Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TELEFONSKA SJEDNICA VLADE

Most i HDZ zavadile izborne naknade

HDZ, Most
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
05.08.2016.
u 21:30

HDZ-ovi ministri naknade strankama za promidžbu smanjili 25%, ljutiti Petrov tvrdi: A nas su tjedan dana molili da odustanemo kad smo tražili još veće rezanje

Odluka o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor mogla bi postati okidač za najnoviju svađu između Mosta i HDZ-a.

Naime, iako je Vlada jučer poslala priopćenje kako je na telefonskoj sjednici izglasana odluka da će svaka stranka umjesto 180 tisuća kuna nakon parlamentarnih izbora dobiti 135 tisuća kuna po osvojenom zastupničkom mjestu, u Mostu doznajemo da su za takvu odluku glasali jedino ministri HDZ-a. Ministri Mosta, a navodno i premijer Tihomir Orešković, glasali su za pak za prijedlog Ministarstva uprave, prema kojem se visina naknade troškova izborne promidžbe trebala sniziti još više, i to sa 180 na 90 tisuća kuna po osvojenom zastupničkom mjestu.

Drugim riječima, na jučerašnju telefonsku sjednicu Vlade na dnevni su red stigla dva prijedloga odluke o visini naknade, a očekivano, Mostov je preglasan i prošao je HDZ-ov kojim je naknada snižena za 25 posto.

No priči ni tu nije kraj. Prema riječima potpredsjednika Vlade Bože Petrova, natezanja zbog visine naknade između Mosta i HDZ nisu od jučer. Štoviše, traju cijeli tjedan, a sve je kulminiralo u srijedu popodne kada je HDZ poslao priopćenje da će na sjednici predložiti smanjenje naknade od 25 posto bez znanja Mosta.

Petrov tvrdi kako ih je na to natjerao upravo Most i da prije tjedan dana, kada im je na užem kabinetu došao s gotovim prijedlogom smanjenja visine naknade na 90 tisuća kuna, za takvo rezanje HDZ-ovci nisu htjeli ni čuti.

– Napali su me da to ne dolazi u obzir i da oni novca nemaju. Ja sam im dao i argumente zašto to trebamo napraviti. Kazao sam da novca u proračunskoj pričuvi neće biti dovoljno, da i mi političari moramo snositi odgovornost za sve što se dogodilo zadnjih mjeseci, zbog čega se i ide na nove izbore – kaže Petrov.

A kada su, dodaje, shvatili da Most od svoje namjere neće odustati i da će sniženje predložiti, cijeli su ih tjedan, kaže, zivkali i licitirali iznosima kao da su na tržnici.

– Tražili su od nas da Ministarstvo uprave predloži odluku o smanjenju naknade na 130 tisuća kuna, a ne 90 i da mi slobodno glasamo protiv. Na to sam ja njima rekao da će Ministarstvo uprave predložiti smanjenje na 90 tisuća kuna pa neka oni slobodno odbiju – kaže Petrov. Na kraju su se, dodaje, licemjerno požurili i na svoju ruku Vladi predložili smanjenje naknade na 130 tisuća kuna, što je na kraju i izglasano.

“To je bilo vrlo pokvareno”

– HDZ je to odradio vrlo pokvareno. Cijeli su tjedan govorili i uvjeravali nas da je to nemoguće, da nemaju novca, da neće pristati na smanjenje da bi sada, kada su vidjeli da mi od svoje ideje nećemo odustati i da ćemo s prijedlogom smanjenja ići, preuzeli priču i sebe prikazuju u lijepom svjetlu – kaže Petrov.

U HDZ-u te optužbe odbacuju. Tvrde da su i oni bili za sniženje naknade, ali za 25 posto, što su i predložili i što je i izglasano.

>> Grmoja: Most je predlagao smanjenje na 90 tisuća kuna po zastupniku, ali je prošao HDZ-ov prijedlog

Komentara 3

BJ
Bjelovar112
23:11 05.08.2016.

kao da je bozo bitan bilo kome vise

Avatar mister.N@
mister.N@
22:03 05.08.2016.

opet se prostituirate hahaha djelit cete nakon izbora strpite se malo :))))

GM
Gusta magla
22:42 05.08.2016.

MOST,MOST,MOST......sve su jadi oni trazili i napravili,a priznaju da je sve ozglasao HDZ.Taj MOST skupina predsjednika mjesnih odbora i gradonacelnika gradova koji imaju 4-5 tisuca stanovnika....za usporedbu vaznosti Zagrebacka gradska cetvrt Pescenica ima 235 tisuca stanovnika i nema gradonacelnika nego predsjednika opcine.Skupina sirovina koji nikad nisu otisli izvan svog sela a sad bi upravljali drzavom.....neces razbojnice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije