Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOSTARSKO PROLJEĆE - Xi. DANI MH Prestižnu manifestaciju u srijedu navečer otvorio Željko Komšić

Mostar u idućih mjesec i pol kulturno središte regije

15.04.2009.
u 23:00

Uz uvodni program na platou ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, uz mostarske mažoretkinje Zrinjski i Hrvatsku glazbu Mostar, u srijedu navečer je počelo XI. mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske. - Već 11 godina obilježavamo ovu iznimnu, cijenjenu i hvale vrijednu kulturnu manifestaciju, Dani MH - Mostarsko proljeće.

U vrijeme ekonomske i političke krize, ona na najbolji način govori o uvažavanju različitosti i čuvanju identiteta jednog od konstitutivnih naroda u BiH. Međunarodna dimenzija ovogodišnjeg Mostarskog proljeća potiče suradnju s našim susjedima u regiji, što nam je svima i obveza, ali i potreba na putu k punopravnom članstvu u EU.

Siguran sam da će ova manifestacija Mostarcima i građanima BiH služiti na ponos i čast, a grad Mostar vratiti lijepim vijestima u središte kulturnih zbivanja u BiH, jer je jezik umjetnosti i kulture najbolje sredstvo za izgradnju povjerenja i razumijevanja u našem društvu, unatoč ožiljcima iz nedavne prošlosti.

Ovo je prilika da i ovaj put nedvosmisleno pokažemo našu naklonjenost ljepoti i umjetnosti, poštovanje prema našoj domovini, našim narodima i običajima, ali isto tako i prema svim drugim narodima i zemljama iz našeg okruženja. Moramo usmjeriti našu pažnju i nastojanje k onome što nam je zajedničko, a to je bogatstvo različitih kultura i običaja i naš jedinstveni cilj - punopravno članstvo u zajednici europskih naroda, gdje imamo svoje mjesto i ulogu.

Kultura i umjetnost su dio obveza koje moramo s ponosom donijeti i podijeliti s drugima kako bi nas bolje razumjeli. Uz najbolje želje, u osobno ime, kao pokrovitelja manifestacije, i Predsjedništva BiH, koje upućujem svima koji su doprinijeli i omogućili organiziranje ove manifestacije, proglašavam Mostarsko proljeće 2009. otvorenim - kazao je visoki pokrovitelj manifestacije član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Otvorene su i dvije izložbe - slikara Marija Mikulića i numizmatike Povijest na dlanu, koju je otvorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović istaknuvši kako se raduje susretu u Mostaru. Gala koncert Sarajevo na Mostarskom proljeću prošao je u znaku proslavljenog opernog umjetnika Ivice Šarića koji je obilježio 35. obljetnicu djelovanja na sceni.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije