Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NOVOM MAXU!

Mourinho: Džeko je najbolji igrač Premiershipa!

Edin Džeko
Foto: Reuters (Ilustracija)
18.05.2014.
u 17:04

– Zašto Džeko? Zato što je taj momak sezonu počeo kao treći napadač, a vidite gdje je dogurao na kraju. Zabio je 16 golova, što je za nekoga tko je bio treći napadač vrhunsko postignuće – rekao je Mourinho

Dijamant je postigao 16 golova u Premiershipu, od kojih pet u posljednja četiri kola, čime je doveo građane do novog naslova. Zapravo, mnogi bh. napadača smatraju glavnom karikom u Cityjevom pohodu k osvajanju Premiershipa, a to je potvrdio i menadžer Chelseaja Jose Mourinho, koji je izjavio kako bi Džeko trebao ponijeti nagradu za najboljeg igrača lige, donosi tjednik Max!.

– Moj igrač godine bio bi iz redova prvaka, dakle Manchester Cityja, a kada bih birao jednog igrača iz te ekipe, onda bih izabrao Edina Džeku – kazao je Special One, koji je prije početka sezone gotovo dogovorio transfer Dijamanta u Chelsea. Ali, ispriječio se Manuel Pellegrini, koji je zahtijevao da bosanski bombarder ostane u Manchesteru. Očito je znao zbog čega to želi, a njegov njuh pokazao se ispravnim.

Nsamo stvar u golovima

– Zašto Džeko? Zato što je taj momak sezonu počeo kao treći napadač, a vidite gdje je dogurao na kraju. Zabio je 16 golova, što je za nekoga tko je bio treći napadač vrhunsko postignuće (Torres, Demba Ba i Samuel Eto’o zajedno su postigli 18 pogodaka, op. a). Bio je tu kada ga je ekipa trebala zbog ozljeda Agüera, pada u formi Negreda. Mislim da su i Silva i Yaya Toure također bili ozlijeđeni kada je Džeko preuzimao odgovornost i rješavao utakmice. Džeko je donio razliku. Osim toga, on nije tip igrača koji samo zabija golove. On asistira, lijepo se ponaša, ne glumata na terenu, ne provocira protivnike. Da, ja bih izabrao Džeku – rekao je Mourinho, koji rijetko kada hvali nekog igrača, a Džeki je posvetio nekoliko minuta u svom obraćanju, stavljajući ga ispred Luisa Suareza, napadača Liverpoola, koji je dobio nagradu za najboljeg igrača Premiershipa.

I zaista, Edin Džeko je u posljednje četiri utakmice postigao pet golova za Manchester City i na taj način doveo građane na korak do titule prvaka Engleske. Druge u tri sezone.

Četiri kola prije kraja sezone postigao je otvarajući gol u utakmici protiv Crystal Palacea (2:0). U istom kolu Liverpool je posrnuo protiv Chelseaja te su građanima otvorena vrata k tituli. Uslijedila je utakmica u Liverpoolu, protiv Evertona, gdje City nije slavio više od deset godina. Domaćini su na Goodisonu poveli sa 1:0, a onda im se ukazao Džeko, koji najprije pogađa za 1:1, a zatim i za vodstvo od 2:1 (pobjeda 3:2), da bi u susretu protiv Aston Ville otključao mrežu protivnika u 64. minuti, a onda u 72. postigao gol za 2:0, čime je otvorio vrata Cityjevoj uvjerljivoj pobjedi.

Momčad iz Birminghama sjajno se branila do Džekina gola, a na kraju je s Etihada ispraćena sa 4:0, a City je stigao na korak do titule prvaka, što su potvrdili u slavljeničkoj atmosferi protiv West Hama, koji su svladali sa 2:0.

– Prije dvije godine, kada su svi mislili da ćemo lako osvojiti titulu, doživjeli smo dramu u posljednjem susretu protiv QPR-a. Svi znate kako se situacija odvijala i uistinu ne bih volio da se nešto slično ponovi – govorio je Džeko, prije odlučujućeg meča protiv West Hama, aludirajući na scenarij sa susreta protiv QPR-a. I tada je Cityju bila potrebna pobjeda, a u 90. minuti građani su gubili sa 2:1. Međutim, Džeko je u 91. minuti zabio gol za 2:2, a Agüero minutu poslije za pobjedu od 3:2 i povijest je bila ispisana. I u ovoj je sezoni Džeko opet zabijao za titulu.

Za gol potrebna 121 minuta

U 48 klupskih susreta ove sezone postigao je 26 pogodaka, čemu je dodao i 16 asistencija, pokazavši da nije samo gol igrač. Uzme li se u obzir minutaža, Džeki je, u prosjeku, za pogodak potrebna 121 minuta.

Edin Džeko je, pišu engleski mediji, najpodcjenjeniji igrač Manchester Cityja. U svakoj sezoni od dolaska u Englesku tom se napadaču tražila mana, a pojedinci su njegovu kupnju nazivali velikim promašajem. Ali, od dolaska u Englesku, u siječnju 2011., na Etihad su počeli stizati trofeji, a u svakom od njih igrao je važnu ulogu.

Tako je bilo i prije dvije godine, a tako je bilo i ove godine, u kojoj je svojim golovima, iako su u jednom trenutku tijekom sezone prednost imali Agüero i Negredo, vratio City na prvo mjesto i poveo ga do titule prvaka.

– Sreća, ponos i čast je biti dio momčadi s kojom sam drugi put podigao šampionski trofej u Engleskoj – rekao je Edin Džeko nakon uspjeha sa Cityjem.

– Naučili smo neke lekcije iz prošlosti. Još nakon pobjede protiv Evertona 3:2 rekao sam da smo najveći dio posla završili, da su nam potrebne dvije pobjede i da tu priliku nećemo propustiti. To se i ostvarilo i sretan sam zbog toga. Čast mi je što sam dio ovog tima, ponosan sam i sretan sam što sam mogao pomoći u osvajanju titule – skromno je kazao bh. topnik, koji je i ovaj trofej, jednako kao i onaj prije dvije godine, također s građanima, odnosno u Bundesligi s Wolfsburgom, proslavio ogrnut zastavom BiH.

Balkanski kvartet

– Vjerovao sam da možemo do tog velikog uspjeha. Igrali smo dobro cijelu sezonu. Osjećam se odlično, nevjerojatno, uzbuđeno... Druga titula je veliko dostignuće, kako za mene kao pojedinca tako i za klub u cjelini. Kao i u srijedu kada smo igrali protiv Aston Vile, pokušali smo i West Ham pritisnuti od prve minute. Pogodili smo u prvom dijelu i to je ono što smo željeli. Čitave godine je bilo sve do nas. Nismo se opuštali – rekao je Džeko te dodao kako ne želi razgovarati o transferu.

– Te priče prate me tijekom cijele karijere. Već sam tri godine u Manchester Cityju i stalno se vrti ta tema, a ja sam još na Etihadu – istaknuo je Džeko, koji je u svlačionici građana naslov proslavio pjevajući narodne pjesme, a kamera je uhvatila balkanski kvartet (Jovetić, Kolarov, Nastasić, Džeko) kako pjeva pjesmu legendarnog Tome Zdravkovića “Kafana je moja sudbina”. Zatim su pjevali i “Ostavljena ja” Ane Bekute.

Inače, osim roditelja Belme i Midhata Džeke, koji su sa svojim sinom Edinom na Etihadu proslavili njegov novi uspjeh, podrška nije izostala ni od djevojke Amre Silajdžić. Poznata bh. manekenka iz SAD-a je poslala fotografiju na kojoj je s društvom i Džekinom sestrom Merimom, a svi su u dresovima “građana”. Čestitku je poslao i Mirza Teletović, jedini bosanskohercegovački košarkaš u NBA, koji s dosta uspjeha nastupa za Brooklyn Netse.

>> Manchester City naslov proslavio uz cajke

>> Manchester City četvrti puta prvak! Navijači nakon utakmice 'okupirali' travnjak

Komentara 1

BR
brcak108
18:16 18.05.2014.

Hahaha,Edin je odlican centarfor ,bolji od Suareza Jose je veliki komedijas!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije