Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ DOŠAO U POSJET

Ministar o obveznom vojnom roku: 'Moramo biti svjesni rizika koji su kompleksniji nego prije'

Damir Krstičević
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
31.01.2017.
u 13:01

Krstičević je izrazio uvjerenost da će uskoro biti doneseni novi strateški dokumenti – Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti.

Premijer Andrej Plenković u utorak je posjetio Ministarstvo obrane (MORH), gdje ga je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izvijestio o novim inicijativama poput temeljnog vojnog osposobljavanja te o povratku vojske u neke sredine u kojima je tradicionalno bila prisutna.

Nove inicijative trenutačno se razmatraju i analiziraju u Oružanim snagama, a potaknute su novim sigurnosnim ugrozama, rekao je Krstičević govoreći o ključnim aktivnostima i planovima MORH-a u idućem razdoblju, priopćeno je iz MORH-a. 

"Moramo biti svjesni  rizika koji su kompleksniji nego prije te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka koje se tiču svih građana", rekao je ministar na sastanku u Ministarstvu, na koji je premijer Plenković došao u pratnji ministra financija Zdravka Marića i drugih suradnika.

Krstičević je izrazio uvjerenost da će uskoro biti doneseni novi strateški dokumenti – Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti.

Također, ministar je podsjetio kako nas u ovoj godini čeka važna odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva koja zahtjeva najširi društveni konsenzus, a koja podrazumijeva odgovornost i za buduće generacije.

"Podizanje izdvajanja za obranu, jačanje sposobnosti sastavnica sigurnosnog sustava mora imati potporu i u civilnoj zajednici jer sve je to jamac uspješnog gospodarstva kao temelja razvoja", zaključio je ministar.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov upoznao je Plenkovića sa stanjem i planiranim aktivnostima u Oružanim snagama RH. Ukratko je predstavio strukturu i razmještaj postrojbi te izvijestio o aktualnim zadaćama, od sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama, planiranim vojnim vježbama i obuci do pomoći koju pripadnici Oružanih snaga RH pružaju civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz hitni medicinski helikopterski prijevoz, akcije traganja i spašavanja i protupožarnu zaštitu.

Po završetku sastanka predsjednik Vlade, u pratnji ministra Krstičevića, posjetio je vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, gdje je obišao novi kompleks dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) te se upoznao s operativnim postupcima HRZ i PZO-a u NATO-ovu integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također, predsjedniku Vlade prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH u sustavu NATINAMDS.

>> Hrvatski vojnik za budućnost ili topovsko meso NATO-a?

Komentara 19

MA
marijaqwer
14:03 31.01.2017.

Prije 10 godina ,isti političari su tvrdili da je bolje imati malu,mobilnu i profesionalnu vojsku, a sada tvrde da nisu bili u pravu , te da ti profesionalni vojnici služe u međunarodnim misijama ( koje su redom neuspješne ), te su zaključili da takva vojska ne bi mogla braniti Hrvatsku u slučaju agresije. Pogriješili su ,ali ne daju ostavke. Kada su ukidali vojni rok nisu pomišljali što će biti sa građanima Hrvatske koji bi htjeli braniti svoju Domovinu ali neće moći jer nemaju nikakvih vojnih vještina. Nisu mislili da bi takva situacija u slučaju agresije bila skupo plaćena krvlju i životima ,a ne novcem.

DU
Deleted user
13:13 31.01.2017.

Kako će regulirati priziv savjesti, isto kao i za pobačaj? Daš izjavu i slobodan si.

BJ
Bjelovar112
16:02 31.01.2017.

Bolje bi bilo prvo rijesiti Pricuvne sastave Policije i Vojske pa tek onda mlade osposobiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije