Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA METROPOLU

Most traži adut za osvajanje Zagreba, među predloženim kandidatima je i Tihomir Orešković

Orešković - Bandić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
05.11.2016.
u 13:15

I SDP i HDZ žele gradonačelniku Bandiću uzeti Zagreb. No imena svojih kandidata taje

U utrku za čelno mjesto Zagreba, na svibanjskim lokalnim izborima prvi će put i članovi Mosta. Jedino sigurno je – izbore u metropoli neće propustiti, no koga će poslati protiv Milana Bandića, upisanog u zagrebačku povijest kao najdugovječnijeg gradonačelnika Zagreba, još uvijek nisu odlučili. I neće, kako neslužbeno doznajemo, sve do kraja godine.

Na Mostovu papiru nekoliko je imena, no svi oni su tek “izbačeni” prijedlozi čelništva stranke koja je tako započela s pripremama za svoje prve zagrebačke izbore. Među predloženim imenima kao “idealan” kandidat spominje se i bivši premijer Tihomir Orešković, više kao Mostovo najsretnije rješenje nego realan kandidat.

Mostovim uključenjem u utrku za zagrebačkog gradonačelnika krug Bandićevih protukandidata tako se sve više širi, pa će i gradonačelnik, koliko god tvrdio da mu kampanja nije potrebna, ipak trebati mijenjati svoj dugogodišnji slogan “365 dana u godini” kojeg su se prije svega zasitili Zagrepčani.

Bandićeva želja za petim mandatom neupitna je, no sve veći broj kandidata poruka je gradonačelniku Bandiću – novi politički smjer treba se po uzoru na nacionalnoj dogoditi i na lokalnoj razini, a Zagreb “prodisati” nekim drugim plućima.

Prije svega transparentnim – tako će, vrlo jasno, opisati problematični segment gradske politike dvije kandidatkinje: Anka Mrak-Taritaš, koja je prva najavila svoju kandidaturu za gradonačelnicu, i Sandra Švaljek, nekadašnja Bandićeva zamjenica, danas nezavisna protukandidatkinja koja je nakon nerealiziranih ideja i projekata, zbog kojih je pristala ići s Bandićem kao njegova zamjenica, odlučila prerezati konce s gradonačelnikom.

– Konkurentima želim sve najbolje, svojim sugrađanima želim sve najbolje, a sebi želim zdravlja da mogu nastaviti raditi kako sam radio za Zagreb do sada – kazao je Milan Bandić za Večernji list za posljednjeg razgovora u Gradskoj skupštini kada je dio kandidata već počeo s prezentacijom svojih izbornih programa.

I dok Most tek razrađuje zagrebačku strategiju, HDZ i SDP, kao dvije najjače stranke, svjesne da ne smiju pred birače bez samostalnih kandidata, već dugo šute o imenima svojih kandidata. U HDZ-u, dapače, doznajemo da na dnevni red još nisu došli zagrebački izbori ni potvrda o njihovu kandidatu iako je prije nekoliko mjeseci šef zagrebačke organizacije Andrija Mikulić tvrdio da je on taj koji će kao predstavnik HDZ-a protiv Bandića.

No Mikulić nema podršku zagrebačkih članova svoje stranke, a oni pak poručuju: “Našoj stranci treba kvalitetniji kandidat.” Da na dnevnom redu nije rasprava o njihovim kandidatima za Zagreb potvrđuje i Zlatko Hasanbegović.

Naime, u gradskim kuloarima špekulira se i da je on razgovarao sa Željkom Markić i planira s njom, a izvan svoje stranke, krenuti u bitku za Zagreb. – To nije točno, a i da jest, ne bih vam rekao – komentirao je Hasanbegović.

Milan Bandić: najdugovječniji gradonačelnik

Prije svakih izbora,ako u gradu, a tako i na nacionalnoj razini, gradonačelnik iz gradske blagajne sugrađanima osigurava mnoge beneficije. Najnovija je plaćanje naknade za majku odgojiteljicu

Sandra Švaljek: nezavisna kandidatkinja

Poručila je da je bilo koja stranka može podržati ako želi, i to verbalno. Naglasila je kako podrška neke stranke za nju ne znači razgovor o trgovini mjestima u upravi. To ne dolazi u obzir

Davor Bernardić (SDP): Mogući kandidat SDP-a

Iako Bernardić tvrdi da će biti kandidat za gradonačelnika, taj se plan može izjaloviti. Kandidirao se za šefa stranke, pobijedi li, teško će ići i za gradonačelnika. Izgubi li u stranci, od novog šefa mora tražiti “dozvolu”

Drago Prgomet (HDZ): mogući kandidat

Iako u HDZ-u još nisu službeno predstavili svoje kandidate, Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a i šef Gradske skupštine, mogao bi biti zamijenjen upravo Dragom Prgometom

Anka Mrak-Taritaš (HNS): kandidatkinja za gradonačelnicu

Prije godinu dana predstavila je program “Za pametni Zagreb” kojim je ponudila pametni model upravljanja gradom u svim segmentima koristeći koncept “pametnog grada”

Foto: Boris Ščitar, Žarko Bašić, Marko Prpić, Marko Lukunić, Patrik Macek/PIXSELL

>> Hoće li USKOK otkriti kako se namještaju – neboderi?

Komentara 47

Avatar raiders
raiders
13:58 05.11.2016.

sandra švaljek nije nezavisna. iza nje stoji kosor i uhljebi iz hsls-a.

BO
bovar12
14:22 05.11.2016.

Naravno, svi se hoće dokopati Zagreba, jer Zagreb u prvih šest mjeseci ima suficit u proračunu od 400 milijuna kn, Holding u plusu 150 milijuna kn, Holding se pod Bandićem u potpunosti oporavio nakon što su sdp-ovci Holdingom neuspješno vladali od 2009.do 2013. Statistički podaci po županijama pokazuju da se trećina gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj odvija u Zagrebu, čiji je BDP u 2014. godini iznosio 111,3 milijarde kuna ili 15 milijardi eura, što je u ukupnom hrvatskom BDP-u udio od 33,4 posto. Po podacima DZS-a, BDP po stanovniku za Zagreb u 2014. je iznosio 18.506 eura, što je 79,7 posto iznad državnog prosjeka. Zagrebov udio u bdp-u Hrvatske je 2009. iznoso 29% i kao što vidimo Zagreb samo postaje još bogatiji grad zahvaljujući Bandiću i pročelniku za financije Kojiću. Zagreb je 2000. bio na 8 tisuća€, bio je izjednačen s Istrom, danas 2016. Zagreb je na preko 20tisuća€, Istra na 13 tisuća€ BDP-a po glavi stanovnika. 2000. u Zagrebu je radilo 315 tisuća ljudi, danas 400tisuća, 2000. iz Zagreba se više ljudi iseljavalo nego doseljavali, bilo je i više umrlih nego rođeni, Bandić je u svojem vladanju preokrenu te trendove, 2000. nije bilo udžbenika besplatnih, nije bilo dodatka umirovljenicima, nije bilo puno privilegije u kojima Zagrepčani danas uživaju. Bandić je u Zagrebu napravio sve što političari maštaju da naprave u Hrvatskoj, zato moj glas ide opet kao i zadnjih 16 godina Bandiću, uz Bandića sam do kraja.

AT
atheist
14:06 05.11.2016.

Svaljek je prosla put od Sanadera, Kosorice, Josipovica, Bandica pa opet do Kosora. I crnim vragom za vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije