Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADROVIRANJE

Moskva oduševljena novim Trumpovim šefom diplomacije

Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.12.2016.
u 09:40

Predsjednik uprave i glavni izvršni direktor velike naftne kompanije ExxonMobil Rex Tillerson imenovan za državnoga tajnika SAD-a

Rexa Tillersona, predsjednika i glavnog izvršnog direktora naftne kompanije ExxonMobil, Donald Trump imenovao je za državnog tajnika. Ovim izborom podebljao je broj ekstremno bogatih ljudi u svojoj administraciji, no više od toga američku političku scenu, ali i javnost zabrinjava činjenica da Tillerson održava vrlo tijesne veze s Kremljom.

Zabrinutost senatora

Stoga nije čudno što je iz ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina stigla poruka u kojoj se pozdravlja Trumpova odluka. U priopćenju stoji i kako su upoznali Tillersona kao profesionalca koji na izuzetno poslovan način ispunjava sva svoja obećanja.

No izbor Tillersona na najvažnije mjesto u administraciji zabrinuo je senatore iz obiju stranaka koji strahuju da Rex Tillerson nije kvalificiran za to mjesto i da bi kao državni tajnik mogao pogodovati ExxonMobileu. No najviše od svega zabrinuti su zbog njegovih veza s Moskvom pa se očekuje da bi na njegovu potvrđivanju u Senatu moglo doći do žestoke rasprave, a možda i do odbijanja senatora da mu daju zeleno svjetlo za State Department. Nakon što je objavljeno da će on biti državni tajnik, brojni republikanski senatori već su najavili da će protiviti njegovom potvrđivanju, i to isključivo zbog njegovih veza s Rusijom. On je godinama surađivao s Putinom i njegovim najužim krugom suradnika jer je ExxonMobile jako puno investirao u istraživanje nalazišta nafte na istoku Rusije. Posao je stavljen na led nakon što su Rusiji 2014. godine uvedene sankcije, a senatori strahuju da bi upravo Tillerson mogao inzistirati na ukidanju tih sankcija pa bi njegova kompanija dobro profitirala od promjena u američkoj vanjskoj politici koje bi on predlagao i provodio. Poznato je da je ExxonMobil u više navrata tražio od Obame da ukine sankcije Rusiji.

Bez iskustva u politici

Sam Trump za njega kaže da je on jedan od najvećih i najuspješnijih biznismena i međunarodnih poslovnih pregovarača u svijetu.

– Njegova čvrstina, široko iskustvo i duboko razumijevanje geopolitike čine ga najboljim izborom za državnog tajnika – kazao je Trump. Njegov stožer za tranziciju vlasti najavio je intenzivnu medijsku kampanju kojoj će isključivi cilj biti da javnost pridobije za potvrđivanje Tillersona. Kampanji će se pridružiti bivši državni tajnici James Baker i Condoleezza Rice, koja je i sama bila jedna od direktorica naftne tvrtke Chevron. Za razliku od nje, Tillerson nema nikakvog iskustva u politici

>> Trump imenovao klimatskog skeptika Scotta Pruitta na čelo agencije za okoliš

Komentara 6

Avatar superhik74
superhik74
16:53 14.12.2016.

To je strasno moglo bi doci do pomirenje medju dvijema nuklearnim supersilama. Pa kako cemo zivjeti bez rata ? Jako sam zabrinut zbog moguceg mira.

Avatar dobry
dobry
18:06 14.12.2016.

Još jedan dokaz da je D. Trump pragmatičar a ne zadrti ideolog...No, njegova politička sudbina ovisi o tomu kakvu unutarnju politiku će voditi.

DU
Deleted user
18:46 14.12.2016.

Naši mediji i dalje nastavljaju širiti propagandu protiv Trumpa, očito im nitko nije rekao da je Turmp novi predsjednik SAD-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije