Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija

MORH nije naplatio više od 104 milijuna kuna najma, velik dio otišao u zastaru

Ante Kotromanović
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/4
26.06.2014.
u 17:12

MORH-u je opomena izrečena zbog neusklađenih i nepouzdanih podataka

Od četiri ministarstva čije su poslovanje u prošloj godini “pročešljali” državni revizori, jedino je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dobilo prolaznu ocjenu. Ministarstva obrane, pravosuđa i turizma dobila su uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju. MORH-u je opomena izrečena zbog neusklađenih i nepouzdanih podataka. Popis imovine i obveza nije cjelovit pa ni podaci o vrijednosti imovine nisu pouzdani.

U MORH-u se opravdavaju da nemaju jedinstven informatički sustav, nego se poslovanje vrši preko više manjih i nepovezanih IT-sustava. Revizija MORH-u zamjera što ne prenosi neperspektivne vojne nekretnine na Državni ured za upravljanje državnom imovinom. MORH se opravdava nesređenim vlasničkim odnosima. Od 618 vojnih nekretnina, u funkciji ih je 226. U vlasništvu MORH-a je i 278 poslovnih prostora, od kojih je u zakupu 121, a od 2722 stana ne koristi ih se 278. Od 2920 garaža MORH-a, pak, u najmu je 1118. Revizori zamjeraju što za najam poslovnih prostora nisu provođeni javni natječaji, a upozoravaju i da su za mnoge zakupce ugovori odavno istekli ili ih nema. No poseban su problem dospjela potraživanja za najam nekretnina koja su krajem 2013. prelazila 104 milijuna kuna, a koja su najvećim dijelom pala u zastaru. Iz MORH-a poručuju da će svim zakupcima dužnicima hitno dostaviti opomene, a savjetovat će se s DORH-om ima li smisla ići u sudske postupke.

Ministarstvu pravosuđa glavne su zamjerke neevidentiranje 7,5 milijuna kuna rashoda za računalne usluge te gotovo 400.000 kuna za intelektualne i osobne usluge. Upozoreni su i da rashodi po ugovorima o radu prelaze dopušteni limit od 2% ukupno osiguranih sredstava za plaće u tom ministarstvu. Osim toga, vanjski suradnici obavljali su redovite poslove dulje od godinu dana, čime je Ministarstvo pravosuđa prekršilo Zakon o državnim službenicima. Isto su revizori zamjerili i Ministarstvu turizma. Posebno je negativne ocjene revizora Ministarstvo dobilo zbog financiranja savjetničkih usluga za odabir direktora HTZ-a. To je, drže revizori, bilo nepotrebno i mimo propisa o javnoj nabavi, a još je i plaćen predujam bez suglasnosti ministra financija.

Komentara 5

OB
Objektivno...
18:07 26.06.2014.

Što kažu dvoje službenika Ministarstva zdravlja (dr.D.K.) i Ministarstva financija kao predstavnici Nadzornog odbora u Hrvatskom Crvenom križu jel tamo sve štima oko oročavanja novca na računu PBZ? Ili su dali uvjetno mišljenje?

Avatar ludi kekec
ludi kekec
22:27 26.06.2014.

baš lijepo - vojska nam non-stop kuka da nemaju novaca za duge gaće, a 100 milijuna kuna su bacili u vjetar... i uopće ne bi bilo čudo da se ispostavi kako je taj dug otišao u zastaru po intervenciji nekoga iz vrha vojske...

IN
intellegens
09:48 27.06.2014.

Drugim rijecima leglo korupcije nepotizma i kriminala. I mi smo clanica EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije