Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastaje se Nacionalno vijeće

Milanović danas prvi put na pregovorima s Mostom

Zoran Milanović i Božo Petrov i Robert Podolnjak iz Mosta
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
01.12.2015.
u 21:57

Preostalih 15 zastupnika pokazuje jedinstvo u želji da promijene političku scenu ili barem to pokušaju. Pa i pod cijenu da s nje nestanu

Moramo ostati pri onome za što smo se od početka zalagali: reforme, ni SDP ni HDZ, već zajednička reformska vlada temeljena na konsenzusu, poručio je čelnik Mosta Božo Petrov svojim kolegama u pismu. Tako je još jednom podsjetio da je cilj Mosta jasan – ili zajednička reformska vlada, za što su, vjeruju, dobili povjerenje građana, ili novi izbori.

Zasebno SDP ili HDZ ne ide

Petrov je time, nada se, zatvorio usta svima onima koji tvrde da će u konačnici Most sigurno izabrati jednu od dviju opcija, unatoč tome da takvu opciju još od prije izbora opovrgava. U svom je pismu još jednom podsjetio na pritiske koje izabrani zastupnici Mosta trpe.

– U isto vrijeme dok dio medija provodi medijsku hajku na kompletan Most, druge stranke zovu naše članove, traže sastanke, obećavaju brda i doline, u čemu zasad prednjači SDP, iako ni HDZ ne zaostaje previše – komentirao je Petrov. Upravo pritisci na koje se žale on i zastupnici Mosta, po svemu sudeći, ojačali su tu u početku heterogenu skupinu, umjesto da su rezultirali njihovim potpunim raspadom. Uza sva predviđanja da neće ostati zajedno, pregovori, zajednički sastanci, ali i pokušaji utjecaja na njih – ujednili su zastupnike Mosta. Istina, sada su u nešto manjem broju, ali preostalih 15 zastupnika u svakom razgovoru pokazuje sve veće jedinstvo u želji da zaista promijene političku scenu, ili barem to pokušaju. Pa i pod cijenu da s nje nestanu. A jedino ostankom pri onome što od početka tvrde, inzistiranju na reformama i zajedničkoj vladi, zastupnici Mosta mogu sačuvati čist obraz pred biračima. Naravno, vrijeme može promijeniti njihove stavove, jednako kao i sutrašnji ulazak u saborske klupe koji će biti novi veliki test za zastupnike Mosta, ali i za dvije najveće koalicije.

Konsenzus za šefa Sabora

SDP Mostu nudi da predloži svog kandidata za predsjednika Sabora, što Most odbija, a HDZ je odlučio ići sa svojim – Željkom Reinerom. Iako je Most prvo mislio predložiti svog kandidata, SDP-ova ponuda da će ga podržati odvratila je Most od te ideje, jer mostovci i to vide kao svojevrsni pritisak da izaberu jednu stranu, što ne žele.

– Most neće nikoga predložiti za predsjednika Sabora i nećemo prihvatiti jednostranu podršku, od samo jedne opcije. Kalkulira se da bi mogao biti predložen Josip Leko. Mi nemamo ništa protiv. Dignut ćemo ruke za kandidata kojega bi podržale obje velike opcije, odnosno ako postignemo konsenzus i podrže ga i SDP i HDZ – rekao nam je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja te dodao da neće podržati kandidata koji ima glasove samo jedne političke opcije. Most danas ima sastanak na kojem će do kraja analizirati odgovore dviju stranaka.

– Sve će se iskristalizirati u idućih nekoliko dana. Dovest ćemo Milanovića i Karamarka za zajednički stol, a prvo ćemo vidjeti što će se događati na sjednici Sabora – zaključio je Grmoja.

Most danas ponovno razgovara sa SDP-om i HDZ-om

Nacionalno vijeće Mosta danas će u 10 sati održati sastanak u Zagrebu na kojem će analizirati odgovore koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na njihove prijedloge reformi. Potom će u 13 sati razgovarati sa SDP-ovcima na Iblerovom trgu, a dva sata kasnije i sa HDZ-ovcima u Središnjici na Trgu žrtava fašizma. Najavljuju da će to biti politički razgovori, a moguće je da će u delegaciji Mosta ovaj puta biti i Božo Petrov. "Tema sastanka je usuglašavanje prijedloga iznesenih u proteklome razdoblju, a dodatno će se razgovarati o konstituiranju Sabora i formiranju Vlade", izvijestili su večeras iz Mosta. 

Po prvi puta na pregovorima s Mostom bit će premijer i šef SDP-a Zoran Milanović, a s delegacijom Mosta razgovarat će uz Milanovića i ostali čelnici koalicije Hrvatska raste. Podsjetimo, prije službenih pregovora stručnih timova Mosta i koalicije predvođene SDP-om lideri Mosta i SDP-a Božo Petrov i Zoran Milanović susreli su se samo jednom na kratkom sastanku u zagrebačkom hotelu Westin, tri dana nakon parlamentarnih izbora.

>> 'Ako su Karamarko i Reiner neprihvatljivi SDP-u, onda su neprihvatljivi i Mostu'

>> 'I mi i ljudi iz Mosta smo reformisti. Ne vidim način kako bi sjedili s onima koji to nisu'

Komentara 113

Avatar etnaanbama
etnaanbama
20:17 01.12.2015.

mislim da bi MOST trebao imati u vidu skim SDP koalira tj. sa likovima poput Stanimirovića...Protiv Vojislava Stanimirovića, novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku 2013. godine kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak. Hrvatska kao zemlja “Apsurdistan” po kojoj to logici istaknuta javna osoba, pored kaznene prijave zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina, može bez ikakvih političkih, moralnih, etičkih i sl. dvojbi sudjelovati u hrvatskom političkom životu i utjecati na našu svagdašnjicu, kao što je to slučaj dr. Vojislava Stanimirovića? Vojislav Stanimirović bio je među najekstremnijim Srbima koji su zagovarali pripojenje okupiranih hrvatskih krajeva s Republikom Srpskom. To je osoba koja je imala odgovarajuće dužnosti tijekom Domovinskoga rata, komandanta saniteta i organizatora zdravstva za Srijem, ravnatelja bolnice, gradonačelnika, sve do sudjelovanja u Vladi tzv. republike srpske krajine. Slavica Popović jedna od oštećenica i svjedok u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem pod prisegom je posvjedočila, da je nekoliko dana skrivala ranjenog supruga Marijana zajedno sa svekrvom. Onda je došao dr. Vojislav Stanimirović i njihova milicija po njega i odveli ga. Poslije je doznala da je Marijan ubijen i zakopan na njivi prema Šidu. Vojislav Stanimirović je bio nadležan svojoj supruzi dr. Ljeposavi Stanimirović i dr. Draganu Martinoviću koji su u listopadu i studenom 1991. godine, kako bi zataškali pokolj u Tovarniku, izdavali lažne potvrde o načinu smrti barbarski ubijenih mještana bez pregleda tijela ubijenih. Istražujući ratni zločin i prateći suđenje postoji osnovana sumnja da su Vojislav Stanimirović i njegova supruga dr. Ljeposava Stanimirović u svojstvu svjedoka 2011. godine, dali lažne iskaze u postupku koji se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru za ratni zločin počinjen u Tovarniku. Nakon sjednice vlade tzv. SAO istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema 20. studenog 1991. na kojoj je jednoglasno zapečaćena sudbina naših ranjenika, u uspjeh akcije pražnjenja vukovarske bolnice i odvođenja ranjenika na Ovčaru, taj dan se, u popodnevnim satima, osobno, u uniformi tzv. JNA i pod oružjem, došao uvjeriti i dr. Vojislav Stanimirović komandant saniteta i organizator zdravstva za Srijem. Ranjenici u vukovarskoj bolnici i „Borovo Commercu“ bili su u njegovoj nadležnosti. Protiv Vojislava Stanimirovića, novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku 2013. godine kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

DU
Deleted user
20:40 01.12.2015.

antidepresivi,Milanović bez njih nemože komunicirati sa neistomišljenicima. suhe usne,jezik vani ,zgrčen osmijeh...ili je to samo moj dojam?

Avatar juricamesko
juricamesko
19:50 01.12.2015.

oni će dovesti Karamarka i Milanovića za isti stol. ili su zaista naivniji od djeteta od godine dana ili cijelom narodu prodajete maglu.koliko nam je poznato još nemate ovlasti USKOK-a,tek tada bi ih eventualno mogli privesti za isti stol.i što kad sjednete za isti stol.ništa,opet nema dogovora.i što si umišljate da ste vi.15-19 mandata i vi bi svima diktirali. ne bude vam to išlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije