Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mornar: Ovo je čisti dokaz da je pobijedio konzervatizam

Šest mjeseci nije održana nijedna sjednica Nacionalnog vijeća. Mandati su istekli krajem prošle godine, a tek se sada biraju novi članovi?!
31. svibnja 2017. u 21:12 14 komentara 1440 prikaza
Vedran Mornar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dobiju li Neven Hrvatić, Valentina Jerković, Suzana Vuletić, Eva Kirchmayer Bilić, Ljiljana Klinger, Ivana Katavić i Đuro Blažek “blagoslov” u Saboru za rad u Nacionalnom vijeću za odgoj i obrazovanje kao njegovi novi članovi, počinje eutanazija reforme obrazovanja. Mišljenje je to Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a, nakon što su na Vladi spomenuti kandidati predloženi kao oni koji će nastaviti s radom u Vijeću.

Pavo Barišić: 'Pozivam sve u brod u kojem se teži reformi koja će unaprijediti sustav'

Doduše, dijelu bivših članova mandati su istekli još lani pa već punih šest mjeseci Nacionalno vijeće nije imalo nijednu sjednicu. Sada se imenuju novi, i to onda kada je u fokusu zanimanja imenovanje voditeljice kurikularne reforme Jasminke Buljan Culej.

I dok spomenuti kandidati čekaju zeleno svjetlo za ulazak u Vijeće koje je prije svega zaduženo za kvalitetu sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, oporbenjaci poručuju: konzervativnim krugovima daje se ulaz u vijeće i prilika da ga unište. Tako je za predsjednika predložen Neven Hrvatić, profesor s Filozofskog fakulteta, a za jednu od članica Valentina Jerković s riječkog Učiteljskog fakulteta.

Baš ona javnosti je poznata kao jedna od onih koji su se u kampanji udruge U ime obitelji na referendumu o braku zalagali za formulaciju braka kao isključive zajednice muškarca i žene. Uz nju, želju za radom u NVOO-u ima i Suzana Vuletić, docentica Katoličkog bogoslovnog fakulteta, zagovornica stava da biomedicinske intervencije odstupaju od svoje izvorne plemenitosti te da tehnikama manipuliraju životom pa ga i proizvoljno okončavaju. Na listi je i povjesničar Alexander Buczynski, kao i Eva Kirchmayer-Bilić, profesorica s Muzičke akademije, koji su podršku dali Zlatku Hasanbegoviću. Upravo je Bilić zagovornica usklika “za dom spremni”, za koji kaže kako je povijesni pozdrav, istinska i iskonska hrvatska poruka. Želju za imenovanjem dijeli i Ljiljana Klinger, ravnateljica osnovne škole, koja je prije dvije godine poručila kako se protivi reformi jer je, kazala je – reforma skupa.

– Sve je to dokaz da pobjeđuje konzervatizam i da nećemo postati europska država – poručio je Vedran Mornar, koji se i sam prijavio na natječaj za člana NVOO-a. Nije dobio zeleno svjetlo – navedeni kandidati imali su bolje kompetencije.

– Tko su društveni cenzori koji će određivati da oni koji su bili na referendumu “nisu dostojni” obnašati funkcije – odgovara na prozivke Željka Markić. Vrdoljak, kaže, napada i nju i U ime obitelji jer ukazuju na činjenicu da bi koaliranje HDZ-a s HNS-om spriječilo kazneni progon brojnih afera koje se dovode u vezi s Vrdoljakom i strankom – od razdjelnika, preko zapošljavanja i ugovora u HEP-u.

– On bi milijune građana koji su uključeni u referendumske ili društvene inicijative UIO-a tretirao kao građane drugog reda onemogućujući im da djeluju kao stručnjaci ili u civilnom društvu. Pa iz kojeg on filma dolazi? Na referendumu o braku, a za ustavnu zaštitu braka kao zajednicu žene i muškarca, glasalo je gotovo 70 posto birača – tko su ti društveni cenzori koji će određivati da oni “nisu dostojni” obnašati bilo koju funkciju u hrvatskom društvu? – kazala je Markić. 

Kolinda Grabar - Kitarović Grabar - Kitarović: 'Kurikularna reforma od strateške je važnosti za razvoj i budućnost Hrvatske' Ladislav Ilčić Vijeće za obrazovanje Hrast odgovorio HNS-u: Treba li iz javnog prostora ukloniti dvije trećine građana? good inicijativa Kurikularna reforma U šest gradova 1. lipnja prosvjedi za obrazovnu reformu

 

 

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • jadrmatic:

    Fakat ne znam što je sporno da Hrvati oblikuju reformu školstva. Ali slažem se da bi i jugoudbaška ekipa isto trebala naći svoje mjesto u cijeloj priči, mogli bi reformirati podoficirsku školu u Bileći, političku školu u Kumrovcu i Korčulansku ... prikaži još! samoupravno-filozofsku ljetnu školu, i sve to na ćirilici.

  • mobitel20:

    Ekstremni ultraljevicari klevetama u dominantno njihovim medijima zele nametnuti svoju iskljucivu ideologiju. Pritom se dvolicno i besramno samoproglasavaju "postenim borcima za toleranciju i prava svih"!? A da ne govorimo o demokraciji, o rezultatima izbora...

  • verica2:

    "Sve je to dokaz da pobjeđuje konzervatizam i da nećemo postati europska država ", kaže Mornar i ostane živ. Ne postoje li u Europi konzervativne parlamentarne stranke?