Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORH

Napad u Afganistanu: Preminuo hrvatski vojnik ranjen u napadu

Automobil uništen u napadu u Afganistanu
Foto: MORH
1/11
24.07.2019.
u 10:33

Jutros se dogodio napad na vozilo s hrvatskim vojnicima

Iz Afganistana stiže loša vijest, stradala su trojica hrvatskih vojnika iz 10. kontingenta koji je upućen u Afganistan u ožujku ove godine. Mladi vojnik koji je ranjen u napadu u Afganistanu preminuo je od posljedica ozljeda. Dvojica su teže ozlijeđena.

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, Josipu Briškom (1992. godište) koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da se rano jutros dogodio napad na naš kamion u Kabulu. Riječ je o izoliranom napadu, ostali su vojnici na sigurnom. S događajima je upoznata predsjednica, Vlada RH i obitelji stradalih vojnika.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj. Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut obitelji.

– U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane uime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i ono što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac, i stao uz rame najvećih velikana i ratnika. Počivao u miru – poručio je Krstičević.

Izvor: N1 televizija

 

Kolinda Grabar-Kitarović: Nadam se kako će obitelj stradalog Josipa pronaći snagu utjehe

Izražavam duboku tugu i sućut obitelji poginulog skupnika Josipa Briškog koji je, nažalost, podlegao ozljedama. U ovom teškom trenutku nadam se da će obitelj stradalog Josipa pronaći snagu utjehe.

Iskreno vjerujem u uspješni oporavak ostalih ozlijeđenih vojnika te kako ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj. Kako sam i sama svjedočila prilikom nekoliko posjeta našim kontingentima u Afganistanu, Hrvatska vojska u ovoj operaciji dokazuje visok stupanj pripremljenosti. Svjesni težine svojih zadaća, hrvatski vojnici pokazuju visok stupanj hrabrosti, morala i vjere u uspjeh međunarodne misije u kojoj sudjeluju jer se Republika Hrvatska od suvremenih prijetnji poput terorizma štiti i daleko od svojih granica.

U ovom trenutku naše su misli i molitve uz obitelji naših vojnika, posebno Josipa Briškog.

Istraga u tijeku

Ozlijeđeni su vojnici iz Osijeka i Vinkovaca, dok je preminuli vojnik iz Sesveta. General Boris Zdilar, načelnik saniteta, potvrdio je težinu ozljeda. Preminuli je vojnik imao ozljede glave, drugi vojnik lom bedrene kosti, trećem je ozlijeđena ruka. Bit će zbrinuti u Hrvatskoj što prije bude moguće. General Tuškan podsjeća da su naši pripadnici specijalnih snaga već doživjeli sličan incident u Kabulu, no ne s takvim ozljedama. Trenutačno je u Afganistanu 99 naših vojnika. Hranj podsjeća da naši vojnici na teren idu uz potpunu zaštitu, no takve incidente teško je prevenirati. Preminuli je vojnik 1992. godište, pet je godina u sustavu, kao i drugi vojnik, dok je treći 1987. godište. 

Krešo Tuškan, brigadni general, objasnio je da su ozlijeđeni pripadnici naših specijalnih snaga koji pripadaju postrojbama specijalnih snaga saveznika pod zapovjedništvom Britanaca. Riječ je o savjetničkim ulogama i obučavanju afganistanskih specijalaca. Naš tim smješten je u kampu Gibson, na aerodromu KAIA (Kabul International Airport) u Kabulu. Na zadaću su krenuli s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila. U svakom vozilu bile su tri osobe. Dva su se vozila odvojila i krenula na KAIA-u, a tri nastavila put prema kampu Lion. U 8.45 po lokalnom vremenu, 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja motocikla trokolice u naše vozilo, izvršen je napad samoubojice te je došlo do prevrtanja vozila s našim vojnicima. Vrlo brzo pružena je pomoć ozlijeđenim vojnicima. Dva su vojnika u bolnici, treći je na aerodromu. Istraga je u tijeku.

Foto: MORH / M. Čobanović

Naše snage u Afganistanu nastavljaju sa zadaćama i naloženo im je da kontaktiraju svoje obitelji. Viceadmiral Robert Hranj, glavni direktor Glavnog stožera OSRH, naglašava da svi naši vojnici sudjeluju kao savjetnici i mentori, a ne u borbi s pobunjenicima. Stoga je ovaj napad teško razumljiv. Nažalost, događaju se takve situacije i izražava nadu da će se svi naši vojnici brzo oporaviti u bolnici u Bagramu. Riječ je o američkoj bolnici. Čim se oporave, bit će poslani u Hrvatsku.

Krstičević kaže da je najvažnije zbrinuti stradale pripadnike. Žao mu je što se to dogodilo i nema gore stvari za vojsku od stradavanja vojnika. Delegacija MORH-a i ministar jutros su već posjetili obitelji, a posjetit će opet i obitelj najviše stradaloga. Spreman je kao ministar preuzeti svu političku odgovornost.

– HV i dalje će se snažno boriti za demokratske vrijednosti i mir u svijetu – rekao je ministar obrane. – Naše su misli i molitve uz naše vojnike – naglasio je.

Svečani ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u Afganistan, u NATO-ovu misiju potpore miru "Odlučna potpora" (Resolute Support), održan je 1. ožujka u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke pukovnik Dirk Andreas Bocklet i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora te pripadnici albanskih oružanih snaga. Hrvatski kontingent brojio je 104 vojnika.

Zapovjednik 10. HRVCON-a brigadir Dragiša Konsa tada je istaknuo kako osjeća posebnu čast što će služiti svojoj domovini kao zapovjednik 10. hrvatskog kontingenta i izrazio uvjerenje kako će svi zajedno opravdati iskazano povjerenje i nastaviti najbolju tradiciju prethodnika u Afganistanu.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Komentara 341

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
13:04 24.07.2019.

Neka mu je laka hrvatska zemlja. Samo da mu mi ne bi u Hrvatskoj udomili ubojice...

Avatar Viktor999
Viktor999
12:15 24.07.2019.

Provokatori iz susjednih pašaluka te yu petokolonaši koji dežuraju 24 sata dnevno na svim hrvatskim portalima, nisu mogli dobiti bolju vijest da bi mogli bljuvati sav svoj otrov... Bravo za naše dečke, samo nemojte da vas obeshrabri napad čopora divljaka i komentari njihovih simpatizera

Avatar Kaladin
Kaladin
11:33 24.07.2019.

Događa se i u europskim gradovima, ili smo već zaboravili?! A gdje ne bi na izvorištu džihada. Rizik posla. Uspješan oporavak želim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije