Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči postrojavanja legendarne postrojbe, vukovarski branitelji razočarani institucijama

MORH ne da odore herojima Vukovara

otv-morh-txt.jpg
import
22.09.2006.
u 17:15

Ogorčenje i razočaranje dvije su riječi koje bi najbolje mogle opisati raspoloženje vukovarskih branitelja okupljenih u Udruzi zagrebačkih branitelja Vukovara, pripadnika legendarne 204. brigade, uoči 15. obljetnice osnivanja njihove postrojbe. Ti heroji koji su se bez razmišljanja dobrovoljno uključili u obranu Vukovara, Iloka i okolnih mjesta od velikosrpske agresije 1991. godine danas su bačeni na margine, a odnos državnih institucija prema njima, kažu, ispod je svake razine.

Previše plaketa
Uoči 15. obljetnice osnivanja brigade i svečanog postrojavanja njenih pripadnika na vukovarskom stadionu, kao bomba je odjeknula vijest da će Spomen-plakete Vukovar 1991. dobiti 7110 branitelja Vukovara.
– Ako uzmete u obzir Vukovar i sva okolna mjesta u kojima smo se borili, nije nas bilo više od 3600, a otkud se pojavila brojka od 7110 ne znamo – kažu uglas dečki iz udruge.
Sumnjaju da bi se na tom popisu mogli naći ljudi koji “Vukovar nisu ni vidjeli” ili oni koji su tamo možda proveli nekoliko sati i nisu sudjelovali u borbama. Time se, smatraju, obezvrjeđuje njihova uloga u Domovinskom ratu. Naglašavaju da ne traže nikakve povlastice, nego samo da se jasno odredi tko su vukovarski branitelji, a ne da se među njih gura gotovo jednak broj “sumnjivih” branitelja. Nijedan od njih nije dobio poziv da dođe u Vukovar. Mnogi su za postrojavanje doznali tijekom slučajnih susreta s ratnim suborcima, pa su onda jedni druge obavještavali telefonom ili na druge načine.

Solidarnost branitelja
– Razočarani smo organizacijom postrojavanja, odnosno nedostatkom organizacije. Iako smo Vukovar branili do posljednjeg dana, nitko nas nije službeno pozvao da dođemo na postrojavanje. Žao nam je što neke suborce nismo uspjeli obavijestiti jer smo se nakon rata razišli na sve strane Hrvatske i svijeta pa smo izgubili kontakt – kažu i dodaju kako im također smeta i to što od MORH-a nisu dobili vojničke odore u kojima bi se mogli postrojiti kako bi svečanost u Vukovaru imala pravi vojnički štih. Prema onome što su doznali, MORH raspolaže s 3500 odora koje namjerava otpisati, a vukovarskim su braniteljima osigurali samo 120 za počasnu satniju. Tu se pokazala braniteljska solidarnost, pa je dečkima iz zagrebačke udruge odore za postrojavanje posudila Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske.
Zbog navedenih problema razmišljali su i hoće li uopće ići na postrojavanje, ali su zaključili da je to njihov dan i da ih nitko u tome ne može spriječiti.


MORH o odorama

Od hrvatskih reprezentativaca diljem Europe najveću će utakmicu danas igrati Ivica Olić. Njegov CSKA, vodeći nakon 20 kola ruskoga prvenstva, ugošćuje drugoplasirani Lokomotiv, koji zaostaje četiri boda. Klasnićev Werder gostuje u Hamburgu, a najavljeno je da će naš napadač na klupi čekati da uđe umjesto Klosea ili Zidana. Šahtar gostuje kod Dnipra, Juve dočekuje Modenu, Kneževićev Livorno Šimićev Milan, a Hertha ide u Mainz. Salzburg gostuje kod Sturma, Monaco kod Lensa... (ab)


Postrojavanje 25. rujna

Svečano postrojavanje pripadnika 204. vukovarske brigade, u povodu 15. obljetnice njezina osnivanja, bit će u ponedjeljak, 25. rujna, na stadionu u Vukovaru. Najavljen je dolazak predsjednika RH Stjepana Mesića, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i ministrice branitelja Jadranke Kosor. Prethodno je najavljeno da će okupljenim braniteljima i obiteljima poginulih biti uručene Spomen-plakete Vukovar 1991., no doznajemo kako će se, zbog prosvjeda braniteljskih udruga zbog prevelikog broja plaketa, to učiniti naknadno.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije