Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most traži ponovno prebrojavanje potpisa koje su prikupile inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj

- Radi se o bivšem ministru uprave za čijeg je mandata proveden postupak utvrđivanja broja i vjerodostojnosti potpisa, nije nam dopustio uvid u kontrolne liste kada smo ga tražili, svjesno se manipuliralo potpisima, a bilo kakva provjera bila je nemoguća - kaže predsjednik Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja
04. rujna 2019. u 12:21 1 komentara 148 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Most nezavisnih lista traži da se ponovno prebroje potpisi građana prikupljeni za dvije referendumske inicijative – Narod odlučuje za promjenu izbornog zakonodavstva te Istina o Istanbulskoj koja je tražila obustavljanje Istanbulske konvencije. Na to ih potaknulo pokretanje kaznenog postupka protiv Lovre Kuščevića koji je kao ministar uprave bio nadležan za provjeru potpisa, ali i podatak kako je prilikom prebrojavanja potpisa inicijative „67 je previše“ utvrđeno tek 5 posto neispravnih i nevažećih potpisa, što se još nikada nije dogodilo.

Lovro Kuščević SKINUT IMUNITET Kuščević pod istragom zbog promjena prostornog plana i šogorova POS-ova stana

Zato su ovaj svoj zahtjev i formalizirali te uputili u saborsku proceduru, pa od Sabora traže da donese novi zaključak kojim traže da Državni ured za statistiku ponovno prebroji potpise za dvije referendumske inicijative te van snage stavi zaključak Sabora kojim se utvrdilo kako spomenute inicijative nisu prikupile dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. 

- Državni zavod za statistiku je metodom statističkog uzorka utvrdio manje od pet posto neispravnih, nevažećih potpisa za inicijativu „67 je previše“ što je u postotku gotovo dvostruko manje nego što su Kuščevićevo ministarstvo i APIS utvrdili u slučaju navedene dvije inicijative. I to u jednom vrlo netransparentnom postupku, bez kontrole i nadzora inicijativa, nevladinih udruga i zastupnika u Hrvatskom saboru. Pri tome je Sabor samostalno utvrdio da ne postoji dovoljan broj valjanih potpisa birača, a prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu u to je bio dužan utvrditi Ustavni sud. Naravno, predlažemo da novu provjeru potpisa obavi Državni zavod za statistiku – kaže Mostov Robert Podolnjak.

Most OKRUGLI STOL Most predstavio svoje prijedloge poreznog rasterećenja

Podsjećaju i na istragu Državnog odvjetništva protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića radi sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, zbog čega mu je ovih dana Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo i saborski imunitet.

- Radi se o bivšem ministru uprave za čijeg je mandata proveden postupak utvrđivanja broja i vjerodostojnosti potpisa, nije nam dopustio uvid u kontrolne liste kada smo ga tražili, svjesno se manipuliralo potpisima, a bilo kakva provjera bila je nemoguća. Smatramo da se ministru Kuščeviću ne može vjerovati i smatramo opravdanim sumnjati na moguće nepravilnosti u postupku utvrđivanja broja potpisa birača u dvije građanske inicijative. Predlažemo da se izvan snage stavi zaključak Hrvatskog sabora kojim je utvrđeno kako nije ispunjena pretpostavka za raspisivanje referenduma temeljem zahtjeva građanskih inicijativa – naglašava predsjednik Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja zaključivši kako je građanima oduzeto pravo na referendum, a sada je, drže, jasno kako se i s kojim ciljem radilo u Kuščevićevom ministarstvu.

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.