Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGSS u akciji

Motoristu pukla guma na Dinari i još posumnjao da ima infarkt

hgss
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
27.12.2013.
u 07:22

Motoristu je pukla guma na Dinari, dva je sata hodao do Kurbegove jame da bi uhvatio signal za mobitel i pozvao 112

Iako su volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja uvijek spremni žrtvovati svoje slobodno vrijeme za spašavanje unesrećenih građana na nepristupačnim mjestima u Hrvatskoj, ove su blagdane i oni, srećom, bili bez posla.

Jedna od posljednjih akcija HGSS-a odvijala se prošli petak na Dinari, sjeveroistočno od Vrdova, u blizini Kurbegove jame.

Iscrpljen i pothlađen

Oko 18 sati preko Centra 112 HGSS-ova stanica Split primila je dramatičan poziv 46-godišnjeg muškarca koji je dan provodio u vožnji motociklom po planinskim putovima i stazama na Dinari. Oko 16 sati u vožnji mu je pukla guma, no na mjestu gdje se to dogodilo nije bilo signala mobilne mreže pa nije mogao pozvati pomoć. Iduća dva sata hodao je planinom pokušavajući pronaći signal, a konačno ga je uhvatio u blizini Kurbegove jame. Dotad je 46-godišnjak bio poprilično iscrpljen i pothlađen od lutanja po planini gdje nakon zalaska sunca postaje iznimno hladno. Uza sve to, unesrećeni je već prije pretrpio jedan srčani udar, a kad je zvao hitnu službu 112, zbog jakih bolova u prsima te već poznatih simptoma, sumnjao je da ponovno ima srčani udar.

Gubio se signal

Potragu ekipi spasitelja iz Sinja, među kojima je bio i medicinski tehničar, ujedno i član HGSS-a, otežavala je činjenica da se unesrećeni nalazio na području na kojem se stalno gubio signal mobilne mreže pa je kontakt s njim bio moguć samo povremeno. Bez obzira na to, trojica pripadnika HGSS-ove stanice Split i obavještajne točke Sinj uspjela su doći do njega terenskim vozilom po teško prohodnom terenu. Hrabri volonteri odmah su utoplili unesrećenog 46-godišnjaka te ga već do 20 sati prevezli do Hitne medicinske pomoći u Sinju, odakle je prevezen u splitsku bolnicu. Cijelo vrijeme akcije u pripravnosti je bilo još sedam pripadnika HGSS-a koji su se tada nalazili u njihovim prostorijama u Sinju.

>> HGSS-ovci spašavali ljude i konje u Lonjskom polju

Komentara 2

SA
samograd
08:59 27.12.2013.

ako se utvrdi da su razni " avanturisti" išli zbog adrenalina u planine ,jame ..neka iz svog džepa plate HGSS-u njihv izlazak na teren . raumijem da se svatko može izgubiti ili da mu pukne guma ali svatko tko idede u "pustolovinu " bilo naš ili stranac neka sve učini da nebi bili nismo znali ili fino na bankomat pa brate plati .HGSS-ovcima sretan božić i nova godina:)

DU
Deleted user
08:23 27.12.2013.

Svaka čast tim ljudima koji rade bez neke posebne naknade. A da li je uvijek u redu od građana kako se ponašaju to je pitanje o kojemu treba diskutirati. Čovjek koji zna da je bolestan uputi se sam u planinu na motoru i onda traži pomoć. Mislim da je to krajnje neodgovorno od njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije