Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most: Nastavljamo borbu protiv uzurpacije vlasti koju provodi većina

Nedopustivo je da se pravila izbornog natjecanja mijenjaju u izbornoj godini, a ovo je promijenjeno jedan dan prije raspisivanja izbora, poručili su
09. svibnja 2019. u 10:20 4 komentara 487 prikaza
Konferencija za novinare Mosta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Parlamentarna oporba predvođena Mostom pokreće zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Ovaj zakon zahvaljujući kojem je limit potrošnje za stranke na ovim europskim izborima gotovo utrostručen - s 1,5 na 4 milijuna kuna – izglasan je krajem ožujka nakon rasprave koja je trajala više od 38 sati zbog čak 888 Mostovih amandmana. 

- Skupili smo potpise gotovo cijele oporbe za ocjenu ustavnosti ovog zakona jer nastavljamo borbu protiv uzurpacije vlasti koju provodi većina – objavio je danas Mostov Nikola Grmoja podsjetivši da je spomenuti zakon donesen taman uoči početka izborne kampanje, a nakon dvodnevne saborske rasprave. Mostov Robert Podolnjak, koji je napisao ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti, kaže kako je zakon donesen isključivo voljom parlamentarne većine, ili kako kaže, HDZ-a i njegovih satelita, što dokazuje i podatak da je gotovo cijela oporba podržala ovaj Mostov prijedlog. 

- U večer početka kampanje za europske izbore oni su promijenili pravila igra. Zato od Ustavnog suda tražimo da hitno bez odgode razmotri ovaj zahtjev i ukine odredbu o stupanju ovog zakona na snagu. Nedopustivo je da se pravila izbornog natjecanja mijenjaju u izbornoj godini, a ovo je promijenjeno jedan dan prije raspisivanja izbora. Zato u zahtjevu obrazlažemo da su prekršena načela vladavine prava, demokratskog višestranačkog sustava te da u zakonu nisu navedeni opravdani razlozi zašto bi zakon stupio na snagu tek dan nakon objave u Narodnim novinama – objasnio je Podolnjak. Inače, većina zakona stupa na snagu osmog dana od njegove objave u Narodnim novinama, a ovaj je iznimno stupio prvog dana od objave. 

- Tražimo od Ustavnog suda da konačno obavlja svoju nadzornu funkciju i kaže Vladi "ovo ne smijete činiti, ovo je protivno Ustavu" – zaključio je Podolnjak.

Video: Mostova konferencija

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE
Stiže vrhunac toplinskog vala. Stručnjaci objasnili uzrok ekstremnih vrućina: 'Tek je počelo'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
 • Avatar mesija
  mesija:

  Smjesno, treba im bar 10 godina politickog treninga. Eventualno za mjesnu zajednicu:)

 • laganela:

  Grmoja, Kolega te traži:) :)

 • junkerovkaputzapovlačenje:

  nedopustivo je ucjenom i kupovinom skrpiti parlamentarnu većinu,nedopustivo je nakon što su prošli izbori izmjeniti ovlasti načelnika i župana i vijeća kao što je to napravljeno s lex šerif......nedopustivo je mnogo toga u našoj zemlji ali ustavni sud nije adresa ... prikaži još! koja će reći da je to nedopustivo,to je hdz-ova podguzna muha u rangu katoličke crkve,braniteljskih udruga,akademske zajednice.kud hdz,tj,šeks,škegro i valentić okom tud ovi skokom.