Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u SAD-u

Mormon Romney izaziva Obamu, hoće li mu vjera odmoći?

Mitt Romney
Reuters/PIXSELL
15.01.2012.
u 09:30

Nakon republikanskih predizbora u Iowi i New Hampshireu, Mitt Romney kristalizira se kao najizgledniji republikanski kandidat na predsjedničkim izborima

Može li Mitt Romney, bivši guverner države Massachusetts, koji je u utrci za kandidata Republikanske stranke za predsjedničkim izborima 2012. pobijediti aktualnog stanara Bijele kuće Baracka Obamu? To pitanje postavljaju republikanci i demokrati od utorka kad je Romney pobijedio na stranačkim izborima u New Hampshireu i tjedan prije u Iowi s osam glasova razlike osvojio prvo mjesto ostavivši Rich Santoruma iza sebe.

Imućna obitelj

Analitičari ozbiljno prate Romneyev uspon i većina drži da neće biti novih iznenađena te da je Mitt najizgledniji kandidat koji će se na izborima suprotstaviti Obami. Drugo je pitanje je li Romney najbolje što u ovom trenutku mogu ponuditi republikanci. Mitt Romney imućan je čovjek, a u kampanji uspješno prikuplja donacije pa je samo nakon pobjede u New Hampshireu dobio 24 milijuna dolara, dok je od listopada u izborni stožer stiglo 56 milijuna dolara. Voditelj Obamine kampanje Jimm Messina tvrdi da je predsjednik prikupio tek 68 milijuna dolara koji nisu dostatni za promidžbu koja vodi do pobjede. U američkim kampanjama veličina donacija pokazuje i potporu glasača, ali to nije najvažniji problem za Mitta Romneya pred kojim su stranački izbori u Južnoj Karolini i Floridi. Početkom veljače bit će jasnije može li Romney odahnuti i smireno pričekati sabor Republikanske stranke u kolovozu kad će predsjednički kandidat biti službeno proglašen.

Willard Mitt Romney rođen je 12. ožujka 1947. godine u Bloomfield Hillsu, Michigan, gdje je njegov otac George Romney bio guverner i poznati član vjerske mormonske zajednice. Kao mladić Mitt je boravio u mormonskoj misiji u Francuskoj. U izborima za američki Senat 1994. izgubio je od demokrata Teda Kennedyja, no izabran je za guvernera Massachusettsa 2002. Romney se i 2008. utrkivao za republikanskog predsjedničkog kandidata, no izgubio je od Johna McCaina koji mu sada daje veliku potporu. Od 1969. u braku je s Ann Romney s kojom ima petero odrasle djece. Žive u tri rezidencije smještene u Massachusettsu, New Hampshireu i Kaliforniji. Brojni analitičari drže da bi Romneyeva vjera mogla biti otežavajuća okolnost jer je pripadnik Mormonske crkve.

Uvjerljiva prednost

– Ako Romney može uvjeriti glasače, posebno evangeliste, da dijeli njihove političke poglede i uvjerenja, onda su veliki izgledi da njegovo religiozno opredjeljenje ne bude toliko bitno – naglašava Daniel Cox s washingtonskog Instituta za istraživanja religija.

Istraživanja pokazuju da je Romney na nacionalnoj razini u uvjerljivoj prednosti pred svojim republikanskim rivalima, no u utrci za Bijelu kuću za Obamom još uvijek zaostaje pet posto. Pred Mittom Romneyom je najveći izazov u životu jer njegova eventualna pobjeda još jednom bi potvrdila da je Amerika multikulturalno, zrelo društvo u kojem različitosti nisu problem. Izgubi li pak Romney na predsjedničkim izborima, najviše će se okrivljavati njegova vjerska pripadnost. Ono što se nikad neće promijeniti u Americi jest činjenica da se priznaje samo uspjeh jer samo uspjeh briše nedostatke, a Romney je svega toga duboko svjestan!

Komentara 2

LU
lutomirski
10:36 15.01.2012.

ja bih tim sektasima zabranio da vladaju takvom drzavom koliko tih prevarantski sekti u Americi ima to je strasno, samo jos vise zabluduju vec tako blesavi narod inklusivno katolicku crkvu....a ove koje se klanjaju po podu, a one saapicom koje se klanjaju zidovima, nezna se koje pametniji...???

PA
pasqualino
15:56 15.01.2012.

mormon? bolje i to nego prikriveni musliman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije