Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slunj bez naknade

MORH od lipnja vraća sve račune, a traže i povrat ovršenog novca

poligon
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
05.12.2014.
u 14:11

Slunj je ovrhom prisilno naplatio tri rate, ali sva drugostupanjska rješenja su protiv njih, sada se čeka Upravni sud

Grad Slunj u 2015. ne računa niti na 4,2 milijuna kuna, koje je prethodnih godina dobivao od MORH-a za korištenje vojnog poligona Eugen Kvaternik. Bez trećine vlastitih prihoda ostali su zbog donošenja Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Hrvatske od 30. srpnja 2013. po kojem Ministarstvo obrane više nije obveznik plaćanja komunalne naknade.

Rješenje na snazi

Međutim, Slunj se pozvao na Zakon o komunalnom gospodarstvu i prisilno naplatio tri rate za ožujak, travanj i svibanj u iznosu od 1,1 milijun kuna. Potom se MORH žalio i zatražio povrat novca, a rasplet se čeka na Upravnom sudu.

– Rješenje o komunalnoj naknadi i dalje je na snazi, ali MORH od lipnja sve račune vraća na adresu Grada. Treba napomenuti i da su sva drugostupanjska rješenje protiv nas, pa više nemamo niti mogućnost ovrhe.

Zajedničkom odlukom vijećnika upućen je i zahtjev za ocjenu ustanovnosti- objasnila je pročenica Ureda Grada Zdenka Kovačević. Čim su doznali za sporni Zakon Slunj je ‘alarmirao’ sve mjerodavne da bi imalo barem nekakve koristi od poligona.

Tako su zatražili i očitovanje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u kojem se navodi da MORH nije obveznik plaćanja komunalne naknade za nekretnine kojima se koristi i kojima raspolaže. Vodili su se pregovori u Županiji, MORH-u, ali kako ni država nema novca, zasad je sve protiv Slunja.

– Ne znam još hoćemo li vratiti novac naplaćen od MORH-a ovrhom. S druge pak strane ukoliko presuda bude u našu korist novac ćemo predvidjeti rebalansom proračuna - napominje gradonačelnik Slunja Jure Katić.

‘Visi im’ i 5,5 milijuna kuna, koje planiraju povući iz europskih fondova za uređenje cesta.

Kapitalni projekti

– Ukoliko bude potrebno smanjit ćemo plaće svim proračunskim korisnicima. No, nastavljamo kapitalne projekte, vodovod Slunj- Veljun, izradu dokumentacije za izgradnju nogostupa uz D1, TIC i pješački most preko Korane... Ukoliko i prođe ovaj proračun, rebalans ići već u veljači ili ožujku- kaže Katić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije