodi kickboxing klub te postiže sjajne rezultate. Ne pristaje na devizu “Bog će ti dati”, nego se bori za svoju obitelj – u miru kao i u danima ponosa i slave.

Komentara 115

FT
franjo.tahi
22:00 21.03.2010.

Frede ,tebi i svim pravim braniteljima se klanjam!!!!

OB
-obrisani-
22:17 21.03.2010.

Pohvala za slike! Pravi branitelji su zasluzuli da im se i slike na internetu objave a lazni kao i zlocinci ce kriti i sjenku svoju !

OB
-obrisani-
22:08 21.03.2010.

\" Junak \" bi se trebao dodijlejivati samo za ljude na prvoj liniji. Za uspjehe u organizaciji i zapovjedanju bi se odlikovanje trebalo nekako drukčije zvati. Meni je glupo da se ljudi koji su po formaciji desetcima kilometara od neposrednogednog fajta nazivaju Junacima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije