Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK NA NOVINARE

Most traži sazivanje tri odbora zbog legitimiranja Đurđice Klancir

Most
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
13.03.2019.
u 11:32

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja upozorio je da Vlada Andreja Plenkovića već mjesecima sustavno radi na ograničavanju slobodne misli i izražavanja mišljenja u našoj zemlji.

Zbog legitimiranja novinarke Đurđice Klancir u redakciji kako bi je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić mogao tužiti zbog njenih tekstova, Most će u Saboru tražiti sazivanje triju saborskih odbora kako bi raspravljali o tom slučaju – Odbora za Ustav, Odbora za medije te Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Odbor za Ustav treba se sastati jer je takvim legitimiranjem prekršen Ustav, Odbor za medije jer se takvim potezom zapravo išlo na zastrašivanje novinarke, te Odbor za unutarnju politiku jer je policija iskorištena da bi se zastrašila novinarka, pojasnila je Mostova Ines Strenja.

- Mislim da je krajnje vrijeme za sve nas da razmislimo živimo li u policijskoj državi. Sazvali smo ovu press konferenciju kako bismo još jednom ukazali da ova Vlada Andreja Plenkovića i njegova kupljena vladajuća većina već mjesecima sustavno radi na ograničavanju slobode misli i izražavanja mišljenja u našoj zemlji. Sve je krenulo s izmjenama saborskog Poslovnika kojima se htjelo ograničiti prava parlamentarne opozicije. Nakon toga krenule su najave ograničavanja sloboda na internetu i društvenim mrežama. A sve pod krinkom borbe protiv „lažnih vijesti“. Nastavilo se nakon toga aferom ministra Tolušića u kojoj je Vlada upregnula obavještajni sustav i tajne službe ne bi li dokazali nevinost ministra. Nakon toga oduzeto je i pravo građana da odlučuje na referendumu, a već nam najavljuju i novi restriktivniji Zakon o referendumu – podsjeća Grmoja.

Posljednji slučaj novinarke Đurđice Klancir kojoj je policija pokucala na vrata novinske reakcije pokazuje da se ova Vlada ne libi koristiti represivni aparat kako bi zastrašila novinare, poručuje Mostovac.

- Ako nekome dosad nije bilo jasno da ova Vlada i njezin šef Andrej Plenković imaju nedemokratske i autoritarne tendencije, mislim da nam je slučaj gospođe Klancir otvorio oči. Mi kao odgovorna opozicija tražili smo sazivanje nadležnih saborskih odbora kako bismo rasvijetlili okolnosti slučaja gospođe Klancir. Pozivamo i Vas u medijima i cijelu javnost da pozorno pratite što se događa. Sada je vrijeme da budemo na oprezu. Nemojmo dopustiti da nam začepe usta – naglašava Grmoja.

Njegova stranačka kolegica Ines Strenja dodaje kako svakome stvara nelagodu kucanje policija na njihova vrata ili dolazak na njihovo radno mjesto, no u slučaju novinarke Đurđice Klancir, jasno je, tvrdi, da se ne radi o nikakvom utvrđivanju identiteta nego da je ipak vjerojatno riječ o nečem drugome.

- Dakle policija žurno reagira i odlazi provjeriti ženu koja niti je osumnjičena niti optužena niti okrivljena niti osuđena! Kada treba detektirati nasilnika i zlostavljača žena i djece, kad treba spriječiti u bijegu onoga koji je državi ukrao milijune, onda sustav ne može postupati, uvijek se nađe izlika zašto policajci nisu odšetali do adrese neke zvjerke. Ovaj slučaj je primjer zastrašivanja – kaže Strenja. Pita se što da kaže roditeljima koji je pitaju za savjet ne znajući kako da ostvare pravo na alimentaciju jer im njihovi bivši partneri nisu dostupni ili nemaju poznato boravište.

- Što da kažem tim ljudima??? Mogu li ih uputiti neka se obrate policiji? Kako to funkcionira, halo policija? U ovom slučaju policija je prešla granice razmjernosti koje su propisane našim Ustavom i to njegovim člankom 16.Ustavna odredba je jasna. Policija i svako tijelo vlasti prilikom postupanja mora postupati na način koji najmanje zadire u prava pojedinca. Dakle tek ako se ni na koji drugi način nije mogao utvrditi identitet gospođe Klancir, policija je mogla neposredno utvrditi identitet. Most se upravo protiv ovakvih stvari bori! Most se upravo zbog ovakvih stvari zalaze za jednak tretman svih građana, za pravedno funkcioniranje sustava, za slobodu pisane i izgovorene rijeci! Bori se protiv licemjerja kojim se postavljaju dvostruka mjerila i zatvara oči pred korupcijom. Borit ćemo se za ove ciljeve koliko god to bilo teško – zaključila je Ines Strenja.

Grmoja je najavio da on skuplja potpise zastupnika za sazivanje sjednice Odbora za medije, a očekuju da će se danas na sjednicama Odbora za Ustav i Odbora za unutarnju politiku otvoriti tema zastrašivanja Klancir.

Komentara 7

Avatar nekakav
nekakav
11:55 13.03.2019.

po čemu se novinar razlikuje od drugog radnika? dal se novinara ne smije pitati nešto, a lopatara na cesti smije? pa dosta više diskriminacije i pogodovanja nekim strukama, djelatnostima! ako je ova osoba mogla imati neke podatke, ili je bilo nužno provjeriti identitet, to policija mora napraviti. zašto bi novinari bile zaštićene zvjerke? po čemu su posebni? oni nisu javni djelatnici, nisu službenici u nekoj županiji, ministarstvu. njihov je posao novinarstvo, profesija koju su baš oni uništili svojim lažima, konstrukcijama, vijestima bez dokaza, stvaranjem događaja i slično. i nikad nisu odgovarali. fake news nije proizvod kumice s placa ni šofera tamića...

Avatar Slito
Slito
12:59 13.03.2019.

Grmonja mamlaze, da u Hrvatskoj postoji ograničavanje slobodne misli i izražavanje mišljenja kako tvrdiš,...ti bi već davno završio u prdekani nakon uvreda, poniženje pljuvanja po onima koji ne misle kao ti. Pođi od sebe i ne baljezgaj bez veze.

AN
Android
12:38 13.03.2019.

Ne znaš koja je luđa stranka - oporba ili vladajući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije