Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKAJU POVJERENSTVO

Most bez jasnog stava o natpisu 'za dom spremni' u Jasenovcu

04.05.2016., Zagreb - Na 18. sjednici Vlada RH je, uz ostalo, donijela odluku o reformskoj mjeri ukidanja upotrebe pecata. Josip Buljevic, Vlaho Orepic, Bozo Petrov. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.12.2016.
u 11:15

Petrov smatra da ploču treba maknuti samo ako je provokacija, no Orepić kaže da je jasno da je 'za dom spremni' ustaški pozdrav

Most nezavisnih lista nema jedinstven stav o tome kakva bi trebala biti sudbina spomen-ploče poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu, a ne namjeravaju ga ni zauzeti dok se o svemu ne očituje Vladino povjerenstvo koje još nije osnovano, ali bi u skoro vrijeme trebalo osmisliti zakonski okvir za slučajeve isticanja simbola totalitarnih režima.

Predsjednik stranke Božo Petrov misli da bi ploču trebalo maknuti, ali samo ako je postavljena sa svrhom provokacije.

– Ako nije, zašto ona druga strana uvijek sve doživljava kao provokaciju – upitao se Petrov u intervjuu televiziji N1, no nije objasnio tko bi i na temelju kojeg zakona trebao utvrditi je li riječ o “predumišljaju”.

Iako smatra da tom pozdravu nije mjesto u javnom prostoru, jer je “zatrovan brojnim odnosima”, Petrov upozorava da je on u ovom slučaju dio grba HOS-a, pod kojim su poginuli mnogi branitelji. Sličan je stav u više navrata iznio i drugi čovjek Mosta Nikola Grmoja.

On je nakon prekršajnog kažnjavanja sudionika Thompsonova koncerta za Dan pobjede u Kninu izjavio kako osobno smatra da se “za dom spremni” ne može usporediti s pozdravom “Heil Hitler”, ali i pozvao sve da se ne koriste tim pozdravom jer “vrijeđa dio javnosti”.

Isto je ponovio i u amaterskoj snimci emitiranoj početkom tjedna u TV emisiji Bujica.

– Činjenica je da je to bio ustaški pozdrav i da vrijeđa određene ljude, ali i da su ga HOS-ovci koristili u Domovinskom ratu te da pod tim pozdravom nisu činili nikakve zločine, da su se hrabro borili, tako da je bitan kontekst – kaže Grmoja.

Osobno, međutim, nije za zabrane, već za edukaciju mladih o zločinima ustaškog i komunističkog režima. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić također podsjeća da su na ploči imena poginulih branitelja, no ističe da je jasno da je “za dom spremni” ustaški pozdrav. – Imamo jasne presude i policija se mora držati te prakse – rekao je Orepić za N1.

S obzirom na odluke kojima je Ustavni sud potvrdio kazne za pravaša Josipa Miljaka i nogometnog reprezentativca Joea Šimunića zbog javnog uzvikivanja “za dom spremni” , značilo bi to da je isticanje ploče s takvim natpisom protuzakonito i da bi je policija trebala ukloniti. S obzirom na različite izjave stranačkih čelnika, u Mostu smo pitali koji je službeni stav stranke o tom pitanju.

– Stav Mosta nije jednoznačan. Pričekat ćemo odluku Vladina povjerenstva koje bi trebalo donijeti zakonodavni okvir vezano uz isticanje simbola totalitarnih režima – odgovoreno je iz stranke.

>> 'Ja sam uvijek spreman i za dom i za domovinu, ali to je i ustaški pozdrav'

Komentara 6

VA
vadis
18:47 21.12.2016.

Most se igra politike. Za dom spremni je ustaski pozdrav koji treba zabraniti, jer su pocinjeni veliki zlocini s tim uzvikom. Ante Pavelic je s pravom osnovao ustaski pokret da bi se borio protiv megalomanskog velikosrpstva. Nazalost u toj casnoj borbi su presli svaku granicu u zlocinima koje su pocinili prema nevinom srpskom, zidovskom i romskom stanovnistvu u Hrvatskoj. I to je za svaku osudu bez zadrske. Sto je tu nejasno? Plenkovic, KGK, Most a i SDP nisu dorasli vremenu.

VE
verica2
13:33 21.12.2016.

Pozdravom "zdravo" pozdravljali su se komunisti i mnogima je upravo zbog toga postao antipatičan. Ipak, i dalje molimo Zdravo Marijo! Hoću reći da ne možemo riječ izbaciti iz jezika i zabraniti je zato što ju je netko nekad zloupotrijebio.

JO
jono
19:38 21.12.2016.

Za Poglavnika i Dom : SPREMNI To je Ustaški pozdrav, Interesantno Hr. Kuna je bila novćanica ustaškog režima ,ali nikom ne smeta dapače što ih više to bolje. A da nismo bili i ostali ZA DOM ne bih Hrvatske nitiiti bilo niti Sabora Niti Vlade. zato ZA DOM SPREMNI.A oni kojim to smeta, oni ne trebaju čitati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije