Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Morske pijavice opustošile Crveni otok

* Srušeno više od 90 posto stabala na Crvenom otoku, Maškunu i Šturagu
16. srpnja 2002. u 00:00 511 prikaza

ROVINJ - Rovinjani su jučer cijeli dan zbrajali štete i uklanjali posljedice katastrofalnog nevremena koje se u nedjeljno predvečerje obrušilo s mora i opustošilo Crveni otok, Maškun, Šturago i Zlatni rt, poplavilo mnoge stanove i poslovne prostore u gradu, te srušilo stotine starih borova. Najveće štete izazvale su morske pijavice koje su zahvatile Crveni otok, porušile stotine stabala, odnijele dio krova na velikom hotelu Sol Club Istra, zbog čega je pod vodom bilo 20-ak soba na trećem katu. U hotelu je bilo oko 900 gostiju. Na sreću, nitko nije stradao premda su stabla padala na okolne objekte, stari dvorac i crkvu. U gradskoj luci i marini na Crvenom otoku potopljen je velik broj barki i jedna jedrilica.

Jučer poslije podne Crveni otok obišao je župan Ivan Jakovčić.

- Nevjerojatno je što je nevrijeme učinilo na ovom prekrasnom otoku. Želim zahvaliti svima koji su brzo reagirali i pomogli da ne dođe do još većih šteta, pa i ljudskih žrtava. Došao sam zajedno s pročelnikom za turizam Veljkom Ostojićem iskazati solidarnost s Jadranturistom i njegovim većinskim vlasnikom Tvornicom duhana Rovinj, no žao mi je što s njima nismo razgovarali ovdje na otoku. Spremni smo pomoći u sanaciji štete kako bi se turistička sezona u Rovinju nesmetano nastavila.

Jučer poslije podne oglasili su se i predstavnici Adria Resortsa i TDR-a. Istaknuto je da je većina od 914 gostiju hotela Istra prisebno reagirala i samo su dvije obitelji napustile djelomice uništen hotel, čija je sanacija već počela. Gosti iz 20-ak poplavljenih soba prebačeni su u Sol Adriatic i druge hotele, a sanacija hotela na Crvenom otoku i ostalih ključnih objekata trebala bi biti završena do kraja tjedna. Međutim, trebat će godine da se obnovi stara borova šuma koju je još potkraj 19. stoljeća zasadio vlasnik Crvenog otoka barun Hüteroth.

Gostima na Crvenom otoku Jadranturist osigurao je besplatan prijevoz do grada i drugih plaža, a Rovinjani su zamoljeni da ne dolaze na kupanje na Crveni otok jer Hrvatske šume uklanjaju porušena stabla.

Ivan Lokmer, zadužen za razvoj i investicije u TDR-u, ističe da se štete tek procjenjuju, ali da će biti goleme jer je oluja srušila više od 90 posto stabala na Crvenom otoku, Maškunu i Šturagu. Već su uspostavljeni kontakti sa Šumarskim fakultetu u Zagrebu kako bi na jesen počela obnova porušenih nasada.

Čelnici Jadranturista, pak, poručuju da će Crveni otok i ovako opustošen spremno dočekati smjenu turista idućeg vikenda.

Franjo Žeravica

više

ŠTETE ZBOG NEVREMENA U VELIKOM DIJELU HRVATSKE

Uništen duhan

Za nevremena u nedjelju poslije podne u Puli je po četvornome metru palo ponegdje i do 50 litara kiše, a posljedice su se i dan poslije vidjele na svakom koraku. Na Trgu Portarata voda je bila viša i od pola metra! Iz prodavaonica u prizemlju izneseni su tepisi, košare, ormarići... Nedjeljna je pijavica odnijela dijelove tri kuće na području Šijane, ekplodirali su televizori, deseci voćaka iščupani su iz zemlje. Grom je spržio kabele meteorološke postaje na pulskom aerodromu, pa se jučer sve radilo ručno.

U Sisku je po četvornome metru palo 40 litara kiše. Zbog začepljenih odvodnih kanalizacijskih cijevi morali su intervenirati vatrogasci. Dijelovi grada i prigradskih naselja bio je bez struje jer je grom oštetio trafostanicu. U suterenskim stanovima bilo je 20-ak centimetara vode, a iz zahodskih školjki izlile su se fekalije. Vodene bujice otežavale su promet.

U Virovitici je tuča uništila nasade duhana i povrća. I u Ravnim kotarima tuča je uništila usjeve. Stradale su tone rajčica, paprika, lubenica, patlidžana, vinogradi, voćnjaci. Tuča je potukla usjeve i poljoprivrednicima Imotske krajine. (dš, mj, vb, jf, rf, fš)

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
d
OBLJETNICA
DignetSoftware proslavio jedanaest godina uspješnog rada