Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NOĆNIM NAPADIMA

Moskva tvrdi da je hipersoničnom raketom uništila američki Patriot: 'Ciljevi su postignuti'

Aftermath of a Russian missile attack in Kyiv
Foto: State Emergency Service of Ukrai
1/3
Autori: Vecernji.hr, hina
16.05.2023.
u 17:18

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se rano u utorak diljem gotovo cijele Ukrajine i mogle su se čuti iznad Kijeva i okolice više od tri sata

Moskva tvrdi kako je tijekom noći uspjela uništiti američki obrambeni sustav Patriot kojeg je SAD dopremio u Ukrajinu u borbi protiv Rusije. Naime, rusko ministarstvo obrane objavilo je kako je u noćnim napadima na glavni grad Ukrajine, Kijev, uništila Patriot svojom hipersoničnom raketom Kinžal.

Inače, Rusija je u utorak u ranim jutarnjim satima izvela nekoliko napada s kopna, mora i zraka na Kijev, a tri su osobe ozlijeđeno. Priopćili su kako su i izveli ''visoko precizne'' napade na ukrajinske jedinice, streljivo i skladišta, prenosi Sky News. ''Ciljevi su postignuti'', objavljeno je u priopćenju. Ukrajinci, s druge strane, javljaju kako su uspjeli oboriti 18 ruskih projektila, uključujući i šest Kinžala. 

Prvi je to put da Ukrajina tvrdi kako je oborila više hipersoničnih projektila. Ako se potvrde ti navodi bit će to demonstracija učinkovitosti nedavno raspoređene zapadne protuzračne obrane, ocjenjuje Reuters. Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se rano u utorak diljem gotovo cijele Ukrajine i mogle su se čuti iznad Kijeva i okolice više od tri sata.

"Neprijateljska misija je posijati paniku i stvoriti kaos. Međutim, u sjevernoj operativnoj zoni (uključujući Kijev) sve je pod potpunom kontrolom", rekao je ukrajinski general Serhij Naev. Šest Kinžala, balističkih projektila koji putuju do 10 puta brže od brzine zvuka, bili su među salvom od 18 projektila koje je Rusija preko noći ispalila na Ukrajinu. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage Kinžalom uništile američki proturaketni sustav Patriot, izvijestio je vojni medij Zvezda. Međutim, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni rekao je da su svi Kinžali uspješno oboreni. Kijevske gradske vlasti kažu da su tri osobe ranjene nakon pada krhotina projektila.

"Bilo je to izuzetno po gustoći - maksimalan broj napadnih projektila u najkraćem vremenskom razdoblju", napisao je Serhij Popko, čelnik gradske vojne uprave Kijeva, na Telegramu. Zvezda piše, pozivajući se na rusko ministarstvo, da su napadi bili usmjereni protiv ukrajinskih borbenih jedinica i skladišta streljiva. Zalužni je rekao da su njegove snage presrele šest kinžala lansiranih iz zrakoplova, kao i devet krstarećih projektila Kalibr s brodova u Crnom moru te tri Iskandera ispaljena s kopna.

Ranije ovog mjeseca, Ukrajina je tvrdila da je prvi put oborila jedan projektil Kinžal iznad Kijeva koristeći nedavno raspoređeni američki sustav protuzračne obrane Patriot. Kinžal, što na ruskom znači bodež, može nositi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave do 2000 km.Rusija je prvi put upotrijebila to oružje protiv Ukrajine prošle godine te je priznala kako je ispalila taj projektil samo u nekoliko navrata.

>> VIDEO Žestoka bombardiranja ukrajinskih gradova na zapadu zemlje

Ključne riječi

Komentara 17

XA
xaron
21:10 16.05.2023.

Više nema nikakvog smisla čitati te propagandne poruke koje lansiraju obadvije strane. Treba preči na neke lakše teme ( Severina ? ).

DU
Deleted user
21:27 16.05.2023.

Ah samo otpad. Svi lažu u svoju korist. Takva nam je civilizacija. Možda nas bog kažnjava. Uništavamo sve vrijednosti.

NI
NikolaBee
00:40 17.05.2023.

Koje bajke nam plasiraju, pa ne uspijete oboriti sve bespilotne letjelice a ne kižale i ni manje i više nego 6.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije